utorak, 8. ožujka 2011.

AMERIKANCI RAZOČARANI ZBOG SITUACIJE U BiH


Jasno je koje partije treba da se pomire jedna sa drugom, da bi formirale funkcionalnu vladu * Contryman naglašava kako, treba izbjeći preuzimanje ili nastavak akcije koji dovode u pitanje ustavne temelje vlade * SAD prate dešavanja oko generala Divjaka i imaju puno povjerenje u austrijsku vladu i austrijske sudove.

Razgovarao: Erol Avdović

Thomas Contryman
(Photo Webpublicapress 2011)
Govoreći (za "Avaz" i "Webpublicapress") o zaključcima posjete Jamesa Stainberga Sarajevu, zamjenik pomoćnika državnog sekretara S.A.D. Thomas Contryman -- priznaje kako je “veliko razočaranje za Sjedinjene Države, da izborni pobjednici u BiH nisu sposobni da formiraju vladu pet mjeseci poslije izbora”. Contryman kaže da su najveći gubitnici zbog toga gradjani BiH:

“Mi smo isto tako razočarani da su pregovori (oko formiranja vlasti – op.a.) uveliko vodjeni u javnosti sa natjecateljskim novinskim izjavama, sa rastućom i razdornom retorikom. Ovo ne služi ljudima BiH. Jasno je koje partije treba da se pomire jedna sa drugom, da bi formirale funkcionalnu vladu. I eskalacija retorike, do tačke da se jedno drugom prijeti ili da jedni druge vrijedjaju – ne služi tom cilju. Na kraju će ove stranke trebati da rade jedna sa drugom ako one žele da služe ljudima koji su glasali za njih”, kaže Countryman.


IZBJEČI PROTIVUSTAVNE POTEZE

Naš sugovornik dodaje da se Washington oko BiH nastavlja konsultirati sa izabranim predstavnicima EU, uključujuči direktne razgovore zamjenika državnog sekretara Stainberga sa gospodinom Miroslavom Lajčakom, te da su i nakon tih razgovora očekivanja SAD oko formiranja vlasti u BiH sasvim jasna: “Strane trebaju umanjiti ton svoje retorike i pregovarati ozbiljno uz pomoć medjunarodne zajednice ako je to potrebno”.

I kako to Contryman posebno naglašava, “treba izbjeći preuzimanje ili nastavak akcije koji dovode u pitanje ustavne temelje vlade”.

Na pitanje da li je u nečemu došlo do napretka ili pogoršanja, od jesenje posjete državne tajnice Hillary Clinton Sarajevu do ove posljedne posjete prošle nedjelje od strane njenog zamjenika Stainberga glavnom gradu BiH, Countryman odgovara:

BEZ AMERIČKOG OPTIMIZMA

“Kada je državna tajnica Clinton posjetila Sarajevo u oktobru, bilo je to odmah poslije izbora, i tada je bilo puno optimizma da se vlada može brzo formirati, i da se mogu početi realizirati obećanja koja su data ljudima, i koja su ljudi prihvatili na izborima. Pet mjeseci kasnije, teško je osjećati isti optimizam. Nije da je izostanak da se formira vlada – doveo do krize, ali istina je da obećanje, koje su mnogi gradjani osjećali u oktobru – nije ispunjeno”, kaže Countryman.

Ovaj visoki dužnosnik State Departmenta, koji je prošle nedjelje boravio sa zamjenikom američkog državnog sekretara u BiH još kaže: “Mi držimo odgovornima strane koje su nesposobne da dovedu do kompromisa oko formiranja vlade”, ali ne govori o nikakvim sankcijama protiv onih, koji, očito nisu ispunili svoja obećanja.

NE ŽELE INTERVENIRATI

Na konkretno pitanje hoće li SAD zbog toga, kako neki u BiH i priželjkuju “intervenirati” oko formiranja vlasti -- Countryman odgovara:

“SAD ne traži da intervenira. Mi tražimo da asistiramo. I tamo gdje mi možemo ponuditi asistenciju stranama da govore jedi sa drugima u produktivnijem ili privatnijem načinu – mi ćemo produžiti da to radimo”.

SLUČAJ DIVJAK – PITANJE ZA AUSTRIJU

Odgovarajući na pitanje, da li, s obzirom da je možda najveći podržavalac Haaškog tribunal za ratne zločine (ICTY), S.A:D. - smatraju Srbiju odgovornom zbog toga što ne uvažava odluku tog suda, koji je oslobodio odgovornosti i Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, a oni su ipak uhapšeni po potjernicama zvaničnog Beograda, Countryman kaže:

“Govoreći o zakonu, a ja nisam advokat, ipak - kako ja razumijem medjunarodni sud ne oslobadja ljude, već odlučuje ima li ili nema dovoljno dokaza da optužuje i okrivljuje ljude. Drugo, naravno ja sam pratio hapšenje generala Divjaka i ja imam povjerenje da će vlada i sudovi Austrije procesuirati ovaj zahtjev u skladu sa činjenicama i u skladu sa medjunarodnim pravom.

ČVRSTO UZ HAAŠKI TRIBUNAL

“SAD sigurno nisu jedine koje podržavaju ICTY, jer EU i većina zemalja medjunarodne zajednice pruža sudu punu podršku. Misija ICTY ostaje važna za mir i pomirenje na Balkanu i mi ćemo nastaviti da ga podržavamo. Mi ćemo nastaviti i da tražimo od svake zemlje u regionu, da ima nacionalnu volju - da radi kooperativno ka okončanju mandata (suda – op.a.) za procesuiranje ratnih zločina”.

IRONIJA ZVANA – MLADIĆ

Countryman medjutim, odbija našu primjedbu, kako je ironično, da se po nalogu Srbije hapse gradjani BiH koji su legitimno branili svoju zemlju od agresije, dok vlasti u Beogradu po svemu sudeći ne žele uhapsiti Ratka Mladića, koji je uz to optužen za genocid u BiH?

“Ja se ne bavim ironijom. Ostavit ću to vama da odlučite jeli to ili nije ironično.  Naravno, SAD kao i EU imaju jasan stav, da vlada Srbije mora napraviti svaki mogući napor – da uhvati Ratka Mladića, i mi smo imresionirani sa razinom napora koji su oni napravili. Želimo ih vidjeti da nastave taj napor dok uspiju u tom cilju”, rekao je Countryman. 

Nema komentara:

Objavi komentar