srijeda, 19. siječnja 2011.

NAŠU REZOLUCIJU ĆE IZGLASATI TOKOM BH.PREDSJEDAVANJA VIJEĆEM SIGURNOSTI


Razgovarao: Erol Avdović

New York, U.N.  19. januar 2011

Palestinian ambassador to the UN  Riyad Mansour
talking at the Security Council: (UN photo, 19. 01. 2011) 
U ekskluzivnom intervju za Avaz, ambasador Palestine u UN-u Riyad Mansour, u jednoj od pauza izmedju konsultacija u Vijeću sigurnosti, izrazio je nadu će se nova "palestinska rezolucija" o starom problemu izraelskih naselja, jasno na okupiranoj teritoriji naći na glasanju prije kraja bh.predsjedavanja. Palestinski predstavnik u UN-u za Avaz je govorio o razlozima zašto su se Palestinci odlučili da ovaj ključni dogadjaj smjeste u bosansko predsjedavanje Vijećem, te očekivanjima da se Amerika priključi globalnom konsensusu i glasa za ovu rezoluciju.

NIŠTA BEZ BOSANACA

AVAZ – Znamo da jeste, ali kave ste razgovore vodili sa predsjedavajućim Vijeća sigurnosti, bh.ambasadorom Ivanom Barbalićem?

MANSOUR – Da imali smo te razgovore i sreli smo se s njim (Barbalićem) više nego jedanput, od početka njegovog predsjedavanja Vijećem sigurnosti i moram odmah na početku reći, da mi jako cijenimo podršku Bosne u vašem nacionalnom kapacitetu, koju imamo za naš nacrt rezolucije. Cijenimo i ulogu vašeg ambasadora u funkciji predsjednika Vijeća sigurnosti. Razgovarali smo o otvorenoj debati o Bliskom istoku, i iskazali nadu da će Vijeće biti u stanju da zaključi ovu akciju i odredi se do kraja ovog mjeseca prema našem “draftu” (nacrtu) rezolucije, koju danas (utorak, 18.januar – op.a.) stavljamo “u plavo” (zaključujemo) i dostavljamo svim članovima Vijeća sigurnosti.

AVAZ – Na temelju tih razgovora, očekujete li da će članovi vijeća sigurnosti moći ubrzati akciju oko rezolucije do kraja bh.predsjedavanaja Vijećem?

MANSOUR – Valja prvo reći da mi o prijedlogu ove rezolucije i nelegalnosti naseobina govorimo duže od mjesec dana. I mi zbog toga vjerujemo da mi trebamo završiti ovu akciju što je moguće prije, evo, upravo – tokom predsjedavanja Bosne Vijećem.

AVAZ – Smeta li vam što BiH ima malo iskustva u Vijeću, i da je ovo tek njeno prvo predsjedavanje Vijećem? Moram vas upitati, imate li povjerenja u mladog bh.ambasadora; hoće li se on umjeti nositi sa ovim delkatnim pitanjem?

MANSOUR – To mi uopće ne smeta. Imamo puno povjerenje u vodstvo Bosne, u njeno predsjedavanje Vijećem sigurnosti sigurnosti ovog mjeseca i u vodstvo ovom akcijom za koju se nadamo da će imati uspješno zaključenje.


AVAZ – Znate li kako će BiH glasati u oko ove rezulucije, s obzirom da u većini slučajeva BiH glasa sa EU?

MANSOUR -  Razumjeli smo da će BiH glasati u korist ove rezolucije i to vrlo cijenimo. Želimo odavde izraziti našu zahvalnost bh.delegaciji u UN-u, i ambasadoru Barbaliću osobno za to.


AMERIKA SE TREBA UGLEDATI NA DRUGE

AVAZ –  Odlučili ići sa oviom rezolucijom do kraja. No, plašite li se novog američkog veta, čime bi sve bilo vračeno na početak?

MANSOUR – Mi pokušavamo, i to već dugo, radimo ovo veoma uporno zajedno sa našom arapskom braćom, i sa našim prijateljima unutar i van Vijeća sigurnosti, kako bi smo vidjeli da Vijeće neće biti obstruirano u preuzimanju na svoja ledja svojih odgovornosti, već da će djelovati u pravcu usvajanja ove rezolucije. Ovaj put vjereujemo da će Sjedinjene Države biti medju onima, koji će dozvoliti da ova rezolucija prodje, i bude usvojena što prije.

AVAZ – Osim bh.predsjedavanja Vijećem sigurnosti, šta je je još doprinjelo da se upravo u ovom trenutku odlučite za predstavljanje ove vaše rezolucije u UN-u?

