subota, 25. lipnja 2011.

STIPE MESIĆ: DODIK JE ISTI KAO MILOŠEVIĆ - SREĆA DA NEMA ORUŽJA


Poslije Titove smrti, Komunistička partija se raspala na republičke partije, a armija je tražila sponzora. Ja sam predsjedništvu predložio konfederativni ugovor na tri do pet godina, pa ako krene dobro, da ostanemo konfederacija, a ako ne krene dobro, da svako krene svojim putem. Ali u miru“.
Mesić dalje objašnjava da mu je bilo jasno da će doći do rata ukoliko Milošević i dalje bude radio na planu „velike Srbije“. Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je u izvjesnoj mjeri pomogla Miloševiću jer „se on pravio da želi da spasi Jugoslaviju“, te da su „oni u to povjerovali, pri čemu je on Jugoslaviju zapravo – razbio“.

Upitan da li poslije haške presude generalu Anti Gotovini zbog ratnih zločina sada treba redefinisati Domovinski rat, Mesić je odgovorio odrečno, ali i dodao: „Nažalost, i na našoj strani je bilo ratnih zločina i oni koji su ih počinili moraju biti izvedeni pred sud. Nema tog hrvatskog cilja, nema tog hrvatskog interesa koji bi opravdao ubijanje ijednog srpskog civila ili ijednog srpskog djeteta. Najviše zločina je bilo na strani agresora, ali bilo je i nekih na našoj strani. Cilj Miloševića je bio da očisti teritoriju od nesrpskog stanovništva kako bi stvorio prostor za veliku Srbiju. To što je on učinio bilo je i kao ideja i kao njeno sprovođenje – zločin. Mi smo bili u procesu stvaranja države i njene odbrane“.
Ključ bosanskohercegovačkog problema je u Banjaluci i Beogradu
Predsjednik RS Milorad Dodik sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem
Josipović i Dodik (2011)
Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, ključ rješenja problema je, po Mesićevom mišljenju, u Banjaluci i Beogradu: „Ja sam Hrvatima u Bosni i Hercegovini govorio: BiH je vaša domovina, vaš glavni grad je Sarajevo, oformite svoju politiku u BiH. Beograd nikada nije uputio takvu poruku Srbima u Bosni i Hercegovini. Zvanični Beograd govori: Bosna i Hercegovina je jedinstvena država i mi je podržavamo, ali istovremeno podržavamo i (predsjednika RS) Milorada Dodika – a on čini sve kako bi uništio Bosnu i Hercegovinu“. Taj problem bi, kaže Mesić, mogao da se riješi jačanjem uloge Visokog predstavnika i – odlaskom Milorada Dodika sa funkcije
Upitan da li to znači da bi Dodik trebalo da ode s vlasti, Mesić je odgovorio: "Da. Evropa će se kad tad suočiti sa tim problemom, koji će biti teže rješiti kasnije". "Dejtonski sporazum je okončao rat, ali njime nisu stvoreni mehanizmi koji bi pomogli BiH da funkcioniše kao normalna država. Ako se traži ključ za bosanski problem onda se samo jedan dio nalazi u Banjaluci, a veći dio u Beogradu", rekao je Mesić.
Source: (Deutsche Welle)

Nema komentara:

Objavi komentar