srijeda, 13. srpnja 2011.

AMERIKANCIMA NE MOŽEŠ PODVALITI

Jonathan Moore
(Photo State Dep.)
M. Smajić (Avaz - link)


Svaka žrtva zaslužuje pravdu i poštovanje, ali u Bratuncu se obilježava stradanje vojske i mi ne posjećujemo takve ceremonije, rekao zamjenik američkog ambasadora u BiH  Džonatan Mur (Jonathan Moore) kada je u utorak, 12. jula posjetio je Srebrenicu i Bratunac, nakon što je okončano obilježavanje 16. godišnjice genocida. Visoki američki diplomata je rekao, kako Amerikanci ne žele prisustvovati komemoracijam koje organiziraju "oni koji negiraju genocid".

Mnogo policije
Mur je kazao da je posjetio Srebrenicu dan nakon godišnjice kako bi se uvjerio u stanje sigurnosti zbog nemilih događaja od prije dvije godine.
Tada su četnici i članovi srbijanske organizacije „Obraz“ samo dan nakon kolektivne dženaze i ukopa ubijenih Podrinjaca u Potočarima ulicama Srebrenice demonstirali silu, pjevali četničke pjesme i vrijeđali žrtve genocida. U Srebrenici je jučer primijećen veliki broj policajaca, posebno na ulazu iz pravca Bratunca, ali nije došlo do narušavanja reda i mira.
- Prije dvije godine u Srebrenici je na ovaj dan bilo puno nemira, provokacija i drugih problema. Mi želimo poštovati žrtve svih ratnih zločina i zbog toga sam tu, da vidim kakva je situacija u Srebrenici. Važno je poštovanje prema svim žrtvama, a ne zločincima - kazao je Mur.
Džamija i crkva
Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega neće prisustvovati parastosu u Bratuncu, gdje se okupilo rukovodstvo Republike Srpske, izjavio je da predstavnici njegove vlade neće biti ni na jednom obilježavanju čiji organizatori negiraju genocid u Srebrenici.
- Znamo za te žrtve i svaka žrtva zaslužuje pravdu i poštovanje, ali tamo se obilježava stradanje vojske i mi ne posjećujemo takve ceremonije - rekao je Mur. Prilikom jučerašnjeg boravka u Srebrenici Mun je obišao i novosagrađenu Čaršijsku džamiju, čije je svečano otvaranje zakazano za subotu, ali i pravoslavnu crkvu u ovom gradu.

Dodik na parastosu
Na Vojničkom groblju u Bratuncu jučer je odat spomen i služen parastos za 3.267 srpskih vojnika i civila iz srednjeg Podrinja i Birča poginulih u posljednjem ratu. Parastos je služio vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, a prisustvovao je i predsjednik RS Milorad Dodik.
Pohvale za sigurnost
Mur je pohvalio rad svih sigurnosnih struktura u BiH koje su bile uključene u osiguranje skupa u Potočarima i rekao da je saradnja struktura iz Banje Luke i Sarajeva na visokom nivou.

Nema komentara:

Objavi komentar