četvrtak, 24. ožujka 2011.

BAN KI-MOON NAJAVIO POLITIČKU SOLUCIJU ZA LIBIJU?


Francuzi vjeruju da Gadafi ne bi smio biti dio političkog dogovora u Libiji, ali ne pokazuju prvobitnu isključivost, kako je uvjet svega – Gadafijev odlazak. Francuski ambasador u UN-u, Gerard Araud potvrdio prigovore nekih zemalja članica Vijeća sigurnosti – koji izražavaju bojazan da je u vojnoj intervenciji poginuo izvjestan broj civila?

Erol Avdović
(AVAZ link)

Ban Ki-moon: "Politička solucija za Libiju..."
(Photo Webpublicapress 2011)
NEW YORK, UN (Webpublicapress) – Njegovi koraci možda izgledaju umorni, jer Ban Ki-moon, protekle nedjelje imao izazovna putovanja od Kaira, do Tunisa i Pariza, gdje je praktično dogovorena vojna intervencija u Libiji. No, zato su riječi generalnog sekretara UN-a, odmah po povratku u New Yorku bile veoma odlučne: Ban već poziva na iznalaženje “političkog rješenja” za Libiju, ali isto tako upozorava kako Gadafi ne drži obećanja o primirju:

“I pokraj ponovljenjih tvrdnji od strane libijskih vlasti, mi još ne vidimo dokaze o prekidu vatre. Niti smo vidjeli korake koje je libijska vlada trebala poduzeti na temelju njihovih obaveza prema ispunjenju rezolucija Vijeća sigurnosti ‘1970’ i ‘1973 (non-fly zone over Libya), rekao je Ban odmah nakon što je imao sastanak iza zatvorenih vrata sa članicama Vijeća sigurnosti.

POLITIČKO RJEŠENJE OVISI OD GADAFIJA

On je ponovio svoju“ozbiljnu zabrintost oko zaštite civila ii poštivanja ljudskih prava ii humanitarnog zakona” Rekao je kako “zabrinjavajući signali” uključuju “hapšenja, nestanke, prijetnje ii huškanje, uključujući ono od strane pukovnika Gadafija na nacionalnoj televiziji”. Ban je rekao, kako je “više od 330.000 ljudi pobjeglo iz zemlje”.

Generalni sekretar UN-a je ipak izrazio nadu, da bi njegov specijalni izaslanik Abdelliah Al-Khatib, na konferenciji Afričke unije u Addis Ababi, mogao razgovarati o tome kako da se ova kriza razrješi “političkim sredstvima”.

“Što se mene tiče ja produžavam biti angažiran oko širokog spectra diplomatskih napora usmjerenih ka prekjidu vatre ii političkoj soluciji”, rekao je Ban.

Obraćajući se novinarima ispred Vijeća sigurnosti, on je rekao kako je dosad 11 zemalja pismeno obavjestilo njegov kabinet, oko mjera koje te zemlje preduzimaju u implementaciji rezolucije “br.1973”, uključujući embargo na oružje.

HOĆE LI BITI “SIGURNOSNIH ZONA”

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Vijeće sigurnosti razmatralo uvodjenje “dodatnih mjera” zaštite civila u Libiji, što bi podrazumjevalo uvodjenje “sigurnosnih zona” (“safe havens”, kao u BiH od 1992 - 1995) u gradovima poput Misurate, gdje je situacija posebno tešk, Ban Ki-moon je rekao, da je njegov specijalni izaslanik “već rekao libijskim vlastima, da Vijeće sigurnosti može poduzeti dodatne mjere, ukoliko te vlasti u potpunosti ne budu ispunili rezolucije Vijeća sigurnosti”.

Ono što je bilo posebno primjetno u Banovom obraćanju, je izostanak zahtjeva upućenom Gadafiju da se povuće sa vlasti, kako je to na početku ove krize, generalni sekretar Ujedinjenih naroda jasno i glasno izgovarao. Ban je ovaj put izbjegao direktne pozive Gadafiju da sidje vlasti; on je naglasio, kako želi “raščistiti” tu dilemu:

ZAŠTITA CIVILA A NE RUŠENJE GADAFIJA

Francuski ambasador u UN-u Gerard Araud:
"Libija bez Gadafija ..." (Photo Webpublicapress 2011)
“Primarni cilj rezolucije Vijeća sigurnosti ‘broj 1973’, je osigranje zaštite civilnog stanovništva, dok je cilj vojne akcije nametanje non-fly zone u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti”, rekao je Ban. Generalni sekretar bio je pri tome sasvim jasan, kada je rekao da ova akcija “nema za cilj promjenu režima” u Tripoliju. No, novinari, kao da su se uskomešali nakon tog odgovora, ostajući u nedoumici – zbog čega su Ban, a nešto kasnije i francuski ambasador Araud, pokazali “iznenadnu” poputljivost prema Gadafiju.

Američki Nacionalni Public Radio (NPR), javio je medjutim, kako se “iza scene”, odvijaju pregovori sa Gadafijem, da se on sam povuće sa trona i napusti Libiju, te da ga navodno, na to navraćaju i neki članovi njegove obitelji.

