srijeda, 27. travnja 2011.

NAJPOZNATIJI AFRIČKI SIN IPAK JE RODJEN U AMERICI


Erol Avdović

Barack Obama i Muhamed Al Baradei
(UN photo 2010)
NEW YORK (Webpublicapress) – Odgovarajući na sve veći broj konspirativnih optužbi o tome kako predsjednik Barack Obama – navodno nije rodjen u Americi, direcktor komunikacija Bijele kuće Dan Pfeiffer u srijedu je na adrese brojnih novinara u zemlji, uključujući i dopisnika Avaza – poslao elektronsku verziju kopije rodnog lista ovog predsjednika. Obama je za neke najpoznatiji "sin Afrike" ali ie i Amerikanac ništa manje.


KONTRAVERZA SE NASTAVLJA

Još od predsjedičke kampanje 2008, mnogi su mediji tražili Obamin rodni list iz savezne države Havaji (Hawaii). Iako su iz Honolulua, još tada, kopije Obaminog rodnog lista uredno poslate na adrese mnogih poznatai medijskih kuća, kontraverza oko predsjednikovog mjesta rodjenja – još ne jenjava. Kako se biliži 2012, godina u kojoj će Amerikanci ponovo glasati, odlučujući se da li da u Bijeloj kući još četiri godine ostave Obamu, ili povjerenje poklone nekome drugom, predsjednikov rodni list ponovo je u centru medijske pažnje.

Obamin rodni list za sad je glavna tačka napada potencijalnog republikanskog kandidata, newyorškog tajkuna Donalda Trumpa, koji otvoreno dovodi u pitanje vjerodostojnost dokumentacije iz Honolulua. Aluzije idu čak toliko daleko da neki misle kako je predsjednik rodjen u Keniji. Prema amaričkom ustavu, samo oni koji su rodjeni na teritoriji neke 51 američke savezne države mogu se kandidirati i postati predjednici SAD.
HAVAJI SU IZUZETAK
“Kada bilo koji gradjanin, rodjen na Havaijima, zatraži svoj rodni list, oni prime upravo ono što je predsjednik dobio. U stvari, dokument koji je već objavljen na (web) strani kampanje (Baracka Obame) -- je ono što ljudi sa Havaja koriste za dobijanje svojih vozačkih dozvola koje izdaje njihova država, što je dokumenat koga priznaje Federalna vlada (SAD) i koristi se za sve legalne svrhe”, piše u svojoj poruci novinarima, Obamin šef komunikacija Pfeiffer. On navodi da je dokument koji je obznanjen javnosti “doista” rodni list i da u to više ne treba sumnjati! “To više ne treba biti otvoreno pitanje”, insistira Pfeiffer.
Iz Bijele kuće se još navodi, kako predsjedik vjeruje da iskrivljivanje činjenica oko njegovog rodnog lista nije dobro za zemlju. “Moglo bi to biti dobro za politiku i dobro za TV, ali je loše za Amerikance, jer skreće pažnju od mnogih izazova s kojima se ova zemlja suočava”. Zbog toga je, kako se dalje navodi, predsjednik uputio svog savjetnika (direktora komunikacija) da preispita legalnu mogućnost dobijanja orginalnog (long form certificate) rodnog lista, kako bi se ova kontraverza konačno skinula sa dnevnog reda.

DOVLJNO ZA PRAVO – NEDOVOLJNO ZA POLITIKU

U te svrhe, iz Bijele kuće je upućen zahtjev kako bi Ministarstvo zdravlja na Havajima (Hawaii State Department of Health) – napravilo izuzetak i izdalo kopiju orginalnog rodnog lista, što očito nije svakodnevna praksa u ovoj saveznoj državi.  Navodi se i da je državno ministarstvo sa Havaja udovoljilo tom zahtjevu – očito praveći presedan, zbog ogromnog interesa za ovo pitanje.

Obamin se rodni list sada može vidjeti u PDF izdanju na web strani Bijele kuće, kao i cijela legalna prepiska sa državnim organima na Havajima.

No, u Bijeloj kući kao da su unaprijed svjesni, da cijela ova transparentno vodjena procedura neće u potpunosti odgnati medijske šekulacije, niti sklonitu tu lošu politiku sa predizborne pozornice, na kojoj je očito – zavjesa već podignuta, 18 mjeseci prije predsjedničkih izbora 2012.

- U vremenu velikih posljedica za ovu zemlju, kada bi smo trebali debatirati  kako da smanjimo (budzetski – op.a.) deficit,  kako da se nosimo sa visokim cijenama goriva i ostvarivanju stabilnosti na Srednjem istoku,  Washington D.C. (D.C. – District of Columbia) je još jednom suočen sa “lažnim pitanjem”, komentira na kraju Obamin direktor komunikacija, izražavajući  nadu da će se Amerikanci konačno pozabaviti “važnijim pitanjima”.



Nema komentara:

Objavi komentar