ponedjeljak, 12. rujna 2011.

U BUSHEVOM RATU PROTIV TERORIZMA POBJEDILA JE KINA


Obama i Bush, 11. 09. 2011
Središnji komemorativni skupovi za gotovo 3,000 žrtava napada održani su na mjestima pada četiri oteta zrakoplova u New Yorku, Shanksvilleu u Pennsylvaniji i kod zgrade Pentagona u predgrađu Washingtona. Tisuće ljudi, među kojima su bili najviši državni dužnosnici i obitelji žrtava, okupilo se na komemorativnom skupu na mjestu Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, gdje je desetljeće nakon tragedije otvoren Nacionalni spomenik 11. rujnu.

NAJVIŠI NA ZAPADU ALI NE VIŠE I NA (DALEKOM) ISTOKU
U okviru objekata su i dvije monumentalne potopljene fontane od crnog granita u temeljima srušenih tornjeva Blizanaca WTC-a i spomen parkom sa 400 stabala, koji se pruža na više od tri hektara površine. Fontane okružuje brončani parapet s ugraviranim imenima žrtava napada. Spomen područje nalazi se uz gradilište novog WTC-a, s izgrađenih 80 katova središnjeg nebodera koji će, kada bude dovršen, imati 105 kata i s 541 metrom visine postati najviša zgrada u Sjevernoj Americi. Najviše zgrade na svijetu, već više od desetljeća grade se van Amerike.
Predsjednici Barack Obama i George W. Bush, sa suprugama nazočili su cermoniji, na kojoj su održane minute šutnje u trenucima udara otetih zrakoplova u Sjeverni i Južni toranj WTC-a, u trenucima njihova rušenja te u trenucima udara zrakoplova u Pentagon i Shanksville. Članovi obitelji pročitali su imena svih 2.983 žrtava - 2.977 poginulih u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji 11. rujna 2001., i šest ubijenih u prvom terorističkom napadu na WTC, kamionom-bombom 1993.
No, deset godina nakon što je George W. Bush objavio "rat protiv terorizma" -- to nisu više tri najvažnije riječi nisu više, kako to primječuje "The Financial Times". Tri najvažnije riječi, u protekloj dekadi bile su "Made in China" (Napravljeno u Kini), jer Kina je kolateralni pobjedik u "ratu" koji je bio smišljen da donese najviše koristi Americi.
ZADUŽENOST OPASNIJA OD TERORIZMA
Uz sve, deset godina kasnije Amerikanci znaju da je ovaj "rat" postao dva puta skuplji od rata u Vijetnamu (košta preko dvije tisuće milijardi dolara), i da nakon svega oni - iz svojih džepova plaćaju recimo pet puta skuplje naftu nego 2001 godine, kada je barrel nafte na svjetskim tržištima iznosio 28, a sada košta oko 125 dolara. 
Povrh svega, država se krivi da je Amerikance napravila "paranodnima" nakon "9-11", kako to tvrdi američki profesor John Mueller, koji kaže da je Washington, nakon 11.septembra/rujna 2001, pretjerao kao i prije 60 godina, nakon napada na Pearl Harbur, da bi oprvadao vojne i sigurnosne proračune i enormna trošenja sigurnosnih agencija. U isto vrijeme, predsjednik Barack Obama vidno okreće svoj angažman prema rješavanju rekordne nezaposlenosti u Americi, u danima kada čak i neki američki generali tvrde, da glavna opasnost po sigurnost SAD više nije terorizam -- već rekordni unutrašnji i vanjski dug.

Nema komentara:

Objavi komentar