četvrtak, 1. rujna 2011.

U.N. KRITIKOVAO TURSKU ZBOG "MAVI MARMARE"


Mavi Marmara 2010
U izvješću Ujedinjenih naroda o upadu izraelskih komandosa na turski brod, “Mavi Marmara” 31. maja prošle godine, koji će biti objavljen u petak (2. septembra), ističe se da su izraelske snage koristile “prekomernu i nerazumnu silu” i da je gubitak života neprihvatljiv. Devet turskih državljana poginulo je usljed akcije izraelskih komandosa u medjunarodnim vodama Sredozemnog mora tom prilikom.

U dokumentu do koga je došao “The New York Times” navodi se takođe da su se izraelski komandosi suočili “s organizovanim i nasilnim otporom grupe putnika” i da su zato bili primorani na samoodobranu. Ovakvo izvješće, kako to saznaje Webpublicapress — izazvat će burnu diplomatsku reakciju tusrskih zvaničnika. Ankara već priprema zvaničan odgovor u kome će kritikovati “Palmerov izvještaj”. Šef turske diplomacije Ahmed davutoglu zakazao je tim povodom press-konferenciju u Ankari u petak.
U izvještaju “Palmer”, nazvanom tako po bivšem novozelandskom premijeru Džefriju Palmeru koji je predvodio istragu, zaključuje se da je izraelska pomorska blokada pojasa Gaze legalna jer se “Izrael suočava sa bezbjednosnom prijetnjom nasilnih grupa” na toj teritoriji.
Takođe se oštro kritikuju organizatori flotile i navodi da su “dijelovali nesmotreno u pokušaju da probiju pomorsku blokadu” i dodaje da “ima ozbiljnih pitanja o ponašanju, pravoj prirodi i ciljevima organizatora flotile”, posebno IHH, turske dobrotvorne islamske organizacije.
Navodi se i da je turska vlada pokušala da ubjedi organizatore da ne plove ka Gazi, ali je mogla da učini više, prenijeli su izraelski mediji.
Tvrdi se da je Izrael mogao djelovati najprije nenasilno i upozoriti putnike na vojnu operaciji koja slijedi.
“Forenzički dokazi koji pokazuju da je većina poginulih upucana više puta, pa čak i u leđa ili s male udeljenosti, nisu adekvatno uzeti u obzir u materijalu koji je predstavio Izrael”, navodi se u izvještaju ali se dodaje da su vojnici bili u poziciji sa koje su morali da se brane.
Turska je u međuvremenu saopštila da neće tolerisati odlaganje objavljivanja izvještaja i upozorila na posljedice, uključujuhi sankcije ukoliko Izrael odbije da se izvini za incident.
Objavljivanje izveštaja odlagano je tri puta, svaki put po odobrenju Turske i Izraela i na osnovu njihovog zajedničkog zahtjeva generalnom sekretaru UN.
(IZVOR: TANJUG/WPP)

Nema komentara:

Objavi komentar