subota, 16. srpnja 2011.

IZVJEŠĆE O "MAVI MARMARI" KASNI ZBOG KOMPROMISA?

Erol Avdović (Avaz - link)


Mavi Marmara (WPP archive 2010)
NEW YORK (Webpublicapress - WPP) – Izvješće četveročlanog panela za istragu, imenovanog od strane glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona - o napadu na turski brod “Mavi Marmara”, koji je 31. svibnja 2010. napadnut od strane izraelskih komandosa u medjunarodnim vodama Mediterana – dok je pokušavao dostaviti humanitarnu pomoć za Gazu -- je konačno gotov i njegov je sadržaj poznat čelniku Svjetske organizacije.
To je za WPP – ustvrdio dobro obavješteni diplomatski izvor u UN-u u New Yorku. On je dodao, kako će se “o izvješću, ipak – govoriti tek krajem srpnja, jer su u kabinetu glavnog tajnika UN-a željeli ostaviti još malo vremena kako bi se dosegao kompromis”. Turski član u tom panelu navodno se složio sa nalazima ostalih UN-ovih istražitelja.


TEL AVIV I DALJE PREPREKA

U inače prilično zakašnjenom izvješću koga potpisuju bivši premjer Novog Zelanda Geoffrey Palmer i bivši predsjednik Kolumbije Alvaro Uribe, u panelu u kojem još sjede i po jedan predstavnik iz Turske i Izraela – navode se rezultati istrage “koji su impliciti prema ušešču izraelske vojske”, tvrdi naš izvor, govoreći o incidentu u kojem je na brodu “Mavi Marmara” ubijeno devet aktivista – turskih i američkih gradjana. Taj napad na tursku humanitarnu flotilu,  prošle godine izazvao osudu najvećeg dijela svjetske javnosti.

U finalnom izvješću se još navodii, da su neki ubijeni aktivisti “bili upucani sa bliskog rastojanja”, što upućuje da su namjerno ciljani, saznaje Webpublicapress. Pored toga, navodi se kako su i drugi članovi humanitarne ekspedicije za Gazu, na “Mavi Marmari”, u istom napadu izraelske vojske "pretrpjeli maltretiranje, a mnogima je bezpravno konfiiskovana imovina”.

ANKARA OSTAJE PRI SVOME 

Turska nije odustala od zahtjeva za izvinjenjem i punom financijskom kompenzacijom prema žrtvama ovog napada, i to je bio “uvjet bez koga se ne može”, da bi se ovo izvješće uopće prihvatilo od strane službene Ankare. “Ovoga časa jedina prepreka da izvješće bude prihvaćeno i od strane službenog Tel Aviva je samo jedan čovjek: To je Avigdor Lieberman, izraelski ministar vanjskih poslova”, ustvrdio je naš izvor u UN-u, navodeći - da je upravo zbog toga, “iznova produžen rok objavljivanja ovog izvješća”.

Sa svoje strane, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon se prema više izvora obvezao, da će izvješće njegovog panela o “Mavi Marmari” biti javno objavljeno, saznaje WPP. No, prema drugim dobro upućenim diplomatskim izvorima u New Yorku, UN-ovo izvješće o napadu na "Mavi Marmaru" vjerojatno je realnije očekivati u prvim danima kolovoza.

Nema komentara:

Objavi komentar