srijeda, 27. travnja 2011.

U.N. STAVIO SIRIJU POD LUPU ZBOG STRADANJA CIVILA


Deutsche Welle i Webpublicapress (WPP)
Bashar Jafari: Lista stradalih
(UN Photo 2011)
U otvorenoj debati, koja je zapravo trebala biti redovna mjesečna rasprava o Srednjem istokiu, Vijeće sigurnosti UN-a svoje dvosatno zasjedanje posvetilo je u cijelosti situaciji u Siriji. Vijeću se prvo obratio podsekretar UN-a za politička pitanja, Amerikanac Lyn Pasco (Lin Pasko), koji je iznio podatke o preko 300 ubijenih, kako je rekao mirnih prosvjednika u Siriji. Pasco je  rekao da UN raspolaže kredibilnim informacijama sa terena, po kojima je sirijska armija upotrijebila čak i artiljeriju protiv civila.

Pasca su zdušno podržali ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, ali i Portugala i Kolumbije. U svojim osudama Sirije nešto su blaži bilie afričke zemlje: Gabon, Južna Afirika i Nigerija; umhereni su bili i diplomatski predstavnici iz BiH. Stalni predstavnik Njemačke na East Riveru, Peter Witting (Peter Viting), takodjer je kritikovao sirijsku vladu zbof poduzimanja drastičnih mjera i upotrebe sile protiv prosvjednika. On je pozvao Damask da nadje mirnu soluciju i produži sa stvarnim reformama u pravcu ukidanja svih zabrana sloboda Sirijaca.
Rusija, Kina, Indija, Brazil - oprezno sa osudama
Interesantno je da su predstavnici Rusije i Kine u Vijeću sigurnosti, u prvi plan stavli isticaje reformi koje je preduzela vlada predsjednika Bashara El Asada, ističuči da je "Sirija važna zemlja za Bliski istok". Slično su govorili predstavnici Indije i Brazila.
Sa svoje strane ambasador Sirije u UN-u, Bashar Jafari, kji je bio pozvan da se obrati Vijeću sigurnosti, priznao je kako je bilo civilnih žrtava u ovim sukobima, ali je odgovornost prebacio na oružane skupine, koje su dobijale, kako je rekao, pomoć iz inostranstva. Jafari je ovom prilikom citirao američki dnevnik The Washington Post, koji je 18. aprila objavio članak u kome je otkrio, kako je State Department (američko Ministarstvo vanjskih poslova) finansiralo opoziciju u Siriji. 
Jafari je iznio podatak o 51. pripadniku sirijskih snaga sigurnosti, pokazujući u Vijeću listu sa njihovim imenima, a koji su navodno poginuli od strane "naoružanih ekstremista". Sirijski ambasador je ovom prilikom odbio mogućnost formiranja neoviske komisije UN-a koja bi istražile sve navode o stradalim Sirijcima; Jafari je rekao kako je Sirija suverena zemlja, koja je u stanju da se sama pobrine oko takve istrage.
EU razmišlja o sankcijama
Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle (Gido Vetservele) saopćio je da smatra neophodnim da se situacijom u Siriji počnu baviti Vijeće sigurnosti UN-a, te Vijeće za zaštitu ljudskih prava UN-a. Westerwelle je od EU zatražio da preispita odnose sa Sirijom.
„Jasno je: Ako se njegova vlada drži dosadašnjeg kursa, ona će se morati suočiti sa konsekvencama,“ rekao je Westerwelle. On je osim toga pozvao na razgovor sirijskog ambasadora u Berlinu kako bi mu  prenio njemačko stajalište kada je riječ o stanju u Siriji. On je zatražio da odgovorni za napade na demonstrante budu suočeni sa pravnim konsekvencama.
Osuđujemo kontinuirano nasilje
Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Portugal predale su Vijeću sigurnosti UN-a prijedlog Rezolucije o Siriji. Kako navode agencije u Rezoluciji se zahtijeva prekid nasilja. No, nema pomena eventualnih sankcija protiv Vlade u Damasku.
Generalni tajnik UN-a Ban Ki Mun osudio je upotrebu tenkova i bojeve municije protiv demonstranata koji mirno prosvjeduju.
tuaciji u Siriji.„Osuđujem kontinuirano nasilje nad mirnim demonstrantima, a posebno upotrebu tenkova i bojeve municije zbog čega je ubijeno i ranjeno stotine ljudi. Podrazumijeva se da sirijske vlasti imaju obavezu zaštiti civile i poštivati međunardona ljudska prava. To podrazumijeva pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja",  rekao je Ban Ki Mun.
Nastavljaju se obračuni
Glasnogovornik Europske komisije danas je saopćio da EU razmišlja o mogućem uvođenju sankcija Siriji. Kako je saopćeno u Briselu zemlje članice Unije žele što je prije moguće raspravljati o uvođenju sankcija. Glasnogovornica europske povjerenice za vanjsku politiku i sigurnost, Ketrin Ešton, je izjavila da su u igri sve opcije. SAD su već u ponedjeljak raspravljale o mogućem uvođenju sankcija protiv članova Vlade u Damasku.
Agencije javljaju da su sirijske snage sigurnosti i u srijedu nastavile obračun sa demonstrantima. Prema navodima boraca za zaštitu ljudskih prava u gradu Dara čuli su se pucnjevi i sporadične eksplozije. Najmanje 400 ljudi je uhapšeno u Dari koja je glavno uporište članova opozicije koji prosvjeduju protiv režima. Prema istim navodima u obračunu sirijskih snaga sigurnosti sa demonstrantima od polovine marta poginulo je najmanje 453 osobe.
Zorica Ilić, Deutsche Welle (Agencije i WPP, New York)

Nema komentara:

Objavi komentar