srijeda, 9. ožujka 2011.

ISPRAZNE PRIJETNJE GADAFIJU BEZ AKCIJE U VIJEĆU SIGURNOSTI U.N.-a



EXLUZIVNO - Weebpublicapress saznaje
HOĆE LI SE ZABRANA LETOVA U LIBIJI UOPĆE DOGODITI ?

U prvom dijelu konsultacija u Vijeća sigurnosti UN-a – niko čak nije niti spomenuo riječ – “zona zabrane letova” nad Libijom * Oni, koji su toj bili ideji naklonjeni inicirali su diskusiju “samo o novim mjerama * Ruski ambasador Vitaliy Churkin govorio o negativnim iskustvima iz Bosne od 1992 do 1995.

Piše: Erol Avdović

Stephane Crouzat, glasnogovornik Francuske u UN-u:
"Za i protiv non-fly zone u Libiji ..." sa novinarima
(Photo Webpublicapress 2011)
NEW YORK, (Webpublicapress-U.N.) – U trenutcima kada se u glavnim gradovima zapadnih zemalja, od Washingtona do Rima i Pariza, sve češće čuju navodi, kako  uvodjenje “non-fly” zone zabrane letova nad Libijom – ne treba nipošto isključiti kao vrlo ozbiljnu soluciju, u New Yorku, u Vijeću sigurnosti Ujedinjeninh naroda – razgovori o toj “mogućnosti” su već započeli. To medjutim ne znači da će doći do brzog diplomatskog dogovora, iako je, reklo bi se već od kraja prošlog mjeseca, na djelu -- globalni konsensus oko zaustavljanja krvoprolića u Libiji.

JAVNO OŠTRO - BLAGO IZA ZATVORENIH VRATA

U utorak je 15-točlano Vijeće, iza zatvorenih vrata raspravljalo o tome na konsultacijama, sa kojih je malo što moglo procuriti ili biti objavljeno kao vijest. No, kako je to za Webpublicapress kazao diplomatski izvor iz zemlje članice Vijeća sigurnosti, nakon učešća u pomenutoj “razmjeni mišljenja”, niti u nastavku ovih pregovora ne bi trebalo puno očekivati.


Prema istim izvorima, koji su željeli ostati anonimni, u prvom dijelu konsultacija – niko čak nije niti spomenuo tu riječ – “zona zabrane letova” nad Libijom! Oni, koji su toj bili ideji naklonjeni javno - iza zatvorenih vrata inicirali su diskusiju “samo o novim mjerama”.

KO SE SVE IGRA SA RIJEČIMA

Vijeće sigurnosti UN-a: Još bez "non-fly" zone za Libiju
(Photo Webpublicapress, Archive 2010)
Proteklih dana, neki evropski šefovi diplomatija, poput Alaina Juppea iz Francuske – govorili su u prilog uspostavljanja zone zabrane letova nad libijskim nebom; slično se izjasnio i šef britanske diplomatije William Hague. Italijanski ministar Franco Fratini, otišao je čak korak dalje, pa je već izrazio spremnost njegove zemlje, da italijanske baze, kao i u slučaju intervencije na Kosovu (1999) – ponovo pozluže, ove 2011, kao uzletišta za NATO sponzorisanu “non-fly” zonu, ali tek nakon odgovarajuće rezolucija Vijeća sigurnosti U.N.-a.

AMERIKANCI AMBIVALENTNI

U Washingtonu je situacija donekle drugačija: I pokraj toga što je ministar odbrane, Robert Gates, već upozorio “jastrebove” u Kongressu – kako uvodjenje zone zabrane letova nad Libijom, ne bi bio nimalo jednostavn posao, jer bi to - praktično značilo ulazak Amerike u treći kontinuirani rat, ta se, očito politički popularna retorika u sjedištu američke administracije - takodjer nastavlja uz sveopće medijsko rabljenje.

Otrežnjenje je donekle ponudila državna tajnica SAD, Hillary Clinton, koja je već rekla, kako Washington – naravno ne isključuje uvodjenje “non-fly” zone, ali i da bi najbolje bilo da o tome prvo odluči Vijeće sigurnosti UN-a.  No, čini se da je na East Riveru za sada – sasvim malo apetita za jednu takvu rezoluciju.

RUSI SE POZIVAJU NA BOSNU

Nije tajna da se uvodjenju “non-fly” zone nad Libijom protive Rusija i Kina. Ili da će, kako to tvrde dobro obavješteni izvori ove divije zemlje “razvlačiti vrijeme” oko eventualne rezolucije Vijeća sigurnosti do samog kraja:

“Novost je što se toj ideji sada protivi i Brazil”, potvrdio je isti diplomatski izvor za Webpublicapress. Dodaje, da je prvi, koji je na pomenutim konsultacijama iza zatvorenih vrata – uopće pomenuo riječ “zabrana letova” nad Libijom, i to u negativnom kontekstu – bio ambasador Ruske Federacije u UN-u, Vitaliy Churkin.  Drugi su govorili uopćeno.

“Čurkin je rekao kako ne treba uvoditi zabranu letova nad Libijom, jer iskustva iz Bosne, prije 15 i više godina pokazuju da se bez obzira na uvedenu ‘non fly’ zonu tamo ipak dogodio masakr, a pomenuo je i Srebrenicu”, ispričao je naš diplomatski izvor.


JESU LI "BOSANSKE LEKCIJE" NAUČENE

Rezolucijom Vijeća sigurnosti “broj 781” iz oktobra 1992, nad Bosnom i Hercegovinom je uvedena zona zabrane letova. Zona zabrane letova nad BiH, ipak nije spriječila snage bosanskih Srba lojalne Radovanu Karadžiću sadašnjem optuženiku za genocid na Haaškom sudu (ICTY), da pod komandom Ratka Mladića (koji se još skriva od lica pravde) - izvrše najgnusniji zločin od Drugog svjetskog rata na ovamo.

Zločin u kojem su u ljeto 1995 pobijeni gotovo svi muški stanovnici Srebrenice, proglašen je od strane UN sudova – ICTY, te Suda za medjunarodnu pravdu (International Court of Justice) kao zločin genocida. U Više navrata zvaničnici UN-a, kao i mnogi drugi svjetski diplomati i državnici govorili su kako su "bosanske lekcije naučene", te da je kašnjenje UN-a i medjunarodne zajednice u BiH i posebno u Srebrenici "mrlja na savjesti UN-a".

Nema komentara:

Objavi komentar