nedjelja, 1. svibnja 2011.

AMERIKANCI LIKVIDIRALI BIN LADENA U PAKISTANU


Predsjednik SAD Barack Obama
(UN photo 2010)

NEW YORK (Webpublicapress) – Preko sat vremena odgadjano je dramatično najavljeno i kako su to ovdašnji mediji nazvali – povijesno obraćanje američkog predsjednika, kojom je u nedjelju navečer, nešto poslije 11 sati iz Bijele kuće Barack Obama objavio da je Osama Bin Laden ubijen u Pakistanu i da su dotičnu operaciju izvele američke specijalne snage. Obama je rekao da je tu operaciju osobno autorizirao.

SUPER TAJNA OPERACIJA
Skoro punih 10 godina od terorističkih napada na Ameriku, 11.septembra 2001, Američka administracija bila je u potrazi za vodjom Al-Qaide, koji je osim pomenutih napada na Ameriku optužen još za terorističke akcije u kojima je nastradalo na hiljade civila. Analitičar CNN-a David Gargen rekao je da Amerika od vremena Adolfa Hitlera nije više nekoga mrzjela od Bin Ladena, te je ovo doista “historijski trenutak”
Prema navodima predsjednika Obame, prilikom Bin Ladenove likvidacije došlo je do razmjene vatre, u kojoj je Bin Laden ubijen, nakon čega su američke snage preuzele njegovo tijelo. Ovdašnji mediji javljaju, kako će Bin Ladenovo tijelo “biti tretirano u skladu sa islamskim zakonima”, ali se isto tako navodi, da će forensičari imati pune ruke posla, te da će takodjer biti obavljena obdukcija. Amerikanci su navodno već provjerili uzorek DNA preko kojih mogu potvrditi da se doista radi o Bin Ladenu.
DALEKO OD PEĆINA TORA BORE
Obraćajući se američkoj i svjetskoj javnosti Obama je rekao kako je pravda konačno zadovoljena. Prema navodima američkih medija, sudbina Bin Ladenovog zamjenika Ayman al-Zawahiri, ili kako to u Americi kažu “čovjeka broj dva” Al Qaide nije poznata.
Napad na Bin Ladena dogodio se u Abotabadu, gradu udaljenom svega oko 100 kilometara od pakistanske prijestonice Islamabada. Pokazalo se ipak, da je Bin Laden, po svemu sudeći odavno napustio planinsko područje Tora Bore u Avganistanu.
Suprotno dugogodišnjim nagadjanjima, da se Bin Laden krije u zabačenim avganistanskim pećinama, dogodilo se ipak – da je vodja Al-Qaide živio u sasvim urbanoj, pa čak i gusto naseljenoj urbanoj sredini u Pakistanu.
PAKLENA MAŠINA
Sada se već zna da je ova operacija američkih specijalaca potrajala svega 40-tak minuta i da je napad izveden iz zraka uz upotrebu nekoliko ratnih helikoptera. Jedan od američkih helikoptera je pao, ali “uslijed tehničkih problema”, i niko od personala u njemu nije stradao. Prema prvim medijiskim navodima, uz Bin Ladena je ubijen ii njegov sin, te dva kurira i jedna žena. Američki izvori javljaju, da niko od od američkih snaga nije poginuo u ovoj akciji.
Obračajući se naciji, Obama je rekao da je napad izveden u nedjelju po njegovoj direktivi, nakon više mjesećinh obavještajnih dogovora, koji su poćeli u augustu prošle godine.
Američki mediji javljaju, kako je samo u aprilu Obamin obavještajni tim imao “bar pet tajnih sastanaka iza zatvorenih vrata”, na kojima je praćen trag Osame Bin Ladena unutar Pakistana. Odluka o njegovoj likvidaciji, potvrdjuju američki mediji donešena je po direktnoj predsjedničkoj naredbi.
POVRATAK AMERIKANACA IZ AVGANISTANA?
Bin Ladenova smrt velika je pobjeda za američki rat protiv terorizma, navodi New York Times, ističući, kako je ovo trenutak, da Obamina administracija počne vraćati američke vojnike iz Avganistana. U svom govoru, Obama je rekao kako je neposredno nakon preuzimanja Bijele kuće, naložio direktoru CIA-e, Leonu Peneti – da učini eliminaciju vodje Al-Qaide prioritetnim ciljem u borbi protiv terorizma za njegovu administraciju. Odmah nakon završetka operacije, Obama je telefonom o svemu obavjestio ii bivše predsjednike Busha i Clintona.
BIN LADEN NIJE ISLAMSKI LIDER
Likvidacija Bin Ladena, podsjetio je Obama ne znači da je Amerika u ratu sa Islamom, niti će ikad biti, jer Osama Bin Laden nikada nije bio islamski lider. Zapravo, rekao je predsjednik Obama, on je kriv za smrt na hiljade muslimana.
Američki mediji podsjećaju kako se od terorističkih napada na Ameriku, prije 10 godina Bin Laden - oglasio sa oko 30 video ii audio poruka, ali je indikativna bila njegova šutnja u povodu dogadjaja vezanih za Arapsko proljeće.
AMERIKANCI SLAVE U WASHINGTONU I NEW YORKU
Nakon vijesti o likvidaciji Bin Ladena, pred Bijelom kućom, u Washingtonu, kao ii na prostoru oko “nulte tačke” u New Yorku – okupilo se na stotine američkih gradjana, koji su uz razne patriotske uzvike i mahanje američkim zastavama – glasno slavili tu vijest.
Prema ostalim medijskim navodima, američke oružane snage širom svijeta, već u nedjelju poslije podne dobile su naredbu za podizanje sigurnosnog opreza na najvišu moguću razinu, iz predostrožnosti prema mogućim osvetničkim napadima.
Erol Avdovic

Nema komentara:

Objavi komentar