subota, 3. rujna 2011.

ZBOG IZVJEŠĆA U.N.-a LEDENO DOBA TURSKE I IZRAELA


Ahmed Davutoglu i
Ban Ki-moon (UN photo 2010)
Čak 105 stranica obuhvatno izvješće UN-a o izraelskom napadu na turski brod Mavi Marmara, koji je prevozio pomoć u Pojas Gaze u svibnju 2010 nije zadovoljilo Tursku, koja je taj dokumenat UN-a proglasila "ništavnim" Koliko je to izvješće eksplozivno, kako piše Süddeutsche Zeitung (SZ) moglo se odmah vidjeti kad je kao reakcija na to izvješće UN-a uslijedilo protjerivanje izraelskog veleposlanika iz Ankare te je došlo do eskalacije svađe s Izraelom, prenosi Deutsche Welle.

"Pritom u UN-ovom izvješću nijedna strana ne prolazi bez kritika. Izraelska morska blokada obalnog područja koje kontrolira Hamas se, doduše, ocjenjuje kao zakonita, ali mornarička akcija protiv flotile koja je plovila u Pojas Gaze, pri kojoj je smrtno stradalo devet turskih aktivista, se ujedno osuđuje kao 'ekscesivna' i 'nesrazmjerna'." - piše SZ.
Već poznata turska politika Erdogana
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) komentira da je od petka (2.9.) definitivno nastupilo "tursko ledeno doba" u odnosima s Izraelom. "Ankara od Izraela zahtijeva ispriku za vojnu akciju u slučaju broda koji je plovio u Pojas Gaze; no Izrael to odbija uz napomenu da se u UN-ovom izvješću ne traži isprika. Afera Mavi Marmara čini vrhunac jednog pogoršanja odnosa koje traje već godinama, a za koje obje strane snose krivnju. Turski premijer Erdogan i njegova vlada su se više puta osjećali diplomatski prevarenima, da, čak i poniženima od strane Izraela; a Izrael od početka s Recep Tayyip Erdogan Recep Tayyip Erdogannelagodom promatra zalaganje odlučnog muslimana Erdogana i njegove islamsko-konzervativne vladajuće stranke AKP za 'braću' iz Hamasa iz Pojasa Gaze. Proteklih stoljeća - to znaju Izraelci kao i obožavatelj Osmanlija Erdogan - Turci i Židovi su dobro živjeli zajedno. Njihovi diplomati bi se trebali osloniti na to i uskoro pronaći rješenje", poručuje FAZ.    
"To je turska vanjska politika kakvu smo već proteklih godina imali priliku upoznati: kad se radi o Izraelu, vlada Recepa Tayyipa Erdogana je sklona dobro kalkuliranim ispadima bijesa", komentira Die Welt razvoj događaja između Turske i Izraela. Ovaj list piše da UN-ovo izvješće, doduše, kritizira napad na aktiviste na turskom brodu, ali da u ostalim točkama za pravo daje Izraelu i obrazlaže da je Ankara, "prema UN-u, mogla više poraditi na tome da se eskalacija već unaprijed spriječi. To je istinski šamar za Tursku od jedne organizacije koja nije baš poznata kao prijatelj Izraela."
Potez iz priručnika arapskih autokrata
Die Welt dalje piše: "Doista, Erdogan igra poznatu igru: nastoji da antiizraelskim porukama zadobije simpatije posebice arapskoga svijeta. Obzirom na veoma Zastave Turske i Izraela na karti koja prikazuje arapske zemljeTurska politika igra škakljivu igru između izraela, Zapada i arapskog svijetaprijateljske kontakte, koje je Turska donedavno održavala primjerice s libijskim diktatorom Moamarom al Gadafijem i njegovim sirijskim kolegom Bašarom al Asadom, može se kazati da je to jedan proziran potez iz priručnika arapskih autokrata, koji nažalost unatoč revolucijama još uvijek ima velike izglede za uspjehom u arapskom svijetu.
I Izrael je proteklih godina učinio puno grešaka koje su doprinijele otuđenju dvaju zemalja. Eskalacije situacije koje Erdogan izaziva sa židovskom državom su odraz jedne nove strateške orijentacije. Turska se pod Erdoganom jače definira kao islamska a slabije kao zapadna zemlja. Vrijeme je da Europa i SAD na to pronađu odgovor." - zaključuje se u komentaru Die Welta.
Priredila: Marina Martinović

Nema komentara:

Objavi komentar