nedjelja, 9. siječnja 2011.

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a SPREMNO - AKO SE SITUACIJA U SUDANU IZMAKNE KONTROLI

UN BUDNO PRATI REFERENDUM U SUDANU
Erol Avdović
Referendum počeo u Sudanu: 9.januar 2011
(UN photo - Paul Banks)
(Webpublicapress - UN) Ujedinjeni narodi pažljivo prate dogadjaje od samog starta sudanskog referenduma, koji je započeo u nedjelju, a potrajaće narednih sedam dana. Najveća afrička zemlja, mogla bi se podjeliti na dva djela, ako se, kako to predvidjaju američki mediji pokaže da će preko 90 posto stanovnika južnog Sudana – glasati u korist svoje državne samostalnosti. Vijeće sigurnosti UN-a, na čijem čelu je ovog mjeseca bh. ambasador Ivan Barbalić, budno je preko vikenda pratilo početak referenduma.

MIRNI RASPLET

“Rekao bih da u Vijeću vlada svjesni optimizam oko Sudana. Svi smo upoznati sa posjetom predsjednika (Omara) Bashira Džubi (Juba), uključujući njegove tamošnje izjave, koje Vijeće sigurnosti smatra konstruktivnim. Uključujući neke druge elemente, vjerujemo da proces referenduma može proći bez nasilja, i zato kažem da postoji vrlo veliki svjesni optimizam u Vijeću”, rekao je za WPP ambasador Barbalić.

Generalni sekretar UN-a Ban Kimun (Ki-moon) u poosebnom priopćenu, pohvalio je  sudansku vladu u Kartumu (Khartum) kao ii regionalne vlasti u Južnom Sudanu, zbog “napora da se glasanje održi u atmosferi mira ii kooperacije”. U UN-u se iz više izvora može čuti, kako sada svi očekuju da će centralna vlada predsjednika Bashira, “održati svoje obećanje i prihvatiti mirnu podjelu zemlje”.

Američki mediji sa svojim izvještačima na terenu takodjer javljaju, kako je “rat izbjegnut”, a New York Times piše, da je “opcija sukoba sve mršavija”. U New Yorku, Vijeće sigurnosti, kako se to najavljuje -- ostaje spremno da brzo reagira ako kola krenu nizbrdo.

DA LI JE U.N. SPREMAN?

U posebnom izvještaju Vijeća sigurnosti navodi se da je UN Misija u Sudanu (UNMIS), koju čine oko 10,000 vojnika  -- još od 2005 “spremna da podrži dogovor kojim je okončan 20 godina dugi rat izmeju sjevera i juga, a koji kulminira ovim referendumom”. UN isto tako upozorava, kako bi “humanitarne posljedice od eventualno obnovljenog konflikta bile katastrofalne”. Prema navodima UN-a -- UNMIS “ima razradjen plan sve do juna ove godine, ako se sigurnosna situacija (u Sudanu) pogorša”.

Predsjednik Vijeća sigurnosti bh.ambasador za Webpublicapress je naglasio, kako je “veoma važno, da ćlanovi Vijeća ostanu trajno fokusirani na ovo pitanje, i budu spremni da se aktiviraju ako nešto krene lošim putem”. Barbalić je još rekao, kako će se Vijeće sigurnosti, odmah po završenom procesu sastati kako bi se poslala “jaka poruka, u vezi mogućeg uspjeha referenduma o podršci medjunarodne zajednice i Vijeća sigurnosti po ovom pitanju”.

BOSANSKO ISKUSTVO POMAŽE

Upitan, na konferenciji za novinare od strane WPP izvještača, da li će tokom predsjedavanja Vijećem sigurnosti, a u povodu Sudana, s obzirom da predstavlja BiH, koja je u minulom ratu bila žrtva agresije i masovnog kršenja ljudskih prava, iskoristiti ovu priliku da više govori o ljudskim pravima, Barbalić je rekao, kako on ovog mjeseca predstavlja svih 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti:

“Ali, kad su u pitanju ljudska prava, ja mislim da to nije samo pitanje izbora, već i stvar odgovornosti, svake zemlje u Vijeću sigurnosti, da stalno bude angažovana oko situacije ljudskih prava. S obzirom da smo mi zemlja koja ima vrlo velika negativna iskustva -- mi to donosimo sa nama za sto Vijeća sigurnosti i na razne druge sastanke, one javne, ali i iza zatvorenih vrata kako bi (na odgovarajuću razinu – op.aut.) podigli ovo pitanje oko ljudskih prava. Uvjek ću, u svom nacionalnom kapacitetu, kao što će to uvjek činiti i Misija BiH u UN-u, tražiti da se pitanje ljudskih prava postavlja u Vijeću. U našem radu nastojat ćemo da se i ovo pitanje koristi kao platforma za donošenje zajedničkih odluka u Vijeću sigurnosti”, rekao je Barbalić za WPP. Rezultati sudanskog referenduma znat će se 1. februara.

Nema komentara:

Objavi komentar