četvrtak, 30. lipnja 2011.

HRVATSKA NEĆE GLASATI ZA SLOVENIJU U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-a?




Erol Avdović (Avaz - link)




Danilo Turk i Ban Ki-moon
(UN photo 28 June 2011)
Još se nezna kako će glasati BiH oko kandidature Slovenije za Vijeće sigurnosti za 2012 * Hoće li Sarajevo voditi računa o interesima gradjana BiH – štediša Ljubljanske banke za koju bi trebala garantovati država Slovenija * Bh ambasador u UN-u Ivan Barbalić na prijemu kod predsjednika Danila Turka u New Yorku.

NEW YORK (Webpublicapress) -- I pokraj intenzivnog lobiranja medju zemljama bivše Jugoslavije, oko podrške njenoj kandidaturi za nasljednicu Bosne i Hercegovine, na mjestu nestalne članice Vijeće sigurnosti – Slovenija sigurno neće dobiti hrvatsku podršku u tome. Kako to iz dobro obavještenih diplomatskih izvora u UN- u New Yorku saznaje Webpublicapress (WPP), Hrvatska će glasati za jednog od tri preostala kandidata iz Istočnoevropske grupe zemalja, birajući izmedju Madjarske, Azerbejdžana i Jermenije. Sloveniji svakako neće dati svoj glas, kaže pomenuti diplomata. U oktobru će se o tome glasati u Generalnoj skupštini UN-a.


HRVATSKA IMA DOBRO PAMĆENJE

Razlog ovakov hrvatskog stave treba tražiti i u vraćanju starog političkog "duga" Sloveniji. I pored toga što je glasanje tajno, sada se već zna, da je u jesen 2007, kada se u Generalnoj skupštine UN-a glasalo za nove nestalne članice Vijeća sigurnosti u mandatu od 2008 do kraja 2009, Slovenija svoj glas dala tada jedinom hrvatskom rivalu – Češkoj. Za Hrvatsku, prema priznanjima mjerodavnih diplomata – tada glasale sve druge zemlje s prostora bivše Jugoslavije, ujključujući BiH i Srbiju. 

Kometirajući svojevremenu ovu "situacijau" jedan slovenski diplomata na East Riveru je samo postavio kontrapitanje: "Kako neko uopće zna da Slovenija nije glasala za Hrvatsku"? 

Svakako, u Ujedinjenim narodima nisu rijetki slučajevi “političke osvetoljubivosti”, ili klasične političke trgovine, u kojima države svoj glas obećaju i daju za odredjenu protivuslugu – državi, koja je kandidat za članstvo u nekom od UN organa. 



BiH, koja će se o članstvu Slovenije u Vijeću sigurnosti, kao mogućem predstavniku istočnoeuropske skupine od 23 zemlje članice UN-a, takodjer morati očitovati – prema najvišim bh.diplomatskim izvorima, navodno još nije odlučila – hoće li svoj glas pokloniti Sloveniji. No, da li postoji neki "tajni" dogovor izmedju diplomatskih predstavnika Ljubljane i Sarajeva - za sad je doista dobro čuvana diplomatska tajna, iako bi se o tome, ubrzo trebao zauzeti sasvim javni stav u BiH.


NESIGURNOST U SARAJEVU

Na tu nesigurnost zvaničnog Sarajeva – službena Ljubljana svakako računa, pa intenzivno lobira medju bh.diplomatama u New Yoirku. Iako se radi o samo jednom od mnoštva glasova )izmedju više od dva kandidata), u potrebnoj prostoj većini (uglavnom preko 100) od ukupno 192 glasa zemalja članica Generalne skupštine – glas službenog Sarajeva u korist Slovenije, znači mnogo više od tog pojedinačnog broja.

Postalo je nepisano pravlo, da zemlje iz bišeg jugoslovenskog okruženja (polu)javno ističu podršku svojim komšijama, pa bi tako i izostanak glasanja u korist Slovenije znjačio političku poruku druge vrste.

U slučaju BiH, eventualni izostanak podrške Sloveniji, kao bh.nasljednici u Vijeću sigurnosti, s mandatom od 2012 do kraja 2013 – mogao bi se, a mnogi analitičari tvrde – “i trebao” bi se vezati za nerješena dugovanja Ljubljanske banke štedišama, dakle gradjanima BiH. Ne treba naime zaboraviti, da bh.diplomati u UN-u zastupaju upravo svoje poreske obaveznike – gradjane BiH.

Tajno glasanje za novih pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti u UN-u je zakazano za 17 oktobar u New Yorku.

KOME ĆE SE PRIKLONITI BH.DIPLOMATI

Stalni predstavnik BiH u Vijeću sigurnosti, Ivan Barbalić, još ranije je za Webpublicapress izjavio, kako će odluka o tome hoće li se Sloveniji dati podrška za Vijeće sigurnosti donjeti isključivo u Sarajevu. Upravo zato – ističu neki oštećeni gradjani BiH, trebalo bi podsjetiti na obaveze koje prema njima imaju bh.diplomate, kada ih u UN-u u New Yorku predstavljaju.

Zato bi glas protiv slovenačkog ulaska u Vijeće sigurnosti – poslao poruku onom političkom mentalitetu u Ljubljani, koji je proteklih godina umislio da može ekonomski podjarmiti BiH, kaže jedan oštećeni štediša sarajevske filijale Ljubljanske banke, koji je iz Amerike podigao tužbu protiv NLB (Nove Ljubljanske banke).

DANILO TURK U NEW YORKU LOBIRA ZA SLOVENIJU

Iako pod okriljem proslave 20-te godišnjice proglašenja državne nezavisnosti Slovenije, u UN-je startala završna faza slovenačkog lobiranja za mjesto u Vijeću sigurnosti. Na prijemu u UN-u u povodu tog datuma iz slovenačke historije kratko je govorio predsjednik Danilo Turk. Medju uzvanicima je bio prisutan i bh.ambasador Barbalić. Gostima su, diplomatama iz više od 100 zemalja podjeljeni su paketići sa poklonima, koji podsjećaju na slovenačku kandidaturu za Vijeće sigurnosti.

Iako je na prijemu bio prisutan novi(stari) glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji se kratko obratio gostima, prema diplomatskim izvorima koji su o tome govorili za WPP – na pomenutom okupljanju u UN-u su vidno izostale “diplomatske ajkule” iz SAD, Rusije, Njemačke i Velike Britanije -- šefovi misija iz pomenutih zemalja.

Glasnogovornica generalnog sekretara UN-a Vannina Maestracci izjavila je za Webpublicapress, da prisustvo Ban Ki-moona na pomenutom prijemu – ne znači podršku glavnog tajnika  UN-a Sloveniji za mjesto u Vijeću sigurnosti.


Nema komentara:

Objavi komentar