petak, 25. veljače 2011.

AMERIKA ĆE UVJEK BITI UZ KOSOVO


Prijem u povodu treće obljetnice kosovske neovisnosti u New Yorku je priredila i generalna konzulica Republike Kosova u SAD, Arta Rama

Vlora Citaku, Kosovo's acting Minister of Foreign Affairs
(photo Webpublicapress - 2011)
WPP - E.A.

NEW YORK, (Webpublicapress) -- Obraćajući se gostima koji su se okupili da obilježe treću obljetnicu kosovske državne neovisnosti, u elitnom Univezitetskom klubu (University Club), u Washingtonu, vršiteljica dužnosti ministrice vanjskih poslova Kosova, Vlora Čitaku je zatražila od prisutnih da shvate realnost u njenoj zemlji: "Kao i svaki trogodišnjak, još smo blizu zemlje, ali prohodali smo. Možda još ne velikom brzinom, ali ipak idemo naprijed i krećemo se u pravcu kojem se cio region našeg dijela jugoistočne Evrope uputio - prema Brixellesu". Ono ja potom govorila, kako prije nešto više od deset godina, kosovska neovisnost za nju kao i za mnoge druge "bila samo san":

"Ja sam bila izbjeglica, protjerana iz svoje kuće, nisam imala ništa. Nisam imala haljinu ...", rekla je ne krijući vlastite emocije Čitaku: "Nikad nećemo zaboraviti ono što je Amerika učinila za nas", dodala je izražavajući vladi SAD punu zahvalnost i za pomoć koju Washington pruža Kosovu u kontinuitetu.

Vrlo šarmantna, kako je zapravo opisuju američki novinari, "a precizna i čvrsta u nastupu", Čitaku je sa iste govornice poručila, kako će vlada na Kosovu biti oformljena veoma brzo, jer "završne nijanse pregovora su u toku". Nešto kasnije iz Prištine su stigle vijesti da je za predsjednika Kosova izabran Behgjet Pacolli, a da će mandatar vlade ponovo biti Hashim Thaqi, dok će prvi podpredsjednik biti iz reda srpskog naroda.



"I nadam se da me moji u Prištini neće zaboraviti dok ja sa vama slavim ove zvjezdane trenutke", dodala je Čitaku kroz smijeh, izazivajući burni aplauz, te sasvim očekivanu reakciju prisutnih američkih zvaničnika. 

KOSOVO JE NAJVEĆI PRIJATELJ AMERIKE

Kongresmen Eliot Engel, iz New Yorka u svom je obračanju rekao kako bi bilo divno "koliko i korisno" da Kosovo dobije prvu ženu ministricu vanjskih poslova, koja bi bila tek druga na toj funkciji u cijelom regionu, i onda pokazao na prisutnu veleposlanicu Hrvatske, Kolindu Grabar-Kitarević, koja je u prijašnjem mandatu bila šefica hrvstske diplomatije. Engel je i ovom prilikom ponovio, kako je putovao svuda po svijetu, ali da nigdje nije vidio toliko mnogo prijateljstva prema Amerikancima od strane jednog naroda - kao što je to vidio na Kosovu.

Pozdravljajući prisutne pomoćnik čelnika za jugoistočnu Evropu u američkom Državnom sekretarijatu Thomas Contryman takodjer je rekao: "Niko ne može da dovede u pitanje prijateljstvo izmedju Kosova i Amerike. I niko ne može da ga uzdrma". Contruman je potom najavio, da će "SAD biti rame uz rame na svakom koraku u očekivano teškog dijaloga sa izmedju Priština i Beograda". Naravno zatražio je ubrzane reforme na Kosovu, ali se ni on, ili bilo koji dužnosnik SAD, uključujući i predstavnike američkog Kongresa nije osvrnuo na aktaulnu aferu oko navodne trgovine ljudskim organima na Kosovu u vrijeme oslobodilačkog rata. 

"SAD će doživotno biti ponosna za ulogu koju su igrali ne samo zbog nezavisnosti Kosova, već i zbog podrške u prve tri godine poslije sticanja nezavisnosti", rekao je Countryman.

BEZ BOSNE NA PRIJEMU

Na prijemu na kome je prisustvovalo izmedju 200 i 300 uzvanika, medju njima i visoki vojni oficiri SAD i drugih zemalja, tei ambasadori svih zemalja koje su priznale kosovo. Očekivano, najmanje je bilo diplomata iz Afrike i Latinske Amerike. 

"Danas je taj broj zemalja koji su nas priznali - 75, ali to je nezaustaviv proces, i nadamo se da će i Bosna i Hercegovina biti medju onima koji će nas tek priznati", rekla je Čitaku za Webpublicapress. 

"Ovdje su bili prisutni kao što vidite i neki ambasadori zemalja koje nisu priznale Kosovo. Naš ambasador u Washingtonu Avni Spahiu rekao nam je da on ima odlične odnose sa velikim diplomatskim korom, medju njima i sa ambasadorom BiH Mitrom Kujundžićem, i da ga je pozvao na ovu manifestaciju, ali evo on nije medju onima koji su se pojavili", kaže za Webpublicapress, stalni dopisnik prištinske "RTV 21" - Halil Mula. 

HRVATSKI PARLAMENTARAC TRAŽIO UKIDANJE ENTITETA U BiH

Od bivših jugoslovenskih republika, najbrojniji su na pomenutom kosovskom prijemu bili Hrvati. U dipolomatskim kuloarima, ovom se prilikom moglo čuti, kako su tokom četiri protekle posjete visokih državnih delegacija iz Zagreba u Washingtonu, neki hrvatski dužnosnici tražili konkretniju akciju SAD u BiH, jer "zemlja je suviše dugo politički blokirana iz Banja Luke". Navodno je, kako to saznaje Webpublicapress, jedan od hrvatskih sabornika, Ivan Bagarić u State Departmentu otvoreno doveo u pitanje "postojanje entiteta u BiH, počevši sa Republikom Srpskom", tražeći da buduće ustavne promjene uzmu u obzir ovaj očito pogrešan daytonski "politički tlocrt" u BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar