srijeda, 23. ožujka 2011.

BOSNA BI MOGLA POSTATI GLAVNI POSLOVNI HUB ZA AMERIČKI IZVOZ U JUGOISTOČNU EUROPU


AMERIČKO-BALKANSKI SAMIT U BALTIMORU

Erol Avdović

Thomas Countryman: Razočaran zbog bojkota Srbije
(Photo Webpublicapress 2011)
BALTIMORE (Webpublicapress) -- Očekujemo da će ovaj samit ojačati kooperaciju medju zemljama jugoistočne Europe, povećati eksport-import ali i ojačati ulogu vladavine zakona i poboljšati šanse cijelog regiona ka euroatlanskim integracijma, rekao je Thomas Contryman, pomoćnik asistenta državnog sekretara SAD. On je izrazio žaljenje što Srbija ne učestvuje  na ovom skupu samo zbog toga što je u Baltimoru prisutna delegacija sa Kosova. (See also Reuters report).

RAZOČARANI AMERIKANCI

- Znam da srbijanski biznismeni žele biti dio ovog komercijanoalnog okupljanja, ali to je odluka njihove vlade, koja je "razočaravujuća, jer više trgovine znači više radnih mjesta”, rekao je Countryman. Srbija je bojkotovala ovaj skup “sljedeći politiku da ne prisustvuje skupovima gdje su predstavnici vlasti u Prištini tretirani kao predstavnici neovisne države”, navode novinske agencije.


Na samit u Baltimoru pristigli su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, član Predsejdništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetegović, zamjenik premijera Makedonije Vladimir Pešovski i zamjenica premjera Kosova Mimoza Kusari Ljilja.

Osim što je u više navrata ponovio da je odsustvo Srbije “razočaravajuće”,   Countryman je  toplo preporučio cio region i balkanske firme za investicije američkim biznismenima. On je naglasio kako se poslovni ambijent na Balkanu mijenja na bolje: Tako se u Makedoniji firma sada može registrovati za jedan dan, u Crnoj Gori je za sve kompanije primjenjiva tzv. “flat” (ravna) korporativna porezna stopa od samo 9 posto, a BiH je mjesto gdje ima puno resursa i vrlo obrazovanih mladih stručnjaka. Contryman je posebno pohvalio reforme u Hrvatskoj.

BOSANSKA DELEGACIJA  NAJBROJNIJA

Bakir Izetbegović član Predsjedništva BiH:
"Pozivam Amerikance da investiraju u Bosnu"
(Photo Webpublicapress 2011)
Na dvodnevnom skupu u Baltimoru najbrojnija je delegacija BiH s preko 40 učesnika. Prema riječima zamjenika šefa ambasade BiH u Washingtonu, Damira Džanke, osim člana Predsjjedništva Izetbegovića, na okupljanju u Marylandu su ministri Sven Alkalaj, Selmo Cikotić, Vahid Hećo i Željka Cvijanović. Od poznatih bh.kompanija tu su Hidrogradnja, Energoinvest, Elektroprivreda BiH, Unis, Pretis, BMT Novi Travnik, predstavnici namjenske industrije, Gradjevniski konzorcij BiH, BBR i drugi. Prema istim diplomatskim izvorima, gospodarstvenici iz BiH sami snose sve troškove ovog boravka u Baltimoru. Najveća novinsko izdavačka kuća u BiH Avaz je jedan od medijskih sponzora ove manifestacije.


Druge zemlje zastupljene su sa mnogo manjom delegacijom. Tako je iz Hrvatske doputovao samo državni tajnik Robert Markt, kome se u Baltimoru pridružila veleposlanica ove zemlje u Washingtonu Kolinda Grabar Kitarević. Slovenci su prisutni sa pet predstavnika, koliko je stiglo i iz Makedonije i Crne Gore. Druga najbrojnija delegacija u Baltimoru je ona sa Kosova sa preko 10 predstavnika biznisa i kosovskih diplomata u Washingtonu.

IZETBEGOVIĆEVA PONUDA

Obraćajući se  prisutnima član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je govorio o specijalnim vezama izmedju BiH i američke savezne države Maryland, naglašavajući da se radi o “uspješnoj priči”. Dok je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, za Webpublicapress rekao, kako je vojna suradnja izmedju Marylanda i Estonije svojevremeno preporodila ovu drugu zemlju, pa BiH želi krenuti tim putem. Ni Izetbegović nije štedio pohvale na račun Amerikanaca

“Naše veze su počele 2003 u okviru programa suradnje izmedju Nacionalne garde Marlylanda, i od tada smo imali preko 200 zajedničkih  dogadjanja sa stotinama vojnika i vladinih zvaničnika iz Bosne i Marylanda”, podsjetio je Izetbegović. Dodao je kako se ta suradnja, koja je inicijalno počela kao vojna – sada razvija multidimenzijalno u oblasti obrazovanja, ekonomije, razvoja i zdravstvene brige. U delegaciji iziH bio je poznati liječnik iz Sarajeva Dr. Gavrankapetanović.

“Mi posmatramo Maryland kao izlazno mjesto kroz koje biznisi iz Bosne i našeg regiona mogu ući na tržište SAD”, rekao je Izetbegović pozivajući američke biznismene da počnu ulagati u BiH, nudeći da “Bosna postane logično - izlazno mjesto” preko kojeg će SAD plasirati svoje robe i usluge za lukrativno tržište jugoistočne Evrope.

"Ovo je sada tih pet minuta, koje treba iskoristiti, jer kriza je u biti šansa", izjavio je za WPP Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.


Nema komentara:

Objavi komentar