srijeda, 23. veljače 2011.

ZAKAZANO HITNO ZASJEDANJE VIJEĆA ZA LJUDSKA PRAVA U.N.



Erol Avdović
Predsjedavajući Vijeća sigurnosti u februaru - Brazil:
Brzo reagovali oko Libije (photo UN 2011)
NEW YORK, (Webpublicapress) Vijeće za ljudska prava UN-a, u srijedu  poslije podne je objavilo da će u petak održati specijalno zasjedanje posvećeno Libiji. Kako WPP saznaje u centrali Svjetske organizacije, sa tog će se skupa poslati dosad najžešće upozorenje i zahtjev Gadafiju – da odmah prestane sa nasiljem prema demonstrantima.

ZAHTJEVI ZA ISKLJUČENJEM LIBIJE

Sastanak će se održati na zahtjev 50 zemalja, dakle više nego što ovo tjelo, koje zasjeda u Palati nacija u Ženevi (Geneve) ima članica. Ironija je zapravo, što je Libija članica ovog 47-članog vijeća, pa će ovo biti prvi slučaj da Savjet raspravlja o svojoj članici. U UN-u u New Yorku, već su se mogli čuti zahtjevi da se Libija potpuno isključi iz Savjeta za ljudska prava, ali se još ne zna hoće li se o tome govoriti u petak.


Posljednje specijalno zasjedanje ovog UN-ovog tijela za ljudska prava, bilo je 10. decembra prošle godine, kada je Savjet raspravljao o situaciji u Obali slonovače
(Côte d’Ivoire). Libija je u medjuvremenu nadmašila sveukupnu diplomatsku zabrinutost u odnosu na sve druge zemlje, od nedavno uzavrelog Egipta, do stalno turbolentne centralne Afrike.

SVI PROTIV GADAFIJA

Nakon generalnoig sekretara UN-a, Ban Ki-moona, sve su glasniji i drugi visoki dužnosnici na East Riveru – koji kritikuju Gadafija. Glavni savjetnik za pitanja genocida, Sudanac Francis Deng, kao i Edward Luck, koji je u UN-u zadužen da prati odnos zemalja članica prema konceptu tzv. “Odgovornosti za zaštitu (R2P – Responsibility to Protect), po kome se je zaštita ljudskih prava – iznad principa državne suverenosti, unisono su progovorili protiv režima u Tripoliju.

“Ako se izvještaji o širini i prirodi napada potvrde, oni mogu sadržati zločin protiv čovječnosti, zbog kojih nacionalne vlasti (u Libiji – op.a.) trebaju snositi odgovornost”, kaže se u pomenutim navodima.

UZBUNA NA EAST RIVERU

Nakon šutnje tokom dogadjanja u Egiptu, Vijeće sigurnosti – spremilo je predsjedničko priopćenje, prvo ovakve vrste od kako su krenuli protesti u sjevernoj Africi, posvećeno isključivo Libiji. U njemu se traži, da Tripoli “odmah udovolji legitimnim zahtjevima libijskog naroda”. Od libijske vlade se zahtjeva da odmah dozvoli pristup promatračima ljudskih prava kao i humanitarnim agencijama.

Medju onima koji su u protekla 24 sata osudili nasilje u Libiji su ii šefica odjela za ljudska prava u UN-u, Navi Pillay, te generalna diriketorica UNESCO-a Irina Bokova.

Nema komentara:

Objavi komentar