četvrtak, 23. lipnja 2011.

ALEKSANDAR VELIKI IPAK PREVELIKI


Statua koja predstavlja Aleksandra Makedonskog u Skopju
Aleksandar Veliki u Skopju

(WPP/DW) Njemačke novine pišu o tome kako statua koja predstavlja Aleksandra Velikog, ili jednostavno "Aleksandra Makedonskog", kako to predstavljaju oni, koji su statuu visoku 12 metara na isto toliko visokom prestolju - postavili u glavnom gradu Republike Makedonije u Skopju, ponovno kida grčke živce. Naravno, kad je riječ o Makedoniji, još uvijek je aktualan spor s Grčkom zbog imena. Tim povodom Neue Zürcher Zeitung (NZZ) donosi članak o tome da bi Makedonija mogla ponovno uznemiriti grčke duhove postavljanjem 12 metara visoke brončane statue Aleksandra Velikog na glavnom trgu u Skopju.

NZZ u članku "Aleksandar Preveliki" prenosi utisak svoga novinara prilikom postavljanja ove statue: "Nekolicina umirovljenika raspravlja: jedan se raduje što će Trg Makedonije od sada izgledati 'kao u nekom svjetskom gradu'. Drugi odmahuju glavom i govore da je to sve preskupo. Govorka se o pet milijuna eura - pritom je jedna trećina građana bez posla," prenosi Deutsche Welle. O cijeni ove statue, koja je naravno mogla biti postavljena i na drugom mjestu u gradu ili u zemlji - kao o "cijeni megalomanije", od cijelih pet milijuna eura, koliko će ona koštati uglavnom siromašne gradjane Makedonije, novinari takodjer pišu ne sa malo ironije.
Atena: to je uzurpacija grčke povijesti
"Stvarna cijena se drži u tajnosti, vlada se obavila velom šutnje. Ali ne i ona u Grčkoj. Statua je provokacija, može se čuti od južnog susjeda. Navodi se da to predstavlja uzurpaciju grčke povijesti i ometa nastojanja Atene da se pronađe rješenje u sporu oko imena. Je li, doduše, razumno ionako napete grčke živce tako kidati, o tome se u Makedoniji razilaze mišljenja. Prije svega je albansko stanovništvo protiv nastojanja skopske vlade da naciju okiti antičkim korijenima. A oporba kritizira trenutak koji je izabran za postavljanje monumenta, što i dalje blokira izglede za pristup NATO-u. Ali domišljati šef vlade je iznova korak ispred svih njih: statua se službeno zove 'Ratnik na konju'." - zaključuje NZZ. 

(Izvor DW)

Nema komentara:

Objavi komentar