subota, 15. siječnja 2011.

MOŽE LI U.N. SPRJEČITI KATASTROFU NA HAITIJU?



Erol Avdović
Na Haitiju je u proteklih tri mjeseca od kolere umrlo 3651 osoba, a zaraženo je bilo 171.304 osobe. Je li UN bio izvore zaraze ovom opakom bolešću?
Koliko može UN na Haitiju
(Photo UN - 2011)
NEW YORK (Od Stalnog dopisnika Dnevnog Avaza) – Prva godišnjica apokaliptičnog zemljetresa na Haitiju, u kome je za 47 sekundi stradalo  preko 200.000 ljudi, u Ujedinjenim narodima u New Yorku, obilježena je komemoracijom, na kojoj je generalni sekretar Ban Ki-moon – odšutio isto toliko sekundi.
Punih 365 dana kasnije, Haiti je još haotično mjesto, zahvaljujući tome i što svijet nije ispunio svoja obećanja iz marta prošle godine, kada su se na UN donatorskoj konferenciji, šefovi država i vlada – naprosto utrkivali s dolarskim iznosima. Zemljotres je proizveo oko 300.000 ranjenika i preko dva miliona raseljenih lica, a tragedija tu nije zastala.
KOLERA NE POSUSTAJE
Od novembra do prvih dana januara, epidemija kolere naprosto hara ovom siromašnom ostrvskom zemljom. Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon, na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare na East Riveru -- priznao je kako "kolera ne pokazuje znake posustajanja na Haitiju".
I sam UN je predmet kontraverze, koja se veže za predpostavke da je jedan od pripadnika nepalskog kontingenta mirovnjaka u sklopu UN misije na Haitiju – bio izvor zaraze kolere. Do dan danas, UN nije potvrdio te navode, a istraga sada vode neovisni francuski epidemiolozi, u istrazi koja još je u toku.
Osim što enigmu o tome odakle je kolera stigla, UN ne može, ili ne želi za sad razriješiti, činjenica je da su samo Haićani bolesni, te jedine žrtve kolere na ostrvu. Niti jedan pripadnik MINUSTAH (UN Stabilizacionih snaga na Haitiju), njih oko 12.000 nisu zaraženi ovom smrtonosnom bolešću.  Podaci o broju žrtava medju Haićanima, takodjer se ne poklapaju izmedju UN-a i državnih ministarstava na Haitiju.
TKO KASNI KASNI SA PODACIMA
“Pa to je Haiti zaboga, zemlja u kojoj ništa ne funkcionira kako treba, i oni imaju problema u prebrojavanju mrtvih i bolesnih”, kaže za Avaz jedna službenica UN-a. Ona medjutim priznaje, i da UN ne stiže svakodnevno evidentirati nove oboljele ili umrle; posljednja lista je tek od 6.januara.
Prema podacima iz UN-a u New Yorku, na samom startu ove godine - na Haitiju je od kolere umrlo 3651 osoba, a zaraženo je bilo 171.304 osobe.  Na East riveru strahuju da bi ove brojke mogle biti još veće, kao i to da UN ovisi od podataka koje im dostavlja vlada Port-au-Princeu.
U.N. SUMNJIČI HAIĆANE
Specijalni koordinator za humanitarne poslove UN-a na Haitiju Nigel Fisher, već je indirektno je optužio neke političke krugove na ostrvu, da su krajem godine “orkestrirali demonstracije”, da bi politički profitirala. Fisher je rekao, da je upravo to ugrozilo napore UN-a da adekvatno odgovori na “rapidnu eskalaciju kolere”.  Ono što UN-u doista nedostaje je malo više samokritike, tvrde dobri poznavaoci prilika na Haitiju, poput fotografa Luiza Rampolettoa iz Brazila, koji svojim teleobjektivom prati rad Svjetske organizacije u New Yorku. Posljednju godinu dana Rampelotto je u više navrata boravio na Haitiju, uključujući i posjetu na samom startu 2011.
 SUVIŠNA PATETIKA
Na pomenutoj komemoraciji u New Yorku, Ban Ki-moon je rekao kako “47 sekundi nisu dugo vrijeme, ali zemljotres na Haitiju, bio je vjećnost žalosti”. No, analitičari upozoravaju da Haitiju više ne pomažu lamenti te vrste: UN bi u toj zemlji trebao po svaku cijenu spriječiti humanitarnu katastrofu – tvrde u OXFAM-u (Medjunarodna organizacija za dostavu humaniterne pomoći). Nažalost, nema malo obećanja je ispunjeno sa UN “donatorskog spektakla” u martu 2010. Ban Ki-moon, o tim neispunjenim obećanjima nedovoljno je govori.

Nema komentara:

Objavi komentar