subota, 19. veljače 2011.

ČUDO SE NA EAST RIVERU IPAK NIJE DOGODILO


PALESTINSKA REZOLUCIJA NIJE DOBILA NAJAVLJENU AMERIČKU PODRŠKU 
Erol Avdović
Susane Rice: Ipak veto za Palestinuu u UN-u.
 (Photo: Luiz Rampelotto,  2011)
NEW YORK (Webpublicapress) Samo 24 sata uoči glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a, američke dnevne novine, medju kojima i “Wall Street Journal” najavljivale su, kako će SAD ovaj put biti u korist “palestinske rezolucije”. Neki su mediji, u petak, na sam dan glasanja, na svojim su portalima, još držali “vijest” kako je Amerika, u najmanju ruku spremna ostati uzdržana.

SAD su bile jedina preostala delegacija od ukupno 15 članica Vijeća sigurnosti, za koju se dugo nije znalo kako će glasati po predloženoj palestinskoj rezoluciji. Prema infromacijama Webpublicapress, do samog kraja - neke su diplomate iz arapskih delegacija bile umjereni optimisti, očekujući da će SAD biti “senzibilni na dogadjanja oko uzavrelih arapskih ulica”, i tako se odlučiti da učestvuju u osudi izgradnje izraelskih naselja na okupiranoj teritoriji.
POGREŠNE INFORMACIJE
Obamina administracija, kako se to moglo čuti iz dobro obavještenih izvora u UN-u, bila je čak “obavjestila je arapske vlade – da će “podržati pomenutu rezoluciju”, o kojoj je za Webpublicapress (u Interview - Avaz ), prošlog mjeseca opširno govorio palestinski ambasador u UN-u, Riyad Mansour.
Iz palestinskih izvora u UN-u, moglo se doznati, da je rezolucija bila spremna za glasanje u petak i da se više nije željelo odugovlačiti, bez obzira na stav Amerike. Prvobitno se odustalo od plana da se ona plasira za vrijeme bh.predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a, u januaru, kako je to, u pomenutom intervju najavio šef palestinske posmatračke misije u UN-u, ambasador Mansour, uglavnom zbog čekenja na (“pozitivnu”) odluku iz Washingtona.
IZMEDJU PRAVA I POLITIKE
U rezoluciji je za Amerikance ostala “sporna” rečenica, i očito, kao kamen spoticanja za jaki proizraelski lobi u američkom Kongresu, da “Vijeće sigurnosti ne prihvata legitimitet kontinuiranih izraelskih aktivnosti oko naselja”. U razgovoru sa novinarima (teleconference), nakon glasanja u UN-u, u petak navečer – američka veleposanica u UN-u, Susan Rice, pojasnila je zapravo – da se SAD nisu mogle složiti sa konstatacijom, koja je – shodno rezoluciji, izraelsko naseljavanje okupiranih palestinskih teritorija – okarakterisalo kao “ilegalno”.
Ispostavilo se da ta pravna nijansa ima sve moguće zakonske posljedice, te je mješanje politike bilo na neki način očekivano. Iako je naime, izgledalo da je Obamina administracija “prelomila preko koljena”– i odlučila prekinuti “tradiciju” bezrezervne podrške Izraelu u Vijeću sigurnosti i da neće upotrjebiti veto protiv ove palestinske rezolucije, američka ambasadorka je jedina podigla ruku gore, glasajući protiv. Čudo se, očito, ipak nije dogodilo u UN-u.
ŠEF AL-JAZEERE - IZNENADJEN
“To je iznenadjenje, jer smo očekivali, a pogriješili su izgleda i neke vodeće američke novine. Mislilo se da će zbog ovog osjetljivog trenutka na arapskim ulicama, američka administracija glasati u korist palestinske rezolucije u UN-u”, kaže za Webpublicapress, šef američkog ogranka katarske satelitske TV mreže Al-Jazeere, u Washingtonu – Abderrahim Foukara. Dodaje, kako je “ipak proradila politika, jer ne treba zaboraviti da je pred predsjednikom Obamom reizborna 2012, godina”. Foukara kaže kako je i Obama svjestan “koliko su moćni prijatelji Izraela u ovom gradu (Washingtonu –op.a.), i da niti jedan političar u SAD ne može to zanemariti”.
BiH MEDJU SPONZORIMA
