subota, 26. veljače 2011.

BAN KI-MOON: U LIBIJI ĆE BITI JOŠ GORE!


Vijeće sigurnosti UN-a, jednoglasno je usvojilo rezoluciju "br. 1970", namećući sankcije Gadafijevom režimu uključujuči i embargo na oružje. 
Rusija i Kina složile da se Medjunarodni krivični sud (ICC) u Haagu, ovlasti da započne istragu: da li je Gadafijev režim počinio zločine protiv čovječnosti, i sve to referira Vijeću sigurnosti. Gadafi se ne osvrće na sankcije niti na apele Ban Ki-moona. 



Erol Avdović

Ban Ki-moon: "Gadafi ne sluša apele"
(photo Webpublicapress 2011)

NEW YORK, (Od stalnog dopisnika Dnevnog Avaza) – Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a, a odmah zatim i velikom broju okupljenih novinara na East Riveru, generalni sekretar Ban Ki-moon, veoma je dramatično upozorio: “Situacija u Libiji bit će još gora”. Čelnik UN-a, rekao je kako se Muamer Gadafi ne osvrće na apele, te da i njegovov 40-minutni razgovor sa njim nije donio preokret. Gadafi nastavlja pucati po civilima.
TALAS NOVIH IZBJEGLICA
“Nisam siguran, nakon što sam ekstenzivno razgovarao sa pukovnikom Gadafijem, da će on odgovoriti na pozive medjunarodne zajednice”, rekao je Ban. Generalni sekretar UN-am poručio je da je situacija u Libiji pogoršava iz časa u čas:

“Dodatno gubljenje vremena znači gubitak dodatnih života”, rekao je Ban Ki-moon, navodeći kako je “vrijeme da Vijeće sigurnosti preduzme konkretnu akciju”. Rezoluciju "br. 1970" usvojilo je u subotu poslije podne svih 15. članica Vijeća sigurnosti UN-a. 
Prethodno je Ban naveo i podatke koji ukazuju na moguću humanitarnu katastrofu, zbog više desetina hiljada libijskih izvjeglica koji su već prešli granice Tunisa i Egipta. Ban je isto tako apelovao na zapadne, posebno evropske zemlje da ne zatvaraju, već da otvore svoje granice prema očekivanom - novom talasu libijskih izbjeglica.
LIBIJSKI AMBASADOR ZAPLAKAO
Abdurrahman Mohamed Shalgham,
ambasador Libije u UN-u - odrekao se Gadafija
(photo Webpublicapress 2011)
Posebno dramatično ovih dana o svojoj zemlji govori ambasador Libije u UN-u Abdurrahman Mohamed Shalgham, koji je Gadafija usporedio sa Hitlerom. Shalgham je predvidio da Gadafi neće štedjeti živote svojih sugradjana da bi se održao na vlasti. Libijski ambasador, nakon čijeg su se izlaganja u Vijeću sigurnosti mogli čuti jecaji i neskriveni plač diplomata, rekao je okupljenim novinarima, kako je bar 90 posto libijskih diplomata u svijetu prekinulo svoje odnose sa Gadafijem.
“Mi sada služimo samo našem narodu i naši životi ili životi naših familija su manje važni od Libije”, rekao je Shalgham, koji je devet godina bio ministar vanjskih poslova libijske Džamahirije.
RUSI I KINEZI PROTIV MEDJUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA?
Generalni sekretar UN-a u petak navečer je ponovio kako svi oni koji su se u Libiji ogrješili o medjunarodne norme “moraju odgovarati za svoja djela”. Rezolucija Vijeća sigurnosti koja jpoziva na zaustavljanje nasilja u Libiji, te uspostavljanje paketa sankcija za Gadafijev režim – sadržala je odrednice uvodjenja jurisdikcije Medjunarodnog krivičnog suda (ICC) sa sjedištem u Hagu; od ICC bi se tražilo procesuiranje onih za koje se pokaže da su umješani u eventualne zločine protiv čovječnosti. Tome su se prvobitno usprotivile delegacije Rusije i Kine. No, na koncu su obje delegacije glasale rezoluciju Vijeća sigurnosti "br. 1970", usvojenu jednoglasno u subotu 26. februara.
FRANCUZI PROTIV UVODJENJA “NO-FLY” ZONE IZNAD LIBIJE
Iako je bio medju onima koji su nedvosmisleno osudili agresiju prema narodu u Libiji, ambasador Francuske u Vijeću sigurnosti Gerard Araud usprotivio se uvodjenju “zabrane letenja” nad ovom zemljom: “Problem je u tome što ova organizacija (U.N. – op.a.) i njene zemlje članice imaju neka loša sjećanja”, rekao je Araud, podsječajući da je “UN pokušao uspostaviti “no-fly” zone u u 1990-tih u Bosni, ali je to bila veoma teška operacija za sprovesti”. I u Libiji bi to bila “ratna operacija”, rekao je Araud, navodeći da bi za to  “trebali avioni i vojne baze”, za šta, kako je to objasnio francuski ambasador – nema puno apetita medju 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti, pa bi “to bilo vrlo teško implementirati”.
PLAĆENICI IZ SRBIJE, RUSIJE, UKRAJINE …
U medjuvremenu, visoki dužnosnik UN-a iz Afrike, potvrdio je za Dnevni Avaz, kako se predpostavlja da medju naoružanim stranim plaćenicima koje Gadafi koristi za slamanje otpora libijskog naroda ima srbijanskih, ruskih i ukrajnskih izvršioca.

Nema komentara:

Objavi komentar