ponedjeljak, 30. svibnja 2011.

OPET MEMORANDUM, OPET ČOSIĆ I OPET TI TURCI …


Dobrica Čosić i Boutros Ghali
(UN photo 1992 New York)
(WPP/AVAZ) -- Medjunarodna zajednica, kao i svi oni koji brinu kako da jugoistok Europe što prije izadje iz civlizacijskog mraka nedavne prošlosti ima razloga za brigu - zbog ponovnog aktiviranja Dobrice Čosića, srskog akademika, bivšeg režimskog pisca u poratnoj Titovoj Jugoslaviji, i čovjeka za koga se vjeruje da je idejni pokretać "Miloševićevog projekta" - agresivnih ratova na prostoru zapadnog Balkana početkom 90-tih godina.

ČOSIĆ - ŠEF KARADŽIĆU, MLADIĆU I DODIKU (Pogledaj video)

Čosićev angažman, koji je kulminirao tijekom ratova na prostorima bivše Jugoslavije, i posebno u Bosni, kako to prenosi "Dnevni Avaz", jedan od “mozgova koji su osmislili, ohrabrivali i branili genocid u Srebrenici, Dobrica Ćosić”, oglasio se kako bi podržao "novog borca" za "srpsku stvar", poentirajući na Milorada Dodika.

 Notorni srbski akademik očito, ne malo uživa u Dodikovoj često huškačkoj retorici, koju uz ne malu pomoć medjunarodne zajednica zna završiti o kako treba"kompromisom" (pročitaj intervju sa Miloradom dodikom, maj 2011) u korist (veliko)srpskih ciljeva.

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nova je pojava u srpskoj politici - borben, a spreman na kompromis i odličan taktičar", smatra Ćosić koji ne krije razočarenje što je "veliki borac" za srpsku stvar Ratko Mladić uhapšen.



"Dodik je u mom doživljaju hrabar i dostojanstven borac za srpska prava i odbranu Republike Srpske na dejtonskim osnovama. Odličan je taktičar", rekao je Ćosić, a prenijela novinska agencija Srna. 



Čosićeva aktivnost podudara se sa medijskim navodima o postojanju novog memorandum SANU (Srpske Akademije nauka i umetnosti), te potvrdjuje njegov više decenijski ultranacionalistički kontinuitet na štetu svojih komšija, Bošnjaka (bosanskih muslimana) prije svega, koji su sada izbili na vrh liste njegovog “intelektualnog” angažmana. Albanci, kao da su privremeno adaktirani, a Hrvate ne dotiče – očito shvatajući da je rat sa zapadnim susjedima definitivno izgubljen.

AH TA TURSKA, AH TI TURCI

Navodi se i kako je Ćosić, “jedva dočekao priliku da ponovi svoje falsifikovane i netačne statove”, ponovo je ustvrdio da se “u BiH od 1992. do 1995. godine desio internacionalni vjerski rat" kojim su politički rukovodile SAD, u saradnji sa EU.



Nezvanični šef srpskih nacionalista navodi da se nijedan učesnik i činilac rata u BiH, nijedna ratna strana nije odrekla ostvarenja svojih ratnih ciljeva i ocijenio da novi generički faktor bosanske krize "predstavlja neoosmanska Turska" koja u ime historijskih prava "izjednačuje BiH sa svojom Anadolijom i Sarajevo sa svojim Istanbulom".



Čosićev primitivni šovinizam pun necivilizacijske uskogrudosti i vlastitog nacionalcentrizma; nastavlja se na štetu drugih sž intelektualnim, zapravo vodeničkim klepetanjem opće poznatih stavova, za šta uporište nalazi u satvovima na kojima je Karadžić prijetio nestanku Bosne i Hercegovine, koju očito - pokušava podjeliti na tri dijela:

"Muslimani (sada – op.a.) pod imenom Bošnjaci -- nastavljaju da se bore za 'unitarnu Bosnu'  na načelima Islamske deklaracije Alije Izetbegovića uz izdašnu podršku svih dosadašnjih 'visokih predstavnika' i sadašnjeg Valentina Incka. Hrvati se bore za separaciju "Herceg-Bosne", a Srbi se bore da odbrane RS", ustvrdio je Ćosić za "Politiku".



Inače, “Islamsku deklaraciju” Alije Izetbegovića uoči krvavog rata u BiH početkom devedesetih – tiskala je i izdavačka kuća “Prosvetna reč” iz Beograda i plasirala na području cijele bivše Jugoslavije. 

TKO ĆE BIRATI “PODOBNE” BOŠNJAKE

No, u istinskom i dugogodišnjem intelektualnom vakumu, u odsustvu istinske i dobro artikulirane politike na strani Bošnjaka, Ćosić na kraju ispravno zaključuje, kako je poslije svega što se dogodilo u svirepom ratu u BiH, “teško shvatljivo odsustvo političkog razuma bošnjačkih političara”. 

Iz svega Čosić pokušava i praktično politički poentirati oslanjajući se na programiranu kampanju protiv manje više svakog naučitijeg Bošnjaka: “Dušebrižni Ćosić kao glavnu prepreku ka "napretku Bošnjaka" vidi reisu-l-ulemu Mustafu ef. Cerića koji, kako kaže, želi unitarnu BiH i poništenje RS", navodi isti medijski izvor.



Jasno je da se “otac modern Srbije”, Dobrica Ćosić i njegov uži krug nacionalista koji iza scene osmišljaju i svakako utječu na politiku koju Beograd vodi, već brine brigu tko bi mogao biti novi reisu-l-ulema – poglavar Islamske zajednice BiH, s obzirom da su izbori za ovu funkciju na pragu, 2012 godine.

Iako “u svom degutantnom obraćanju nije otkrio tko je njegov favorit za novog lidera Bošnjaka i reisu-l-ulemu IZBiH, ali će to zbog očitog stava da je sazrelo vrijeme da velikosrpski lobi opet proglašava podobne i nepodobne Bošnjake, po svojoj mjeri i ukusu, to sigurno ubrzo učiniti, zaboravljajući da ovo nije više 1992”, pišu na kraju najtiražnije dnevne novine u BiH, produbljujući temu kojoj su povod i najnovija zbivanja oko uhićenja zločinca Ratka Mladića.

Nema komentara:

Objavi komentar