Nacrt rezolucije, koju su neki novinari u UN-u vidjeli još prije nego što se ona našla na dnevnom redu Vijeća sigurnosti, podržavalo je do samog glasanja oko 120 zemalja od ukupno 192 zemlje članice UN-a. Uoči glasanja odustalo je svega nekoliko zemalja, medju njima Honduras i Kirgistan. Američke diplomate tvrde da nisu lobirale kod ni jedne zemlje da odustanu od sponzorstva. Medju sponzorima je bila i Bosna i Hercegovina.
Tek “oborena” palestinska rezolucija ne samo da je osudjivala izgradnju ilegalnih izraelskih naselja, već je na okupiranoj palestinskoj zemlji, uklučujući Istočni Jerusalem - tražila “kompletni prestanak tih aktivnosti - odmah”.
IZNEVJERENA OČEKIVANJA
U atmosferi očekivanog prihvatanja te rezolucije od strane SAD, koje se ipak nije dogodilo – moguća američka podrška se tumačila dodatnim nastojanjem da se SAD približi muslimanima svijeta nakon osam godina Bushevog “alieniziranja globalne muslimanske populacije”. Očekivalo se da će Obamina administracija odlučiti na takav korak, i da ga praktično “ne može izbječi”. Veto se ipak dogodio, ali za mnoge je to ostao “neočekivan potez”.
Uoči vikenda se u New Yorku intenzivno radilo i na pripremi “brazilskog” predsjedničkog priopćenja Vijeća sigurnosti, čiju su semantiku, kako se doznaje, ponajviše artikulirali upravo Amerikanci. To je dodatno ohrabrilo nade da će se Amerikanci priključiti 14-torici zemalja članica koje su glasale u korist palestinske rezolucije.
Obamina adminstracija tražila je, da se u priopćenju iz Vijeća sigurnosti unaprijed osudi pokušaj bilo kakve unilateralne akcije: Na kraju se dobilo umjereno predsjedničko priopćenja i oborena palestinska rezolucija.  Valja reći, da su izraelske aktivnosti oko ilegalnih naselja na arapskoj zemlji, Amerikanci cjelo vrijeme, prije i poslije glasanja u UN-u, bez ustezanja, nazivali “ozbiljnom prijetnjom miru”. Pomenuto priopćenje je predvidjalo i osudu raketnih napada iz Gaze prema ciljevima u Izraelu. Time je, kako se vjerovalo - bio zadovoljen američki pristup. No, američka veleposlanica Susan Rice – ovu je rezoluciju, nakon glasanja, ipak nazvala “jednostranom”.
DUPLI STANDARI
Američi pristup mnogi su medju prvima kritikovali Kinezi. Državna kineska novinska agencija Xinhua, ovakav je američki stav nazvala “duplim standardom”: Kina, kao i Rusija, te preostale stalne članice Vijeća sigurnosti, Velika Britanija ii Francuska, ali i nova nestalna članica Vijeća Njemačka -- glasale su u korist palestinske rezolucije.
MISIJA VIJEĆA NA BLISKOM ISTOKU
U okvirima pripreme za sjednicu Vijeća sigurnosti, iza zatvorenih vrata se govorilo i o ruskom prijedlogu o odlasku delegacije Vijeća sigurnosti na Bliski istok. Trebala bi to biti višednevna posjeta širem regionu, koji bi obuhvatio zemlje od sjeverne Afrike do Persijskog zaljeva. Na bliskom istoku, predstavnici Vijeća nisu boravili kolektivno od 1979. Ruski veleposlanik u UN-u, Vitalij Čurkin,  izjavio je za Webpublicapress da se --“niko posebno ne protivi toj ideji” puta na Bliski istok.  Iz dobro obavještenih diplomatskih izvora u UN-, moglo se ipak čuti, da Washington, još ne gleda s velikim optimizmom na takvu mogućnost.
Objašnjavajući zašto su SAD upotrjebile ponovo veto, veleposlanica Susane Rice rekla je da je zahtjevana posjeta delegacije Vijeća sigurnosti Bliskom istoku – sada neizvjesnija nego prije.
U objašnjenju glasa protiv “palestinske rezolucije”, koji je za mnoge, ovog petka – došao, ipak kao “šok” zbog “izuzetne situacije na arapskim ulicama”, Rice je izmedju ostalog kazala, da SAD “potpuno razumiju senzitivnost, pa čak ii emocionalnu prirodu (tog, palestinsko-izraelskog – op. a.) konflikta za ljude u regiji”.
“I akcije koje ćemo mi nastaviti da poduzimamo, kao i one koje smo poduzeli, ti ciljevi su značajni, i mi ćemo ostati vrlo fokusirani na ono što je potrebno da bi se stiglo tamo”, rekla je Rice, dodajući kako je pitanje nezavisne Palestinske države važno za američku politiku.

Nema komentara:

Objavi komentar