ponedjeljak, 17. siječnja 2011.

KIPAR VAŽNIJI ZA U.N. OD GRČKO-MAKEDONSKOG SPORA

ORGINAL DW text

DEUTSCHE WELLE - U.N. New York


Ban Ki Mun nije zainteresovan za riješavanje spora između Skoplja i Atine, tvrdi za Dojče vele turski novinar i izvještač iz UN u Njujorku Doan Uluč. Prioritet je rješavanje kiparskog problema…

Erol Avdović


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, na svojoj prvoj konferenciji za novinare u sjedištu svjetske organizacije u Njujorku, izjavio je da očekuje da će ova godina biti dobra za riješavanje kiparskog problema:
„Kiparski lideri imaju još devet nedjelja da riješe otvorene probleme prije nego što se ponovo budemo sreli u Ženevi“, izjavio je Ban Ki Mun.
Prema mišljenju turskog novinara Doana Uluča, dugogodišnjeg izvještača iz UN i dopisnika lista „Hurijet“, između makedonskog i kiparskog problema postoje sličnosti, ali i jedna bitna razlika:
„Za razliku od Makedonije, Kipar će ove godine biti u vrhu prioriteta generalnog sekretara UN, jer je prvom čovjeku svjetske organizacije potreban politički uspijeh, a za riješavanje tog problema zainteresovana je i Evropska unija“, ukazuje Uluč.
Bez rokova za Atinu i Skoplje
Međutim, po Ban Ki Munu, to neće ići tako brzo kada je riječ o makedonsko-grčkom sporu. Upitan da li planira da Skoplju i Atini postavi neki rok kako bi se ubrzalo riješavanje problema, generalni sekretar UN se pozvao na principe:
„Prije svega radi se o principu da nije poželjno davati rokove u ovakvoj vrsti sporova“, rekao je Ban Ki Mun. „Pored toga, sada je trenutak da se donese odluka koja će biti prihvatljiva za obje strane, uz posredovanje Metjua Nimica.“
Turski novinar Uluč smatra da nije realno očekivati napredak u sljedećoj rundi pregovora između Skoplja i Atine u Njujorku. Grčka strana već je najavila da će to biti samo formalni razgovori:
„Ban Ki Mun nema nikakve namjere da sada riješava taj problem, tako da grčko-makedonski spor može da potraje još neko vrijeme, a aktuelnom generalnom sekretaru UN nije potreban još jedan problem“, tvrdi turski novinar Uluč.

Nema komentara:

Objavi komentar