četvrtak, 17. veljače 2011.

MARTYIJEV IZVJEŠTAJ KAO SREDSTVO PRITISKA


I u UN-u svi traže brzu i faktualnu  istragu oko optužbi da su na Kosovu, navodno trgovali sa ljudskim organima. O ozbiljnosti ovog problema, govorio je u Vijeću sigurnosti i specijalni predstavnik Ban Ki-moona, Lamberto Zanieri.  I prema riječima srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, njegova vlada "protiv je politizacije" ovog slučaja, ali -- očito je da vlasti u Beogradu imaju vrlo fokusirane politčke nakane oko Martijevog izvještaja. 
Analiza: Erol Avdović
Šef UNMIK-a, Lamberto Zanieri
(Photo UN Library)
NEW YORK (Webpublicapress)Iako je podnošenje redovnog tromjesečnog izještaja u Vijeću sigurnosti od strane šefa UN-ove administracije na Kosovu, Lamberta  Zanierija prošao bez ikakvih disonatnih tonova, šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić, svoje najnovije obraćanje u Vijeću iskoristio je za frontalni diplomatski napad: Govoreći o izvještaju specijalnog evropskog izvještača Dicka Martyija, o navodnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu  za praktično “fakturisanje” zahtjeva najvažnijem organu UN-a za  osnivane “ad hok” tijela za istragu afere koja je sada poprimila široke ramjere. Srbija je u jednome već uspjela: Kosovo je predstavljeno kao “nepouzdan partner” za početak dijaloga dogovorenog 9.septembra prošle godine u Generalnoj skupštini UN-a – rezolucijom, koju je sponzorisala EU, a Srbija, očito – tada, samo formalno prihvatila.

PREPLAŠENI DOUŠNICI
"Da bi pravda bila zadovoljena, potrebna je neovisna istraga o navodima iz izveštaja. Takva istraga mora imati međunarodni mandat i mora biti u internacionalnom sastavu", rekao je Jeremić ovog puta u UN-u. Dodao jei kako oko te istrage treba osigurati i cjelosnu zaštitu svjedoka. “Naši doušnici" kažu da su prestrašeni da svjedoće o tome, rekao je u Vijeću sigurnosti.
Svoj nastup Jeremić je iskoristio i da indirektno kritikuje najnoviji izvještaj Ban Ki-moona, jer se ”trgovina organima spominje u samo jednoj tački posljednjeg izveštaja UN-a o situaciji na Kosovu”. Srbijanski ministar je naglasio kako se u izvještaju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o tome “navode svjedočenja i podaci više obavještajnih službi”. I ovaj put Jeremićevo izlaganje u Vijeću potpuno je podržao ambasador Ruske Federacije u UN-u Vitalij Čurkin. Usput, ruski je predstavnik - izlaganje v.d. vršiteljice dužnosti ministra vanjskih poslofa Kosova, Flore Čitaku, nazvao “nesamokritičnim”.
ISTRAGA NAJVAŽNIJA ZA BEOGRAD
Ova istraga, “o trgovini ljudskim organima je pitanje od prvorazrednog značaja za Srbiju”, priznao je Jeremić u Vijeću sigurnosti. Dodao je kako Beograd želi da istraga “ne bude politizirana, već da se zadrži na domenu pravde”. Ali, kako mu zapravo povjerovati oko toga?!
Dotaknuvši, kako izgleda - samo dno političkog pragmatizma, a samo ovlaš spominjući “posvećenost dijalogu sa Prištinom”, koga zagovaraju EU i UN – srbijanski ministar vanjskih poslova ostavio je dojam da je Martyijev izvještaj u rukama vlasti u Beogradu trenutno “najjače oružje”. Nema sumnje da se upravo sa Martijevim optužbama, iako još uvjek nedokazanim - želi oslabiti pozicija Kosova uoči početka pregovora.
Martyjeve optuže na račun “Hašima Thačija i ostalih” su “vrlo ozbiljne”, i tome je u Vijeću sigurnosti govorio i šef UNMIK-a Lamberto Zanieri. Tu temu su datakli i ambasadori iz svih 15 zemalja članica Vijeća. No, analitičari se slažu da je po srijedi providan manevar: uz stare optužbe, koje je Haaški Tribunal za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u svojoj istrazi od prije dvije godine već anulirao kao nedovoljno dokumentovane -- iz naftalina su izvadjeni navodi od kojih bi službeni Beograd, kako se nada mogao politički profitirati vis a vis Kosova.
PODJELA KOSOVA?
Cilj  je na dnevni red staviti podjelu Kosova: Govoreći o toj opciji kao "otvorenoj" ponudi Beograda o kome se srbijanska strana izbjegava eksplicitno izjasniti, na njujorškoj Novoj školi (New School) odmah poslije sjednice Vijeća sigurnosti, Lamberto Zanieri je sugerirao da se o tome stalno šuška. O toj eventualnoj “razmjeni teritorija”, govori se iza scene, za sad samo u akademskim sferama, jer Beograd to stalno indirektno aktualizira. U toj varijanti Kosovo bi izgubilo sjeverni dio (oko Mitrovice), a dobilo dio južne Srbije (oko Preševa).
Na panelu u njujorškoj Novoj školi (New School) još je rečeno, kako se – Srbija igra sa vatrom: Bilo kakvo posezanje za podjelom, iako najmladje u Evropi, ipak države koju je priznalo 75 zemalja – moglo bi se osvetiti upravo Beogradu. Do sada, kao da nema bolje analize u tom pravcu, od tog “priznanja” najviših predstavnika medjunarodne zajednice o čemu oni samo govore u akademskim krugovima, ali ne i javno u UN-u.
PRAVI CILJ IZVJEŠTAJA
Zapravo, Martijev izvještaj, koga očito, i u UN-u svi ozbiljno doživljavaju – zbog pitanja brutalnog kršenja ljudskih prava – te teški optužbi na račun pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (KLA) upravo Srbija maksimalno politički pokušava iskoristiti. Kada se istraga po Martijevim navodima završi, moglo bi se pokazati šta je sve bio cilj ovog dobro tempiranog izvještaja, koji je svjetlo dana, (ponovo) ugledao samo dan kasnije, nakon što su su na Kosovu završeni vanredni izbori, sredinom decembra 2010.
I zato, kada je Jeremić u Vijeću sigurnosti, patetično izgovorio, kako je "Srbija od prošle jeseni spremna na dijalog”, i kako u Beogradu “i dalje čekaju na Prištinu, nadajući se da će i oni uskoro biti spremni", to samo potvrdjuje neiskrenost da se tom dijalogu doista pristupi. Iz tog (statusnog ?!)  "dijaloga" Srbija izgleda opet računa na neka teritorijalna razgraničenja.

Nema komentara:

Objavi komentar