nedjelja, 7. kolovoza 2011.

HOĆE LI AMERIKA POSTATI “BANANA REPUBLIKA”?


Piše: Erol Avdović

Barack Obama: Kako dalje?
NEW YORK, (Od stalnog dopisnika Dnevnog avaza) -- Cijelog vikenda u New Yorku je padala dosadnja “jesenja” kiša usred dugog i odavno ne ovako toplog ljeta. I u nedjelju su ulice bile neuobičajeno puste! Kao da su svi štedjeli adernalin za ponedjeljak, kada su berze na Wall Streetu trebale prve reagirati na odluku kreditne kompanije Standard & Pour’s (S&P). Ova agencija u prošli petak je spustila kreditni rejting još uvjek zvanično najmoćnije svjetske ekonomije – SAD - sa super tri “AAA” na prosjećna “dva plus AA”.
Time je S&P – na kreditnom polju Ameriku sveo na nivo jedne Belgije, zemlje koja već preko godinu dana ne može ni vladu sastaviti. Ta usporedba moćne sile, sa malom i politički podjeljenom evropskom zemljom, malo je kome prijala sa ove strane Atlantika dok su se u nedjelju čitali krupni novinski naslovi, manje od 24 sata uoči otvaranja američkih berzi.

KAD LIŠĆE PADA

Dok lišće pada čak i prije jeseni u njujorškom Central Parku, mnogi se pitaju koliko još mogu pasti berzanski poeni DOW-a (Dow Johns Industrial), od rekordnih 512, prošlog četvrtka, u najgorem danu na Wall Streetu od 2008 na ovamo.

Bez ljetnih pljuskova, u Washingtonu je atmosfera još usijanija! Obamina administracija burno je reagirala na odluku S&P, dovodeći u pitanje kredibilitet ove poznate agencije, jer je S&P navodno pogriješila zanemarujući 2 triliona dolara iz budžetskih brojki. A to je, tvrde, moglo doprijeniti bar odlaganju smanjenja američkog kreditnog rejtinga. Sada je već jasno da republikanci nisu bez političke cijene, prošlog utorka pristali na “Obamin kompromis” oko podizanja dužničkog plafona.

Tada je izgledalo da je Obama izbjegao se problem podizanja dužničkog plafona za 2.1 trilion dolara -- vrati kao politički bumerang, na dnevni red politički polariziranog Washingtona do 2013, do kad je o tome postignut “dogovor”. Neki su pomislili i napisali i da je ova duga ljetna politička kriza tako pomaknuta iz zone prvog političkog utjecaja na izborima za Bijelu kuću u novembru naredne godine.

AMERIKA U DRUGOM PLANU

Tinta se medjutim na političkom rukopisu republikanaca nije baš tako brzo osušila. Obama je dobio ovu bitku oko dužničke krize, ali je već u petak navečer, kada je S&P obznanio svoju odluku – mnogima bilo jasno da je Obama izgubio rat. Ponedjeljak se dočekuje i sa novinskim naslovima u kojima se već sad predvidja da Obama neće dobiti drugi predsjednički mandat! On je prvi predsjednik u historiji koji je svojom lošom ekonomskom politikom “kumovao” sramotnom spuštanju američkog kreditnog rejtinga.

Iako još nemaju svog izrazitog favorita na predsjedničkim izborima 2012, rebublikanci znaju da je spuštanje kreditnog rejtinga do sad najfatalniji poltički udarac za Baraka (Barack) Obamu; Amerika je čini se sasvim u drugom planu.

Paul Krugman (MSNBC photo)
Obamu medjutim ne kritikuju samo republikanci: Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju ii poznati kolumnista New York Timesa Paul Krugman, liberal i demokrata po opredjeljenju, upozorio je da ovo “katastrofa ne samo za predsjednika Obamu, već će problem deficita za Ameriku postati još gori”. On je predvidjeo da će kratkoročni politički “deal” Obame sa republikancima koštati skupo Ameriku, da će je na kraju svesti do statusa “banana republike”. I svoju je posljednju kolumnu, Krugman naslovio: “Predsjednik se predaje”!

A to je ono što najviše ii brine prosječne Amerikance, koje čini se sve manje interesuje ishod borbe za političku prevlast u Washingtonu, iako se u svoj ovoj sagi oko traženog dugoročnog smanjenja deficita, više govori o politici nego o ekonomiji.

SUMORNE PROGNOZE

No, u subotu je stiglo dodatno otrježnjenje, koje bi opet moglo najviše pogoditi već osiromašene Amerikance, koji još iz svojih džepova plačaju za Bushove ratove u Iraku ii Afghanistanu. Standard & Pour’s je naime upozorio da bi moglo uslijediti čak ii novo smanjenje kreditnog rejtinga, na svega “duplo AA”, ukoliko političari ne nadju načina da dodatno smanje rekordne američke zaduženosti od preko 14 hiljada milijardi dolara.

Izvršni direktor S&P Džon Čembrs (John Chambers) je u telefonskom razgovoru sa novinarima upozorio da nema igre sa brojkama, jer sadašnje političko prepucavanje u Washingtonu vodi samo novom zaduživanju i daljnjem američkom globalnom zaostajanju:
Wall Street burno reaguje (WPP Archive)
“Usporedjujući je sa nekim drugim visoko ocjenjenim vladama, vlada SAD nema sposobnost da javne finansije stavi na čvrste noge”, rekao je Čambers, sumorno, iako ne eksplicitno nagovještavajući grčki scenario za Ameriku. Tako su republikanci ii Obamini demokrati dobili dosad najozbiljnije, nakon što im je ii Wall Street prošle sedmice poslao isto upozorenje političarima: Ako se deficit ne smanji za više od dogovorenih 2 triliona dolara, ne nadje načina da se naprave uštede za više od 1,2 triliona slijedćih mjeseci, uz izostanak stimulativnih mjera za rast ekonomije, Amerika može očekivati novo sniženje kreditnog rejtinga.
Znajuči kako su republikanci nepopustljivi oko uvećanja poreza, u čemu mnogi ekonomsti vide bar slamku spasa za posustalu američku lokomotivu, mnogi uz jezu strepe i pomisliti šta će biti kad jesen doista stigne u Ameriku, aovi se ekonomski trendovi nastave. Treba naime znati S&P nije slučajno ili iz političkih razloga smanjio kreditni rejting Amerikancima, već zato što je projecirao kako bi vladin dug do 2021 mogao dostići 85 posto od američkog GDP-a (bruto društvenog proizvoda), te da taj državni dug za 10 godina može dostići 101 procenat, ako se američka ekonomija značajno ne popravi.

Nema komentara:

Objavi komentar