Na koncu Ban Ki-moon je odbio primjedbe, kako ova rezolucija Vijeća sigurnosti “br.1973”, o uvodjenju zone zabrane letenja nad Libijom, ima legalnu, te političku utemeljenost, “ali nema moralnu”, jer oko nje ne postoji puni konsensus unutar samog Vijeća sigurnosti UN-a. Generalni sekretar UN-a je rekao, kako rezolucija, naprotiv  -- “ima punu podršku medjunarodne zajednice”, koja se upravo mpodupire na njenu legalnost i dobru političku utemeljenost.

Ban Ki-moon osvrnuo se nakratko i na sve češće pominjanje “duplih standarda”, odgovarajući na novinarsku primjedbu, zbog čega medjunarodna zajednica kasni u zaštiti civila u Bahrainu i već mnogo godina u Gazi:

DUPLI STANDARDI

“Ljudski životi su podjednako važni, bilo šta oni vjerovali… Već nekoliko puta sam razgovarao sa kraljem Bahraina, kao ii sa regionalnim liderima kako bi diskutovao situaciju Bahrainu i produžit ću da to radim.”, rekao je Ban, ponavljajući zahtjev vlastima u Bahrainu da se “maksimalno uzdrže” od upotrebe sile.

Ban je dodao kako je humanitarna situacija u Gazi njegov prioritet. “Ja stalno o tome razgovaram sa izraelskim vlastima. Oni su doista malo ublažili restrikcije. Humanitarna pomoć sada pritiće, ali ne dovoljno”, rekao je Ban, insistirajući da “restrikcije moraju biti uklonjene u potpunosti”.


BOMBARDERI IZBJEGAVAJU CIVILNE CILJEVE

Ujedno, francuski ambasador u Vijeću sigurnosti, Gerard Araud takodjer je rekao kako sve članice Vijeća sigurnosti traže izlaz oko Libije, kroz “političku soluciju”. On je izlazeći iz Vijeća sigurnosti, priznao kako neke članice ovog tijela izražavaju “uvećanu brigu oko civilnih žrtava”, nakon intervencije iz zraka od strane medjunarodne koalicije. Sve češće se mogu čuti nezvanični navodi, kako se nakon bombardovanja libijskih ciljeva -- stradao izvjestan broj civila. Na pitanje izvještača Webpublicapress, koje su to zemlje koje su prigovarale, Araud je odgovorio lakonski: “Ja to neću reći”.

WPP nezvanično saznaje da su primjedbe u Vijeću uputile, Rusija, Indija, Brazil i Južna Afrika, a zabrinutost su pokazale Njemačka i Portugal. Za sad ne stižu nikakve primjedbe, o kojima se bar zna, od strane zvaničnih predstavnika BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, iako se zna da je BiH imala tradicionalno dobre, prije svega ekonomske veze sa Libijom.

KO JE SPASIO BENGAZI

Hillary Clinton: Podržala Francuze oko Libije
(Photo Webpublicapress 2011)
Francuski ambasador je pak naglasio, da zapravo i njegova zemlja “dijeli istu zabrinutost”, sa ostalim članicama Vijeća sigurnosti oko stradanja nedužnih civila.

“Ćlanice koalicije su odgovorile da one čine sve u njihovoj moći, da izbjegnu civilne žrtve, i drugo – da do sada nije bilo izvještaja (o tim – op.a.) civilnim žrtvama”. Gerard Araud je dodao da su francuski avioni morali intervenirati još prošle subote u Libiji, jer je time Gadafi spriječen da “prolije rijeke krvi, kao što je to sam najavljivao” prije napada na Bengazi.

Araud je na koncu iznova naglasio: “Mnoge zemlje iznsistiraju na političkoj soluciji”. Na postavljeno pitanje – može li predvidjeti koliko će rat u Libiji potrajati, francuski predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a je za WPP izjavio: “Naravno da ne”!

AMERIKANCI SE POVLAČE?

Samo nakon pet dana vojne intervencije u Libiji, to pitanje već sada počinje mućiti one zemlje članice UN-a, koje su čini se brže nego ikad odlučili da pokrenu akciju spašavanja civila u nekoj zemlji. Kao da niko doista ne zna koliko će rat u Libiji još trajati.

"U danima koji dolaze, kad NATO preuzme komandu i kontrolu odgovornosti, blagostanje civila bit će na vrhu zabrinutosti. Ova je operacija već spasila mnoge živote, ali opasnost je daleko od završetka. Sve dotle dok Gadafijev režim prijeti svojim ljudima i prkosi Ujedinjenim narodima, mi moramo ostati budni i fokusirani", rekla je državna tajnica Hillary Clinton. A Amerikanci, kao da polako već pripremaju teren za svoje puno izvlaćenje iz ove vojne operacije, za koju je i predsjednik Obama nagovjestio, da bi mogla trajati kratko. Tako bar mnogi priželjkuju u Washingtonu.


Nema komentara:

Objavi komentar