utorak, 22. ožujka 2011.

BAN KI-MOON NIJE KAMENOVAN U KAIRU

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a negira tvrdnje medija * Ban Ki-moon na ispravnoj strani historije.  

Martin Nezirky: UN pomaže izbjeglicama iz Libije
(Photo Webpublicapress 2011)
NEW YORK U.N. (Webpublicapress) – Glasnogovornik glavnog tajnika UN-a, Martin Nezirky demantirao je navode nekih medija da je prilikom posjete Egiptu, na Ban Ki-moona pokušan fizički napad. Upitan u New Yorku, da li su demonstranti u Kairu bacali čak kamenje na Bana, prvi portparol UN-a, rekao je da nisu.

NIŠTA PROTIV U.N.-a

“Dok je glavni tajnik sa svojom delegacijom dolazio na sastanak sa Arapskom ligom (League of Arab States), tamo je bila grupa prosvjednika koja je uzvikivala slogane, ne protiv Ujedinjenih naroda, i bilo je, kao što kažem, dosta glasnog uzvikivanja. Prema našem saznanju, nije bilo bacanja kamenja, onako kako su o tome (mediji – op.a.) izvjestili. I čak šta više, zbog laktanja koje se tamo dešavalo, odlučeno je da glavni tajnik napusti (to mjesto – op.a.) drugim putem. Niko nije bio povrijedjen u tom incidentu”, rekao je doslovice Nezirky.


Nakon sastanka sa glavnim tajnikom Arapske lige, Amirom Musom, prvi čovjek UN-a, založio se za jedinstvo medjunarodne zajednice – kad je riječ o nastavku medjunarodne intervencije u Libiji.

“Imperativ je da medjunarodna zajednica nastavi govoriti jednim glasom, kako bi se u potpunosti implementirala rezolucija Vijeća sigurnosti (br.1973)”, rekao je Ban u Kairu, prenose izvori u UN-u u New Yorku. On je dodao, kako je “na hiljade života u pitanju”, upozoravajući da svijet može vrlo brzo da se suoči sa humanitarnom katastrofom ("humanitarian emergency").

NOVI GADDAFIJEV AMBASADOR u U.N.-u

Prema navodima iz UN-a, Ban Ki-moon se nakon Kaira, u Tunisu trebao sresti i sa novoimenovanim Gadafijevim veleposlanikom u UN-u, Abdul Selam Trekijem, nakon što su libijske diplomate u Americi otkazale lojalnost Tripoliju. U utorak je Martin Nezirky izjavio za WPP, da se glavni tajnik Ban Ki/moon "nije sastao sa gospodinom Trekijem".

Kako WPP saznaje, Treki koji je 2010 obavljao dužnost predsjednika Generalne skupštine UN-a, u Tunisu čeka na američku vizu, ali nije izvjesno da će je u dogledno vrijeme dobiti, špekuliraju medijski krugovi u New Yorku. Prema riječima glasnogovornika Nezirskog, da bi neki diplomata bio akreditovan kao veleposlanik u UN-u, svoje akreditive mora predati osobno glavnom tajniku u UN-a u New Yorku, i to se ne može učiniti na drugom mjestu.

RAZLIČITI POGLEDI

Prema prvim medijskim komentarima, Ban Ki-moon se oko Libije, angažovao kao niti jedan bivši glavni taknik UN-a, pokazujući da izravno podržava vojnu akciju koja je usmjerana za zaštitu civila, ali, po svemu sudeći i na obaranje režima u jednoj zemlji. Neki tvrde da je ovaj čelnik UN-a, “tako stao na pravu stranu historije” kad je Libija u pitanju.

Njegovi predhodnici Kofi Annan i Boutros Ghali, nisu podržavali intervencije u Iraku 2003, odnosno u BiH 1995; Annan je irački rat nazvao “nelegalnim”, a Ghali je u više navrata tzv. mehanizmom “duplog kluča” ("double key") zaustavljao tražene NATO-ve akcije iz zraka, nakon što je takodjer rezolucijom Vijeća sigurnostui UN-a (br. 781) – nad BiH, u oktobru 1992 uvedena zona zabrane letova, kao sada u Libiji.

Nema komentara:

Objavi komentar