ponedjeljak, 29. kolovoza 2011.

KOME ĆE PRIPASTI GADAFIJEVE MILIJARDE


Muamer Gadafi
Koliko je milijardi Gadafi deportovao iz zemlje tokom svog 42-godišnjeg režima, nikada neće biti poznato. Procjene se kreću od 80 do 150 milijardi dolara. Bar je jedan dio te imovine pronađen i zamrznut na bankovnim računima u inostranstvu. Veliki dio novca je je i u američkim bankama. Nacionalni tranzicioni savjet (NTS) sada zahtjeva isplatu tog novca. I može li se preko UN-a kontrolirati kome će otići Gadafijeve milijarde. Za Markusa Klaima iz Fondacije Nauka i Politika je to legitiman zahtjev. Međutim, Klaim smatra da ne bi trebalo tako brzo isplaćivati Gadafijev novac. „Finansijska sredstva u ovom momentu nisu najvažnija za Libiju.
Libija je bogata prirodnim resursima (nafta i gas) što je čini imućnom zemljom. Za obnovu zemlje su druge dvije stvari važne koje moraju da uslijede narednih sedmica, a to su uspostava bezbjednosti i razvoj političkih institucija", kaže Kaim.
Libija dobro zarađuje od prodaje nafte i gasa.Libija dobro zarađuje od prodaje nafte i gasa.Docent za politiku i ekonomiju na Slobodnom univerzitetu u Berlinu, Hamadi El-Aouni, ima drugačije mišljenja. El-Aouni smatra da je isplata Gadafijevog novca na račun Prelaznog savjeta odavno bila neophodna. „Nacionalnom prelaznom savjetu je već odavno potreban novac. Nemaju dovoljno novca da isplate radnike i finansiraju nabavku namirnica i medicinske opreme i ljekova. Iskren da budem, već sada kasnimo, i sve to mora teći još brže", kaže El-Aouni
Pravo vrijeme za isplatu?
Da li je uopšte realna efektivna kontrola libijskog novca od strane UN-a?Da li je uopšte realna efektivna kontrola libijskog novca od strane UN-a?Ujedinjeni Narodi su do sada odobrili isplatu 1,5 milijardi Gadafijeve imovine koja je prethodno bila zamrznuta na američkim računima. I Italija je najavila da će uskoro pobunjenicima na raspolaganje staviti 350 miliona eura. Evropska unija, međutim, još ima problem da odobri isplatu Gadafijevih milijardi. Njemački parlamentarac i stručnjak za bliskoistočna pitanja Joachim Hörster objašnjava.
 „Moguće je da je u određenim oblastima hitno potreban novac, na primjer za kupovinu namirnica ili možda za obezbjeđenje dotoka energije. Odlučujući faktor je, međutim, taj da na libijskoj strani nedostaju institucije koje bi mogle odgovorno raspolagati tim novcem. Prvo moramo riješiti to pitanje, a za kasnije ćemo vidjeti. "
Markus Kaim iz berlinske fondacije "Nauka i politika" podsjeća da su Libijci organizovali i sproveli revoluciju u zemlji, te da zato neće dozvoliti bilo kakav diktat i kontrolne mehanizme sa zapada. Upravo zato mnoge vlade čekaju sa isplatom Gadafijevog novca. Bar dok tu isplatu ne regulišu UN odgovarajućom rezolucijom.

Thomas Latschan / Selma Filipović (Deutsche Welle)

Nema komentara:

Objavi komentar