subota, 7. svibnja 2011.

BAN KI-MOON IGNORIRA DODIKOVO PISMO


Erol Avdović

NEW YORK, (Od Avazovog dopisnika) -- Predsjednik manjeg bh.entiteta Milorad Dodik dosta je pisao generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu žaleći mu se na najnoviji izvještaj Valentina Inzka. Iz diplomatskih krugova bliskih francuskom ambasadoru u UN-u Gerardu Araudu Avazu je potvrdjeno da je to pismo stiglo, i da o njemu ne žele komentirati.


Naime, svi su izgledi da će i ovo pismo iz Banja Luke, kao i u prethodnih nekoliko slučajave, kada su vlasti iz RS-a pokušale da zaobidju regularne diplomatske kanale i diplomatsku poštu šalju preko Sarajeva - a ne direktno iz Banja Luke biti zapravo tretirano "kao da ga nema".

"Nismo dobili nikakvo pismo da ja znam", rekao je za naše novine i glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Farhan Haq, navodeći da je uobičajeno da državna diplomatska pošta stiže iz ministarstava vanjskih poslova zemalja članica UN-a, preko njihovih misija u New Yorku.

Avaz saznaje da Misija BiH u New Yorku, njiti njen šef, ambasador Ivan Barbalić uopće nemaju uvida u Dodikovo pismo, ali da su se o njemu raspitivali kod ostalih nekoliko zemalja - stalnih članica Vijeća sigurnosti, uključujući i Njemačku, ali da kopiju nisu dobili od nikoga. Pored Francuske kopiju Dodikovog pisma posjeduje i Misija Ruske Federacije u UN-u. Ipak, po dobro etabliranim diplomatskim pravilima -- to pismo "nije stiglo" u UN sve dodle dok ne prodje zvanični kanal, dok ga znači ne "parafira" ambasador Barbalić, i takodjer posebnim dopisom ne zatraži njegovu distribuciju kod ostalih 14 zemalja članica Vijeća sigurnosti.

Dodikovo pismo, koje je zbog nepoštivanja UN-ovog protokola, očito namjenjeno za domaću političku upotrebu, do odredjenih diplomatskih adresa na East Riveru ipak je stiglo putem jednog visko rangiranog bh.diplomate koji direktno komunicira sa radmanovićevim kabinetom, kaže za naše novine, jedan drugi dobro diplomata u UN-u.

Stephane Crouzat, direktor komunikacija francuskog predsjednika Vijeća sigurnosti za maj, koji je Avazu potvrdio prijem pisma, ali iz gore pomenutih razloga odbio ponuditi bilo koje druge detalje, koji su zapravo jasni svima -- upravo tako i tretira Dodikovo pismo, kao dokument na osnovu kojeg se neće voditi nikakva diskusija o situaciji u BiH, kada Visoki predstavnik Inzko u ponedjeljak, u Vijeću sigurnosti pdnese svoj redovni izvještaj o situaciji u zemlji.

OKVIR: JEREMIĆ ŽELI VIDJETI BARBALIĆA

Iz dobro obavještenih diplomatskih izvora u New Yorku, Avaz saznaje, da je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji početkom naredne sedmice dolazi u UN radi prisustva sjednici Vijeća sigurnosti posvećene Kosovu, zatražio sastanak ili radni ručak sa bh.ambasadorom u UN-u Ivanom Barbalićem. Još nema potvrde da će se ovaj sastanak i dogoditi, jer Barbalić čeka odgovor iz Sarajeva. Ovo je prvi zahtjev jednog šefa diplomatije da se u odvojenoj posjeti sastane sa šefom Misije BiH u New Yorku. Barbalić će u ponedjeljak imati zajednički ručak sa Visokim predstavnikom Inzkom. 

Nema komentara:

Objavi komentar