petak, 29. travnja 2011.

DIPLOMATSKI BRODOLOM


Komentar: Erol Avdović
(Avaz - link)
Postoji vjerovatnoća da će tokom predstojeće posjete Vašingtonu i najavljenog susreta Ive Josipovića s najvišim američkim dužnosnicima, u Bijeloj kući, vrata odškrinuti i sam predsjednik Barak Obama (Barack). Onako slučajno, a sasvim namjerno!

Josipović bi tako postao prvi državnik iz regiona koji bi se u Bijeloj kući zvanično susreo s novim predsjednikom. Ivo Sanader bio je na istom mjestu gost Džordža Buša (George W. Bush) 17. oktobra 2006.


No, ako se susret s Obamom i ne dogodi, Josipović će se sigurno susresti s potpredsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) i potom s državnom tajnicom Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Već dugo i redovno su vodeći političari iz bh. okruženja gosti kod Bajdena i Hilari Klinton. Šefovi slovenske i hrvatske diplomatije Žbogar i Jandroković, makedonski premijer Grujevski i crnogorski lideri, svi - osim zločestog Vuka Jeremića i nedoraslih bh. političkih prvaka - dobrodošli su na najviše adrese u Vašingtonu. Ne treba smetnuti s uma da srbijanska diplomatija već dugo radi da i predsjednika Tadića prime u Bijeloj kući. I da će im to možda i poći za rukom.

Rukovanje s američkim predsjednikom ili potpredsjednikom najmoćnije države na svijetu svojevrsna je poruka sama po sebi. Ali, u Sarajevu - baš drsko - ne mare mnogo što su im i Bajden i Hilari Klinton došli na noge! Ne brinu se što u Vašingtonu, uz sav dužni respekt prema gospodinu Tomasu Kantrimenu (Thomas Countryman), bh. zvaničnici već dugo jedva da uspiju dobaciti i do ovog pomoćnika zamjenika državne tajnice.

Dolazak bh. političara u Vašington često liči na poziv lošim studentima u ured onih koji ih, zbog njihovog nedoličnog ponašanja, moraju povremeno disciplinirati. O državnim posjetama, ravnopravnoj razmjeni mišljenja s Bosancima ili susretima s Amerikancima po osobnim zaslugama - nema ni riječi. Sve je tako od vremena kada je Alija Izetbegović, kao priznati čelnik "čuda bosanskog otpora", priman od predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton) u Bijeloj kući. Dakle, evo duže od 15 godina!

Kada Ivo Josipović bude u Vašingtonu opet pitan o situaciji u BiH, to se, nekako, još i može progutati. Ali, bez obzira na deklarativnu podršku BiH iz Beograda, može li iko pametan prihvatiti da o Bosni, možda vrlo skoro, u Vašingtonu, na sasvim državnom nivou, s Bajdenom razgovara i predsjednik susjedne zemlje u kojoj se najvjerovatnije krije Ratko Mladić.

Bila bi to konačna potvrda bh. diplomatskog brodoloma.

Nema komentara:

Objavi komentar