utorak, 3. svibnja 2011.

U.N. SPREMAN ZA ISTRAGU O NAVODNOJ TRGOVINI ORGANA NA KOSOVU


Carla Del Ponte
(UN photo)

NEW YORK (Webpublicapress) -- Obraćajući se novinarima u UN-u u New Yorku, u svom nacionalnom kapacitetu, predsjednik Vijeća sigurnosti za ovaj mjesec, francuski ambasador Gerard Araud, izjavio je da je zadovoljan što EULEX, snage na Kosovu vode istragu oko navodne trgovine ljudskim organima. Nasuprot inicijalnom protivljenju vlasti u Beogradu, te njihovoj težnji da se istraga prebaci na UNMIK (UN administracija na Kosovu), za sad sve glavne konce oko toga vuću evropske snage.


VIJEĆE SIGURNOSTI BEZ AKCIJE

Odgovarajući na pitanje kako će Vijeće sigurnosti reagirati na pismo koje je u UN-u uputio ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, i da li će ovo tijelo uskoro reagovati na zahtjev da raspravlja o davanju mandata za pomenutu istragu, što bi zapravo trebalo usporiti preuzimanje istrage od strane Evropljana (EULEX), Araud je rekao da ni jedna članica Vijeća sigurnosti dosad nije uputila takav zahtjev – da se raspravlja o pismu iz Beograda.

“U smislu procedure, nijedna zemlja nije zahtjevala akciju, tako da pismo gospodina Jeremića, iako je distribuirano (svim članicama Vijeća – op.a.) - nije samo po sebi dovoljno za to, jer taj zahtjev treba uputiti zemlja članica Vijeća”, rekao je Araud.

Francuski ambasador je dodao, kako se početkom ove sedmice sastao sa predstavnicima svih 15 članica zemalja Vijeća: “Pitao sam članice Vijeća sigurnosti da li žele da pokrenu akciju, i mogu vam reći da niti jedna zemlja članica Vijeća sigurnosti nije odgovorila pozitivno, ili mi rekla da želi da pokrene to”, rekao je Araud.

Dodao je kako je to standardna procedura, te da nema pokretanja bilo kakve akcije u Vijeću bez konkretnih zahtjeva bilo koje zemlje članice. Francuski ambasador je medjutim pojasnio da tokom njegovog mandata pitanje može biti postavljeno na dnevni red, podsjetivši da je 12. maja – predvidjena otvorena debata o Kosovu u Vijeću sigurnosti.

RUSI ZAKAZALI ?

Ruski ambasador Čurkin (desno) objašnjava Jeremiću
(UN photo 2010)
Araud nije želio komentirati, zašto do sada nije bilo takvog zahtjeva od strane Rusije, s obzirom da je šef ruske diplomatije Sergey Lavrov – najavio kako će Moskva podržati Srbiju u traženju mandata od Vijeća sigurnosti, da se pokrene istraga nelegelne trgovine organima na Kosovu. Ovo pitanje pokrenuo je u Evropskom parlamentu u Strazburu švicarski parlamentarac Dik Marti (Dick Marty), a dodatno ga je javno izrečenim sumnjama – opteretila bivša glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte.

BAN KI MOON VJERUJE U POMIRENJE

Odgovarajući za Avaz, koja je pozicija generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, da li istragu uopće treba voditi, te da li je prepustiti EULEX-u ili UNMIKU, glasnogovornik UN-a, Martin Nezirky, je rekao da je nelegalna trgovina ljudskim organima, doista  tema “koju je Ban Ki-moon još ranije diskutovao sa srbijanskim minstrom Jeremićem tokom njegovog prethodnog boravka u New Yorku”.

“Ovo je nešto što generalni sekretar uzima vrlo ozbiljno, ovo su vrlo ozbiljne optužbe, ii zato će jedino odgovorno biti preduzimanje jedne odgovarajuće istrage na temelju ovih optužbi”, rekao je Nezirki, izbjegavajući očito da izravno podrži EULEX.

Glasnogovornik UN-a je dodao kako se nada da će dijalog izmedju Prištine i Beograda koji je započeo u Briselu, biti nastavljen, jer je to “ekstremno važno”.

“Što se tiće istrage, a to je pitanje koje treba odvojiti od dijaloga, istraga je ako želite,
dio procesa pomirenja. Vi ne možete izgraditi jaku budućnost ako se niste posvetili pitanjima prošlosti, na pravi način, gdje postoji potreba za sudskim procesom, ili gdje čak postoji potreba za otvorenim dijalogom i pomirenjem”, rekao je Nezirki.

Erol Avdović

Nema komentara:

Objavi komentar