utorak, 22. veljače 2011.

BAN KI-MOON PORUČIO GADAFIJU: NE PUCAJTE PO CIVILIMA!


Erol Avdovic



 Nekad srdačno: Ban Ki-moon i Muammar al-Qadafi 
(8 September 2007 Sirte, Libya - UN photo/archive) 
NEW YORK (Webpublicapress) – Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon bez zadrške je osudio upotrebu sile protiv civila u Libiji, u dosad najoštrijoj reakciji od serije upozorenja koja su odavde sa East Rivera upućena već svrgnutim ili uzdrmanim arapskim vlastodršcima od Magreba do Persijskog zaljeva.

BAN NE MARI ZA GADAFIJEVU STRANU PRIČE

Ban je rekao da je “užasnut” sa navodima medija o neselektivnoj upotrebi sile od strane Gadafijevog režima širom Libije, i poglavito u Tripoliju i Bengaziju. Ban Ki-moon u ponedjeljak navečer imao 40-minutni telefonski razgovor sa pukovnikom Gadafijem. U sjedištu UN-a, za sad se medjutim malo govori o tome šta je u tom prilično dugom razgovoru Gadafi poručio čelniku Svjetske organizacije. "To su senzitivne stvari koje mi obično ne komentiramo", rekao je jedan dužnosnik UN-a u New Yorku.


No, u izjavi za Webpublicapress, Banov glasnogovornik  Farhan Haq, kazao je kako je “pukovnik Gadafi imao svoju stranu priče o situaciji u Libiji. Ali,  bez oibzira na to, glavni tajnik UN-a mu je odgovorio, ma kako ta njegova strana priče izgledala – U.N.  je jako zabrinuti zbog masovnog kršenja ljudskih prava”.

BRAZIL REAGOVAO BRŽE OD BOSNE

U utorak ujutro, Brazil je zakazao izvanredne konzultacije iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti posvećene isključivo situaciji u Libiji. Predsjednica Vijeća sigurnosti, brazilska veleposlanica u UN-u, Maria Luiza Ribeireo, reagovala je očito drugačije – suprotstavljajući se šutnji Vijeća od prošlog mjeseca, kada je ovim tjelom predsjedavala BiH, a kada su se dogadjali protesti u Egiptu.

I DIPLOMATI PONEKAD PLAČU

Do ponedjeljka poslije podne nije bilo službenih navoda niti reakcija Vijeća sigurnosti oko situacije u Libiji. Prema dobro obavještenim prisutnim diplomatskim izvorima, na zatvorenoj sjedici Vijeća sigurnosti, neki su diplomati čak zaplakali zbog načina kako se Gadafi obrušio na vlastiti narod. Libijska dogadjanja očito nisu iscrpljena za Vijeće sigurnosti. O tome će se očito još govoriti na East Riveru.

Nema komentara:

Objavi komentar