srijeda, 30. ožujka 2011.

PADRE ROSSO SE VRAĆA KUĆI - U.N. ZATVORIO VRATA


PROPAO GADAFIJEV POKUŠAJ DA IMENUJE KATOLIČKOG SVEĆENIKAMIGUEL d’ESCOTO BROCKMANNA ZA AMBASADORA LIBIJE u UN-u.

Erol Avdović - WPP 
(AVAZ - link)


Miguel d’Escoto Brockmann:
Nesudjeni Gadafijev ambasador u UN-u
(Photo UN 2009 - Archive Webpublicapress)
NEW YORK U.N. (Webpublicapress) -- Stalna predstavnica SAD u UN-u ambasadorka Susan Rajs (Rice) pokvraila je planove Muameru Gadafiju, da na mjestu svog novog ambasadora u UN-u postavi bivšeg miunistra vanjskih poslova Nikarague Miguela Deskota Brokmana (Miguel d’Escoto Brockmann), koji je 2009 obavljao funkciju predsjednika Generalne skuptine UN-a.
NIŠTA OD CRVENOG SVEĆENIKA
Brokman, bivši katolički pop sa ordenom Lenjina, koga su zbog svoje lijeve orijentiranosti nazivali “Padre Roso” (Crveni otac) – trebao je u četvrtak ujutro održati konferenciju za novinare u UN-u, na kojoj bi se predstavio kao novi libijski ambasador na East Riveru. Ali, ispostavilo se da su Amerikanci otkrili niz legalnih nekonzistentnosti u njegovom nesudjenom ambasdorovanju u New Yorku.

Prema dobro obavještenim izvorima UN je nakon američke intervencije otkazao zakazanu press-konferenciju; Farhan Haq, glasnogovornik UN-a, nagovjestio je mogućnost prebacivanja termina nove konferencije za novinare sa d'Escotom za petak, ali je isti izvor potvrdio za Webpublicapress da je "UN zatvorio vrata d'Escotu jer se susret sa novinarima neće dogoditi".

Odgovarajući na pitanja novinara na redovnom dnevnom brifingu Haq je u četvrtak oko podne prvo najavio, da će otac Miguel Deskoto, u petak ipak održati konferenciju za novinare, pod pokrovoteljstvom nikaragvanske misije u UN-u. Da bi samo par sati kasnije, ovaj glasnogovornik UN-a, preko interfona novinarima objavio, kako je Misija Nikarague otkazala press konferenciju za petak.

Hak nije želio reći da li su UN prvobitno odustale od Deskota zbog američkog ili nečijeg drugog pritiska.
“Nalazim intrigantnim da bivši ministar vanjskih poslova Nikarague sada želi predstavljati Libiju u Vijeću sigurnosti…”, rekla je Rajs dodajući: “Gospodin d’Escoto je rodjen u Sjedinjenim Državama (1933 u Los Angelesu – op.a.), ali se prije nekoliko godina otkazao od svog američkog državljanstva. Zbog toga on (više) nije državljanin SAD. On je nedavno došao u SAD sa turističkom vizom. Turistička viza ne dozvoljava da predstavljate  bilo koju zemlju, Nikaragvu, Libiju ili bilo koju drugu u Ujedinjenim narodima”. Rajs je dodala da ukoliko Deskoto želi da predstavlja libijsku vladu, “čiji je legitimitet sam po sebi upitan” – on mora izaći iz Amerike i aplicirati za odgovarajuću diplomatsku “G -1” vizu.
DIPLOMATKE IGRE
Stalna američka predstavnica u UN-u nije konkretno odgovorila na novinarsko pitanje, da li to znači da SAD – praktično neće izdati odgovarajuću diplomatsku vizu Deskotu, čak iako za nju bude aplicirao van Amerike: “Prvo, njegova nominacija je već u pitanju. Drugo, on ne posjeduje odgovarajuću vizu, koja je potrebna za njega da bude akreditovan kao stalni predstavnik – što je jednako (pravilo – op.a.) za sve ovdje u Ujedinjenim narodima”, rekla je američka diplomatkinja.
Ako Deskoto “nastavi da bude ili djeluje kao predstavnik strane vlade sa turističkom vizom, on će uskoro shvatiti da će status njegove vize biti preispitan”, skoro da je zaprijetila Susan Rajs.
DA LI JE LEGALNO NAORUŽATI POBUNJENIKE
Komentirajući, na zahtjev novinara, već potpisanu odluku predsjednika Obame da dozvoli angažovanje operativaca CIA-e u Libiji, te dilemu, da li i jedna od dvije usvojene rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a (br. 1970 i br. 1973) implicira legalnu mogućnost naoružavanja libijskih pobunjeka nasuprot odredbi o embargu na izvoz oružja u Libiju, Rajsova se prvo pozvala na diplomatsku šutnju i, kako je kazala - “očito dugogodišnju praksu SAD da se ne govori o obavještajnim stvarima”. Ona je potom samo ponovila Obamine riječi, da “još nije donijeta odluka hoće li Sjedinjene Države naoružavati izvjesne elemente libijske opozicije”.
“Mi razmatramo sve forme potencijalne pomoći opoziciji, od humanitarne, koja se već osigurava, do političke ii drugih formi podrške”, rekla je Rajs u kratkom obraćanju novinarima ispred Vijeća sigurnosti.
Erol Avdović

Nema komentara:

Objavi komentar