MANSOUR – Mi Palestinci i Arapi, dali smo Americi dugo vremena da pokuša privoliti Izrael da prihvati odrednice medjunarodnog prava, da ispoštuje relevantne rezolucije UN-a, i prihvati svoju odgovornost na temelju “Mape puta” (prijedloga koga je 2004 donio “Quartet” -- SAD, EU, Rusija i UN – op.a.), po kome je trebalo stopirati sve aktivnosti oko izgradnje naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući i Istočni Jerusalem. Jer, je to ilegalno i to je glavna prepreka na putu bliskoistočnog mirovnog procesa. Dakle, treba ukloniti ovu prepreku iz tog mirovnog procesa – tako da možemo nastaviti pregovore u atmosferi, koja je će pogodovati njihovom uspjehu.

AVAZ – Ipak, “timing” (odabir vremena) za vašu rezoluciju još nije sasvim jasan?

MANSOUR – Pa i naš motiv i “timing” su povezani sa činjenicom da SAD pokušava već neko vrijeme dovesti Izrael do (zajedničke – op.a.) uskladjenosti, ali bez uspjeha. I zato mislimo da Vijeće sigurnosti treba sada postati strana, koja će poduzeti ovu akciju, uz nadu da će se poslije usvajanja rezolucije Izrael pristati da izvrši tražene ordedbe.

AMERIČKI SIGNAL

AVAZ – A da li ste imali nekih američkih signala, da administraciji u Washingtonu počinje smetati to izraelsko zanemarivanje pitanja; jer i oni su tražili da budu zaustavljena?

MANSOUR – Vidite, sudeći prema mnogim novinskim napisima, ima u tome nečega. Ali, donja crta za nas je da mi realiziramo ovaj nacrt rezolucije. Ukoliko bi Sjedinjene Države bile za ovu rezoluciju,  onda bi to bio najefektniji signal da SAD žele da se Vijeće sigurnosti uključi u ovo pitanje. I da žele da Izrael poštuje medjunarodno pravo, sve rezolucije (Vijeća sigurnosti) i obaveze iz “Mape puta”, da na koncu, oni žele da ilegalna gradnja naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji i Istočnom Jerusalemu stane. Nadamo se da će to biti slučaj i da će to biti najveći relevantni – važan signal, koji bi bio dostavljen ne samo nama, već i Izraelcima i cijeloj medjunarodnoj zajednici.
  
GLOBALNI KONSENSUS

AVAZ – Za pretpostaviti je da ste u Vijeću sigurnosti već osigurali dvotrećinsku većinu, ili minimum devet glasova za izglasavanje vase rezolucije: Šta je sa Kinom i Rusijom?

MANSOUR – Mi smo razgovarali sa svim članicama Vijeća sigurnosti nekoliko puta. Sa svakom od njih, posebno ili kolektivno. Mogu vam samo reći da ovo pitanje uživa ogromnu podršku u Vijeću sigurnosti. U stvari, u samoj substanci, čak nam i Amerikanci govore da je njihova pozicija – da su naselja neligitimna i da su glavna prepreka miru, i da oni trebaju biti zaustavljena. Medjutim, Amerikanci ne žele da Vijeće sigurnosti bude uključeno u to.

AVAZ – Zašto ne žele uključenje Vijeća u to?

MANSOUR – Bilo kako bilo, suština je ipak, da je 191 od 192 zemlje članice Generalne skupštine UN-a, imaju mišljenje ili stav, da su naselja nelegalna, da je to glavna prepreka miru i da Izrael mora zaustaviti sve aktivnosti oko gradnje naselja. Postoji, dakle – globalni konsensus oko toga, iz koga izostaje samo Izrael. Ali, kad kažem Izrael – moram reći da je i ta zemlja podjeljena, jer nisu svi u njoj za izgradnju ilegalnih naselja. Tačnije, sadašnja izraelska vlada je jedina na svijetu koja je suprotnosti sa ovim globalnim konsensusom.  I zato se nadamo pobjedi s našom rezolucijom u Vijeću sigurnosti.

SLIJEDI PRIZNAVANJE PALESTINE

AVAZ – Dok razgovaramo, u Washingtonu, ispred palestinske Misije, po prvi put na jarbol podižu zastava vaše države:  Ukoliko rezoluciju Vijeću sigurnosti, ipak ne prodje, hoćete li nastaviti sa zahtjevima da zemlje članice UN-a priznaju Palestinu?

MANSOUR – Priznavanje palestinske države je paralelan, ali odvojen process od naših napora u Vijeću sigurnosti oko rezolucije o nelegalnosti naselja. Sada se naš napor koncentrira na ovaj nacrt rezoluciju i njeno usvajanje u Vijeću. I to – što prije to bolje.

Nema komentara:

Objavi komentar