nedjelja, 20. ožujka 2011.

ITALIJA UZ EVROPU U NAPADIMA NA LIBIJU

PISMO ITALIJANSKOG AMBASADORA u UN-u * NJEMAČKA JOŠ UVJEK PO STRANI * BAN KI-MOON PODRŽAVA AKCIJU

E. Avdović 
(link Avaz)

Strah od libijskih izbjeglica
(Photo UN 2011 - Libyan-Egyptian border)
NEWYORK (Webpublicapress - UN) Stalni predstavnik Italije u Ujedinjenim narodima ambasador Cesare Maria Ragaglini, informirao je grupu novinara u New Yorku, kako je još u subotu - osobno informirao generlanog sekretara Ban Ki-moona, “o italijanskoj participaciji u sprovodjenju rezolucije Vijeća sigurnosti br. 1973” kojom je uvedena zona zabrane letova nad Libijom.  Prema istim navodima, slična informacija upućena je i generalnom sekretaru Arapske lige, Amiru Mousi, ali ne iz New Yorka, već iz Rima.

SVIH SEDAM BAZA I OSAM AVIONA

“Italija će tako uzeti puno učešće, na jednakoj osnovi sa ‘koalicjom volje’(coalition of the willing) ne samo sa svojih sedam baza, već i sa osam aviona”, stoji u navedenoj poruci poslatoj na odabrane novinarske adrese u New Yorku.

“To je jasan izbor naše vlade koju je podržao italijanski Parlament, kako bi smo ostali prvrženi našoj obavezi ka (konceptu – op.a.) Odovornosti za zaštitu (Responsibility to Protect). Cilj je doista da se zaštite civili”, stoji izmedju ostalog u poruci italijanskog veleposlanika u UN-u. U njoj se još navodi, kako Italija vjeruje – da je “najvažnije očuvati multilateralnu koheziju, kako na političkoj, tako i na vojnoj razini”.

EVROPSKI UMJESTO AMERIČKIH GENERALA

“U tom kontekstu NATO treba preuzeti koordinaciju operativnog planiranja”, kaže ambasador Ragaglini. Tako je ovaj visoko rangirani italijanski diplomata, indirektno potvrdio, prijašnje medijske navode: da će narednih dana doći do povlaćenja dvoje američkih generala, sa mjesta glavnokomadujućeg i glavnog planera udružene zapadne operacije protiv Gadafijevog režima, koju neki mediji već nazivaju “Zora odiseje”.

Kao dokaz svoje najnovije lojalnosti zapadnoj alijansi protiv Gaddafija, italijanski ambasador u UN-u, nagovjestio je da će njegova zemlja primjeniti “striktno zamrzavanje fondova” pojedinaca i “entiteta” iz Libije, u vrijednosti izmedju 6 i 7 milijardi eura.

NJEMCI OSTAJU PRI SVOME

U medjuvremenu, njemački ambasador u UN-u, Peter Witting ostao je kod svoje tvrdnje, da Njemačka ne želi da učestvuje u ovoj vojnoj intervenciji, jer se “takva intervencija ne može poduzimati samo na optimističkim očekivanjima”. Stalni predstavnik Njemačke u Vijeću sigurnosti UN-a, izrazio je bojazan da bi ova akcija protiv Gaddafija mogla rezultirati sa dodatno gubljenjem ljudskih života, upravo medju civilima, koje UN želi zaštiti.

Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon ostao je, prema navodima njegovog glasnogovornika Martina Nezirkog spreman da u potpunosti sa svoje strane implementira odredbe rezolucije "br. 1973", kojom je Vijeće sigurnosti uvelo “non fly” zonu nad Libijom.

Nema komentara:

Objavi komentar