petak, 31. prosinca 2010.

BOSNA NA ČELU VIJEĆA SIGURNOSTI

OČEKIVANI USPJEH S OPREZOM

Ambasador Ivan BARBALIĆ, prvi predsjednik Vijeća
sigurnosti u 2011 (photo UN Library 2010)
NEW YORK (Radio Deutsche Welle, UN)  Od 1. 01. 2011, BiH će predsjedavati Vijećem sigurnosti (VS), u kojem će, napomenimo to – u naredne dvije godine kao nestalna članica biti i Njemačka. Na dnevnom redu VS, već narednog tjedna naći će se vruća tema oko referenduma za osamostaljenje južnog Sudana. Od onoga što se zna, u narednih 30-tak dana bh.dipolmati u UN-u predvodit će rasprave o situaciji u Siera Leoneu, Somaliji i onda o Nepalu, te postizbornim aktivnostima na Haitiju. Pred njima će biti i dvije otvorene debate, o izgradnji post-konfliktnih društava kroz mirovne operacije UN-a, te rasprava o situaciji na Bliskom istoku. Stalni predstavnik BiH u UN-u u New Yorku, u izjavi za Deutsche Welle, kaže kako očekuje, da će “januar ipak, proći bez velikog stresa”.


31.DECEMBAR/PROSINAC 2010

EROL AVDOVIĆ (Deutsche Welle – New York)

Jednomjesečno predsjedavanje Vijećem sigurnosti (VS) od 1. do 31. januara 2011, u rukama je Bosne i Hercegovine. Za neke je to sasvim rutinska, gotovo “tehnička stvar”, s obzirom da je zemlja u proteklih 12 mjeseci obavila već pola dvogodišnjeg mandata, kao jedna od 10 nestalnih članica, u ovom 15-točlanom, najvažnijem organu Ujedinjenih naroda.

OD “ZEMLJE SLUČAJA” – DO PREDSJEDAVAJUĆE

Za druge je to pak, skoro sam znak planetarne pravde, znajući kroz šta je sve zemlja prošla u periodu od 1992 do 1995, kada je bila skoro rekorder medju svim drugim zemljama koje su se našle na dnevnom redu Vijeća sigurnosti: Samo u tom periodu, VS je o BiH usvojio preko 70 rezolucija. Uostalom, i danas, 15 godina poslije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, BiH se kao i Libanon (druga nestalna članica Vijeća sigurnosrti sa istovjetnim mandatom, do kraja 2011) – nalazi kao periodični subjekt razmatranja ovog tijela, što joj proceduralno, pa čak ni politički ne smeta da ćlanuje ili predsjedava Vijećem.

Visoki namještenik Političkog odjela UN-a, u New Yorku, Sarajlija Dr. darko Močibob, za Radio Deutsche Welle (RDW) kaže, da predsjedavanje BiH Vijećem sigurnosti doživljava i sasvim osobno:

“Za mene ovaj dogadaj ima posebno značenje. Kao netko tko je počeo raditi za UN, zapravo za UNPROFOR (Snage UN-a u BiH od 1992 do 1995 – op.aut.)u Sarajevu 1993, kad je Bosna bila slučaj, za mene ovo ima posebno značenje, jer sada, Bosna od slučaja, od prije nepunih 15-tak godina -- postaje predsjedavajuća Vijeća sigurnosti. To sigurno govori o promjeni situacije u BiH, u pozitivnom smislu. Istovremeno – to za Bosnu predstavlja veliku obavezu”.

Da predsjedavanje Vijeće sigurnosti UN-a, koga još od doba “Hladnog rata” nazivaju “svjetskom vladom” nije nimalo jednostavan posao, svjestan je, očito, i šef Misije BiH u Vijeću sigurnosti, veleposlanik Ivan Barbalić.

VIŠE OD RUTINE

Za Radio Deutsche Welle, Barbalić je izmedju ostalog govorio o redoslijedu prioriteta – globalnih kriznih žarišta, koje će mu kao “vruć krumpir”, biti u rukama u narednih mjesec dana. Sve to nije umanjilo njegov vidljivi optimizam; on je siguran, kako nam je ustvrdio – da će u tom periodu “sve biti u redu”:

“U Vijeću smo već godinu dana i ovo je vrhunac našeg rada. Predsjedavanje je jedan izazov kako za našu Misiju, tako i za Ministarstvo (Vanjskih poslova BiH – op.aut.) i Predsjedništvo. Već nekoliko mjeseci se pripremamo za taj zadatak, i vjerujem da ćemo ostvariti ono što se od nas očekuje. U svakom slučaju, ja vjerujem da ćemo uraditi dobar posao i takodjer vjerujem da će januar proći bez nekog većeg stresa”, kaže Barbalić.

No, kako Bosna ii Hercegovina ipak, još nije sasvim politički konsolidovana zemlja – mnogi još uvjek strepe kako će sve to proteći.

Dugogodišnja šefica Reutersovog dopisništva u UN-u, sada politički analitičar u Ujedinjenim narodima, Evelyn Leopold, za naš program kaže kako je i predsjedavanje Vijećem sigurnosti najviše u rukama stalnih pet članica VS, bez obzira na rotaciono predsjedništvo, koje se svakog mjeseca mijenja. Leopold nije jedina koja je spremna ustvrditi, kako je uloga nestalnih članica u nereformisanom Vijeću sigurnosti, koje se brojčano nije uvećalo već 45 godina – skoro marginalizovana od stalnih predstavnika u VS-u, SAD, Velike Biritanije, Francuske, Rusije i Kine:

“I rotaciono predsjedavanje BiH je u svakom slučaju specifično, i ako vaš ambasador odluči da recimo tijekom narednog tjedna više govori o kršenju ljudskih prava u Sudanu, gdje se 9.siječnja/januara održava referendum o osamostaljenju južnog dijela zemlje, to će u svakom slučaju pojačati pozornost medija”, kaže izmedju ostalog Evelyn Leopold, sugerišući da bi trebalo iskoristiti ovu priliku.

ULOGA TAJNIŠTVA UN-a

Valja reći, da će cijelo vrijeme predsjedavanja bh.diplomati u New Yorku imati do u detalje razradjen plan i satnicu -- pripremljenu od strane tajništva Ujedinjenih naroda, pa valja računati na dobro uhodanu institucionalnu rutinu. Svoju su podršku najavile i druge zemlje članice VS, koje u svemu imaju dugogodišnje iskustvo.

To ipak ne znači da ne treba ostati stalno budan zbog nepredvidljivih dogadjaja na mnogim svjetskim merdijanima; još jednom Dr. Močibob:

“Pa, dosta toga se može pripremiti unaprijed i tu postoji dosta rutine, to je tačno. Medjutim, nikad se ne zna šta će se dogoditi u svijetu i kakva kriza može da nastupi. Vrlo je čest slučaj da se tokom predsjedavanja jedne zemlje – dogode krize, i to traži brzo reagovanje, brze konsultacije i brzu reakciju. U takvim slučajevima, predsjedavajući igra odlučujuću ulogu, da brzo sazove Vijeće sigurnosti, da usaglasi stavove i da pomogne da se donese odluka sa što više ujedinjenih stavova”, kaže naš sugovornik, koji je učestvovao na konsultacijama u pripremi BiH za predsjedavanje Vijećem sigurnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar