srijeda, 16. veljače 2011.

BAN KI-MOON (NE)BRINE ZA NOVINARE


Komitet za zaštitu novinara (CPJ) iz New Yorka obznanio: Pakistan najsmrtonosniji za novinare u 2010 * Od zemalja bivše Jugoslavije pomenuti samo Kosovo i Hrvatska * U Kini djeluje “Odjel za centralnu propagandu” * Čelniku UN-a prigovoreno da politički kalkuliše oko novinara
Erol Avdović
Paul E. Steiger (lijevo) predsjednik CPJ i Joel Simon,
izvršni direktor na press konferenciji u U.N.-u
(photo: Webpublicapress 15. 02. 2011)
NEW YORK (Webpublicapress)U skladu sa svojom dugogodišnjom tradicijom Komitet za zaštitu novinara (Committee to Protecti Journalits -- CPJ) i u ovogodišnjem izvještaju predstavljenom u sjedištu Ujedinjenih naroda nije štedio moćniike kada je riječ o ugrožavanju profesionalnih prava ili sigurnosti novinara.  Prozvane su mnoge državne strukture vlasti gotovo na svim merdijanima uz časne izuzetke. Primjedbe su upućene i na velike regionalne institucije, od ASEANA do EU, jer nisu dovoljno činile na zaštiti prava novinara, a ponekad i na njihovom fizičkom bitisanju.
U.N. SLABO ANGAŽIRANI
Prst je uperen i na generalnog sekratara UN-a Ban Ki-moona, koga je izvršni diretor CPJ-a, Joel Simon prvo pohvalio što je nedavno osudio ograničenje prava novinira tokom demonstracija u Egiptu. No, Simon je odmah potom i oštro kritikovao Bana, zbog nedostatka konzistentnosti u u njegovoj podršci novinarima. Izvršni director CPJ-a je primjetio da su kod Bana prisutne političke kalkulacije, “koje otkrivaju odsustvo dubljeg angažmana”. Drugim riječima, Ban Ki-moon ispravno govori – ali nedovoljno djeluje u skladu sa svojim riječima.
Odgovarajući kritičarima svoga šefa, odmah nakon pres konferencije u UN-u, na kojoj je CPJ predstavio izvještaj za 2010, glasnogovornik generalnog sekretara, Martin Nzeriki, kategorički je odbio te primjedbe: “To jednostavno nije istina”, rekao je Nezirki, dodajući da je Ban Ki-moon “veoma često govorio o slobodi medija, kako na javnim mjestima tako i iza scene”.
“CPJ zna to vrlo dobro, da je upravo rad iza scene taj koji je pomogao da se osigura oslobadjanje novinara”, dodao je Nezirki ne navodeći pri tome niti jedan primjer ili ime oslobodjenog novinara.
BAN PRATI ZBIVANJA OKO MEDIJA 

Na pitanje ovog novinara, da li se generalni sekretar sam interesuje oko pojedinih slučajeva ugroženih prava ili sigurnosti novinara, te da li postoje pisani tragovi razmjene izmedju CPJ-a i UN-a, Nezirki je rekao – da se to dopisivanje izmedju Svjetske organizacije i Komiteta za zaštitu novinara iz New Yorka “uglavnom vodi preko UNESCO-a”.

“On je vrlo blisko zainteresiran i ja znam da gdje god se nešto dešava što je vezano za novinare ili slobodu štampe, ili bilo kakva restrikcije, on (Ban Ki-moon – op.a.) je veoma dobro informiran o tome, ništa manje i od mene”, rekao je Martin Nezirki, bivši dugogodišnji novinar Reutersa.
LOŠI TRENDOVI
Prema izvještaju CPJ-a u 2010 godini u više od 100 zemalja uvjeti za novinare nisu bili dobri; zatvoreno je 145, a život je izgubilo njih 44. Zabrinjavajući trendovi uočeni su gotovo na svim kontinentima (a samo Australija nije pomenuta).
Najgore su prošli novinari u Aziji, koji ne samo da su suočeni sa “Odjelom za centralnu propaganda” (Central Propaganda Department) u Kini, već i sa svakodnevnim sigurnosnim izazovima, posebno na Filipinima i Tajlandu. Pakistan je u 2010 prema navodima CPJ – bio “najsmrtonosnija država za novinare”.
Naravno, Egipat i sjeverna Afrika dominirali su na konferenciji za novinare u UN-u u kojem je predstavljan izvještaj CPJ na 430 stranica. Osim Egipta, prozvana je i Turska, te zemlje u okružju u kojima je pod državnom lupom medijsko pokrivanje “politički senzitivnih tema”.
EVROPA POD LUPOM
Govoreći o Evropi i centralnoj Aziji, uključujući i Rusiju, koju je CPJ i ove godine kritikovao zbog napada na novinare, u izvještaju se navodi – kako je na Starom kontinentu primjećen ostatak raznih oblika censure. To se posebno odnosi na Rusiju i bivše sovjetske republike; pomenuti su zakoni koji ograničavaju profesionalne slobode u zemljama istočne Evrope.
Izvještaj navodi i povećani broj hakerskih napada na neovisne elektronske medije, kojim se uništavaju webstranice da bi im se izvjestno vrijeme onemogućio rad.
BALKAN JOŠ NE SASVIM POZITIVAN
Odgovarajući za Webpublicapress da li se trend slobode medija na zapadnom Balkanu može svrstati u pozitivne ili negativne, izvršni director CPJ-a, Joel Simon nije se mogao odlučiti:
“Trend je pomješan. To što vidite na Balkanu je rast kriminalnih organizacija što otvara mogućnost potencijalnih savezništava izmedju tih kriminalnih struktura i vladinih snaga, koje se pretvaraju u veoma neprijateljsku sredinu prema novinarima. To posebno važi za one koji istražuju i dokumentuju organizirani kriminal. To nas trenutno najviše zabrinjava i to je nešto što najviše promatramo izbliza”, rekao je Simon, navodeći da mnogi novinari sa Balkana vrlo često prijavljuju prijave i opisuju konkretne situacije.
O KOSOVU I HRVATSKOJ
U ovogodišnjem izvještaju CPJ-a, od država iz bivše Jugoslavije pomenuti su samo Hrvatska i Kosovo. Iz Hrvatske se navodi sudski epilog ubistva Ive Pukanića, bivšeg vlasnika magazina “Nacional”. Kosovo se spominje u kontekstu napada na urednika “Radio Kosovska Mitrovica Časlava Milisavljevića”, na čije su kućno dvorište nepoznata lica dva puta bacila eksploziv; naveden je i jedan napad na vozilo beogradskog B-92, na sjevernom Kosovu.



Nema komentara:

Objavi komentar