ponedjeljak, 5. rujna 2011.

BEOGRAD "IPAK" PRIZNAO KOSOVO


Edita Tahiri
“Sporazum o priznavanju carinskih pečata ima veliku važnost, kako u političkom, tako i na ekonomskom planu, ali i na planu regionalne saradnje. Ovim sporazumom se dogodilo recipročno priznavanje između Republike Kosova i Republike Srbije u ovoj oblasti”, kazala je Edita Tahiri u intervjuu prištinskom listu “Epoka e Re”, prenosi B-92 (WPP).

Tahirijeva je kazala da su “čuvari” tog sporazuma Evropska unija i SAD.
I slovenački dnevnik “Delo” ocennio je danas da sporazum o carinskom pečatu koji su postigli Beograd i Priština približava Srbiju priznanju Kosova. Istovremeno, i drugi analitičari, poglavito u BiH tvrde da je Srbija na putu da “prizna bez priznanja” kosovsku realnost, u kojoj se više ne mogu tolerisati ekonomske veze bez ekonomskog reciprociteta. “Jeremićevo i glumatanje u New Yorku, Dodikovo u Banja Luci i Tadićevo u Beogradu”, zapravo je potvrda da se na tom planu nešto pomjera u pravcu priznanja Kosova, bez obzira na srbsku retoriku za “domaću upotrebu”.
Komentarišući negodovanje aktivista opozicionog pokreta “Samoopredeljenje” na postignuti dogovor, ona je rekla da su “predstavnici tog pokreta gladni vlasti” i da u toj organizaciji članovi pod hitno treba da pohađaju školu demokratije.
“Postoje opozicione partije koje svoj partijski interes stavljaju ispred državnog interesa. Upravo su to uradili pripadnici Samoopredjeljenja. Mi smo jedna demokratska država i prihvatamo različita razmišljanja, prihvatamo i odbijanja, ali način na koji su manifestovali negodovanje nije nimalo demokratski“, rekla je Tahirijeva.
(Izvor: B-92/WPP)

Nema komentara:

Objavi komentar