subota, 17. rujna 2011.

OMAŽ PRIJATELJU: FERID MUHIĆ O NEDŽADU IBRIŠIMOVIĆU

Nedžad Ibrišimović
Predsjednik Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti, Ferid Muhić, dirljivim riječima oprostio se od velikog pisca Nedžada Ibrišimovića: Nedžad Ibrišimović, čovjek najplemenitijeg karaktera, pisac najvećeg formata, napisao je, između ostalog, prof. dr. Muhić.

Nedžad Ibrišimović, čovjek najplemenitijeg karaktera, pisac najvećeg formata, jedan od osnivača i akademik sa prve liste članova BANU, prve Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti, preselio je na Ahiret. Međe života svakog čovjeka označene su sa dvije kapije: one kroz koju stupamo u život, i one kojom iz života odlazimo. Nedžad Ibrišimović, čovjek-smrtnik, otišao je. Nedžad Ibrišimović, čovjek-vječnik našao je način kako da zauvijek ostane u prostoru između one dvije kapije, ovdje, gdje se zbiva sav život. Njegov nenadmašiv roman Vječnik, svojim naslovom saopštio je milost Stvoritelja, da Nedžad Ibrišimović bude izabran u one najrjeđe i najbolje ljude - vječnike koji će vječno ostati među živima i učiti ljude dobroti, merhametu, saburu, vedrini i - ljepoti!

Jednom si rekao da ti se tvoje ime toliko čini lijepim, da se ponekad namjerno ne okreneš kada te neki poznanik ugleda u prolazu i zovne; biva, nek' zovne još jednom, da se još raduješ ljepoti svog imena, i ljepoti ljudskih imena cijelog svijeta. Koliko si tada bio u pravu! I kako si nam važnu poruku ostavio! Uvijek ćemo se radovati, i znaćemo da se ti raduješ, kad god izgovorimo tvoje ime, naš dragi, naš dobri, naš sjajni i slavni prijatelju NEEDŽADEE!

U moje lično ime, i u ime Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti - BANU, porodici Nedžada Ibrišimovića, svim njegovim brojnim prijateljima i bezbrojnim poštovaocima njegovog književnog djela, upućujem riječi najdubljeg saosjećanja i empatije. Svim institucijama i pojedincima koje su izrazile sućut, kondolenciju, saosjećanje u povodu preseljenja našeg uvaženog člana i osnivača, BANU ovim putem izražava svoju posebnu zahvalnost. Dijelimo njihovu tugu zbog odlaska Nedžada Ibrišimovića smrtnika, kao i ponos zbog velike privilegije što smo bili poznanici, saradnici, prijatelji, jednom riječju - savremenici Nedžada Ibrišimovića, vječnika!

Nema komentara:

Objavi komentar