utorak, 1. ožujka 2011.

GADAFIJEV REŽIM SE MORA SUOČITI S LICEM PRAVDE


BARACK OBAMA I BAN KI-MOON NAJAVILI HISTORIJSKU TRANZICIJU NA BLISKOM ISTOKU
Erol Avdovic
Ban Ki-moo: Libija ostaje u fokusu
(photo UN 2011)
NEW YORK, (Webpublicapress) – Nakon sastanka u Bijeloj kući, generalni sekretar U.N.-a Ban Ki-moon i predsjednik Barack Obama  složili su se da je režim Muamera Al Gadafiija “proglasio rat svome narodu”, te da se vlasti u Tripoliju toga trebaju suočiti s licem pravde zbog mogućih zločina protiv čovječnosti. 

Upravo o tome, kao i važnosti demokratskih promjena na Bliskom istoku, koje neki već nazivaju "historijskim", bilo je riječi u Washingtonu. U ito vrijeme i neovisno od Bijele kuće i UN-a, medijski analitičari su sigurni da će se ovaj proces promjena, u kojima je glavni akter narod, i to, kako se navodi -- od Alžira do Omana - sigurno nastaviti. Procesu se naravno ne vidi kraj, iako će se za njegov početak, vjerojatno uzeti -- datum prvog pučkog ustanka u Tunisu. Taj će se dan, možda u skoroj budućnosti slaviti kao početak demokratske tranzicije Bliskog istoka, ali i šire.

NA ISTOM KOLOSJEKU

Ban Ki-moon i Barack Obama su složili i da medjunarodna zajednica “treba čvrsto stati zajedno tokom ove historijske tranzicije prema više demokratskom, sigurnijem i prosperitetnijem Bliskom istoku”, priopćeno je iz centrale UN-a u New Yorku. Ban je posebno pohvalio Obamino “čvrsto liderstvo”, te sve učestalije američke zahtjeve Gadafiju, da “on mora da ode". U Washingtonu kao i New Yorku kao da počinje "rat riječi" sa Tripolijem.




Obraćajući se nakratko novinarima u Muzeju holokausta (Holocaust Museum) u Washingtonu, koga je posjetio odmah nakon sastanka sa Obamom, čelnik Ujedinjenih naroda, pohvalio je i političku ekspeditivnost Vijeća sigurnosti, koji je u slučaju Libije reagovao munjevito, samo poslije 10-tak dana protesta. Ban je tu akciju Vijeća nazvao “važnom i bez presedana”, ujedno najavljujući, da će se on osobno “pobrinuti da se mjere Vijeća sigurnosti implementiraju brzo”.


SVIJET PONOVO PRED IZBOROM
“Još jednom su nas testirali. U Libiji, gdje je režim izgubio svoj legitimitet - on je objavio rat svom narodu. Sada je do medjunarodne zajednice da ustane protiv ovog zločina”, rekao je Ban. On je i prilično oštro najavio, kako će oni koji su odgovorni za masovna kršenja ljudskih prava u Libiji – sigurno biti kažnjeni. Ban je imao još jednu poruku za Gadafija: “Iskreno se nadam i urgiram kod njega, da posluša svoj narod... To je moja poruka za njega”.
Ban je još rekao kako su “najtragičnija poglavlja historije ispisana kada mi nismo odgovorili na takve (historijske – op.a.) pozive”. Generalni sekretar U.N. iz Washingtona je pozvao svijet da bude “jasan i glasan tokom ove akcije”.
NEZIRKY: VIJEĆE SIGURNOSTI NA POTEZU


Banov glasnogovornik Martin Nezirki, izjavio je pak za Webpublicapress, da generalni sekretar UN-a nije usamljen u namjeri da se osigura implementacija rezolucije broj 1970, Vijeća sigurnosti. Odgovarajući na pitanje koja je uloga UN-a, oko moguće uspostove "non-fly" zone za Libiju, Nezirki je rekao, kako je "to nešto o čemu Vijeće (sigurnsti) treba da odlući ako želi. Ako žele da o tome diskutuju, do njih je da odluče"  ("As I say, this is really something for the Council to consider if it so wishes.  If they wish to discuss it, it is for them to decide". -- orig. English quote as of 1. March 2011).


AMERIKANCI POSLALI BRODOVE
Prema navodima američkih medijia – grupa brodova američke ratne flotile, već se nalazi u Mediteranu - u blizini libijskih voda. No, većina analitičara isključuje vojnu akciju protiv Gadafijevog režima, osim ako se nešto "krupno i grozno ne dogodi, poput masivnih zločina prema civilima". Govoreći na posebnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava u palate nacija u Ženevi, državna tajnica Hillary Clinton, u ponedjeljak je rekla – “kako su sve opcije na stolu”. Amerikanci su na kratko bombardovali Libiju 1985; tadašnji predsjednik Ronald Reagan Gadafija je tada nazvao “bijesni pustinjski pas”. 
SKUPLJANJE DOKAZA
Glavni tužilac Medjunarodnog krivičnog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo, već je najavio, da će njegov ured tražiti svu potrebnu dokumentaciju (uključujući moguće video snimke i fotografije) od svih onih koji je mogu pružiti, kako bi što prije donio odluku, hoće li podići optužnicu protiv nekoga iz Gadafijevog okruženja – zbog mogućih zločina protiv čovječnosti. 


U ti svrhu, Ocampo će, kako se to najavljujue u UN-u kontaktirati, sa predstavnicima  Arapske lige, Vijeća UN-a za ljudska prava i ostalih relevantnih UN tijela, kao i država, radi sakupljanja potrebnih dokaza protiv Gadafija i njegovih izvršiliaca. 


Prema najavama iz UN-a, Ocampo je u u četvrtak, u Haagu trebao, podići optužnicu protiv Gadafija i njegovih suradnika zbog navodnih zločina protiv čovječnosti, od 15. februara na ovamo. To je najekspeditivnije podignuta optužnica u historiji medjunarodnih sudova koji se bave procesuiranjem ovakvih zločina.

Nema komentara:

Objavi komentar