četvrtak, 14. srpnja 2011.

JUŽNI SUDAN: NAJBRŽE DO MJESTA u UN-u UZ POMOĆ MOĆNIH PRIJATELJA I PRIRODNOG BOGATSTVA

By Erol Avdović


NEW YORK, (Webpublicapress) – Od trenutka kada je 9.jula proglašena državna nezavisnost Južnog Sudana, do predvidjenog podizanja južnosudanske zastave na jarbol ispred zgrade Ujedinjenih naroda, kao nove, 193 članice Svjetske organizacije, proteklo je tek nešto više od 100 sati, što je brzina koju rijetko ko pamti ovdje na East Riveru, kada je prijem novih zemalja u UN u pitanju.
O tome Palestina, koja je svoju nezavisnost proglasila još 1988, i koju je priznalo već preko 120 zemalja članica UN-a, “tek može da sanja”, tvrde analitičari koji prate zbivanja u UN-u, dok se Palestinci, ovog ljeta počinju otvorenu diplomatsku borbu oko pokušaja svog priznanja od strane UN-a, u toku 66.redovnog zasjedanja Generalne skupštine, narednog septembra.

REKORDER U BRZOM PRIJEMU u UN

Niti države sa nastale raspadom bivše Jugoslavije, prije svega BiH, Hrvatska i Slovenija – nisu imale tako ekspresan prijem u UN, jer na taj čin zajedničkog podizanja njihovih zastava ispred zgrade UN-a u New Yorku, 22. Maja 1992, čekale su više mjeseci; Crna Gora, je recimo, od dana proglašenja nezavisnosti 21.maja 2006, čekala do 28.juna iste godine. Da bi se njen bajrak zavijorio ispred UN-a. Slićno su prošle i Srbija i Makedonija. No, Kosovo će se tek načekati da postane članica UN-a, iako je svoju nezavisnost proglasilo u februaru 2009.

Južni Sudan je doista presedan, tvrde analitičari, navodeći kao razlog, bez ikavog dvoumljenja – činjenicu, da je ova siromašna i najmladja država svijeta, ipak vrlo bogata zemlja, zbog nafte i drugih sirovina, koje posjeduje. Zvanično, nezavisnost Južnog Sudana – rezultat je referenduma sprovedenog 11. januara 2011, koji je održan na temelju mirovnog plana, još iz 2005 (Comprehensive Peace Agreement -CPA), kojim je okončan višedecenijski gradjanski rat u Sudanu.

POLITIČKI RAČUN

Da se čin priznanja Južnog Sudana, ipak ne svede na prostu političku matematiku pobrinuli su se najveći dužnosnici UN-a, počev od generalnog sekretara Ban Ki-moona, pa do predsjednika 65.zasjedanja Generalne skupštine, Josepha Deissa. Iz Berlina je za tu priliku stigao i šef njemačke diplomatije Guido Westervelle, koji je u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti  – novinarima obznaio satnicu, koja je podrazumjevala tačno zakazano vrijeme glasanja svih 192 zemlje – članice UN-a u velikoj hali Generalne skupštine.

U tom gestu izjašnjavanja sastojalo se i jedino uzbudjenje, s obzirom da veliki blok arapskih zemalja, okupljenih oko Organizacije islamske konferencije (OIC), već duže -- pokazuje izvjesnu frustraciju zbog kašnjenja priznanja palestinske države. No bilo je teško predpostaviti – da bi neko uvjetovao članstvo novonastale države Južnog Sudana s tom, “dugogodišnjom neprijatnom činjenicom globalne politike, koja Palestini dokida pravo na priznaje njihove države u UN-u”, rekao je za WPP libanski novinar Nizar Aboud.

POLITIČKI PRAGMATIZAM: SUDAN NIJE SRBIJA

Kao poseban politički katalizator, koji je proces prijema Južnog Sudana ubrzao, ali i “omekšao” – pokazao se predsjednik, donedavna jedinstvene države Sudan Omar Al-Basheer, koji je u ime vlade u Khartumu – kao prva država priznao Južni Sudan. Politički, a vjerovatno niti teritorijalni problem izmedju sudanskog (kršćanskog) juga i (muslimanskog) sjevera, time nisu isparili sa vrelog pustinjskog pjeska Sahare, ali su, slažu se dobri promatrači – “doprinjelu dobrom startu nove države”.

"Nismo se niti u snu mogli nadati da će nas Omar Basheer priznati i da neće praviti nikakvih problema, jer rat je bjesnio previše dugo izmedju juga i sjevera. Ipak prevladalo je njegovo trezveno razmišljanje. Postupio je pragmatično", kaže za Webpublicapress, Ezekiel Lol Gatkuoth, šef Misije Južnog Sudana u Washingtonu, koja je u američkom glavnom gradu otvorena još u januaru 2007. Gatkouth, koji sebe naziva i ambasadorom južnosudanske Misije u UN-u u New Yorku, kaže da se ne plači za budućnost svoje zemlje i vjeruje da "rata više neće biti". 

"Imamo sve, nafta je 80 posto u našim rukama, a tu je i zlato, koper i drugi minerali ... A imamo i moćne prijatelje na Zapadu", kaže za WPP, ovaj predstavnik najmladje zemlje na svijetu - Republike Južni Sudan.

SLIJEDI IZDAŠNA POMOĆ ZAPADA

U priopćenju uoči priznanja, Guido Westervelle je rekao da je vjest o najavljenom prijemu Južnog Sudana u UN, u Vijeću sigurnosti primljena “s ogromnom sadisfakcijom”, jer Južni Sudan se već obavezao da prihvati principe Povelje UN-a “i ispuni sve obaveze koje su tamo sadržane”.

U.N. ĆE ČUVATI GRANICE JUŽNOG SUDANA

I Ban Ki-moon je najavio punu podršku novoj državi, jer je Južni Sudan, “kao i svako novorodjenče”, na dan svoga rodjenja, “pokazivao da je na dnu svih ljestvica u UN-ovim pokazateljima humanog razvoja”. UN-ova pomoć, rekao je Ban, “ogledat će se u ultimativnom testu za mirovne operacije i izgradnji države”, što će očito zavisiti od spremnosti medjunarodne zajednice da se oko toga angažuje.




Nema komentara:

Objavi komentar