utorak, 8. ožujka 2011.

BOSNA VIŠE NE MOŽE BEZ VLADE!

Mevlut Cavusoglu, United Nations, New York
(photo Webpublicapress 2011)

Mevlut Cavusoglu, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope: BiH ne može produžiti da funkcionira bez vlade, ali i vladinih reformi. Zato svi najvažniji “vlasnici” političkog procesa moraju intenzivirati svoje napore da bi izbavili zemlju iz ove situacije.
Erol Avdović
NEW YORK (Webpublicapress-U.N.) Udružena američko-ervoropska diplomatska ofanziva prema BiH će se nastaviti i nakon posjete BiH zamjenika američke državnog sekretara Djemsa  Štajnberga (James Steinberg), i Miroslava Lajčaka, novog emisara EU za zapadni Balkan. Takvi signiali ne dolaze samo iz Washingtona, već i iz Brisela. U Sarajevo će tako, u trećoj sedmici ovog mjeseca doputovati i Mevlut Čaušolu (Cavusoglu), predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koji je to sam najavio u kraćem razgovoru za Webpublicapress .  

OPOMINJUĆA MANTRA
Čaušolu, koji je proteklih dana boravio u New Yorku, na specijalnom zasjedanju UN-a posvećenom pravima žena, rekao je kako je Evropa – “sve zabrinutija odugovlačenjem oko formiranja vlasti u BiH”. Čavušolu je čak naglasio, da se u sjedištu Evropske unije “već, kao opominjuća mantra – udomaćila konstatacija da Bosna nije Belgija”, koju je prvi put u razgovoru za naš list izrekla baronesa Ketrin Ešton (Cathrine Ashton), komentirajući razlike u kašnjenju formiranja vlasti u visokorazvijenoj Belgiji, članici EU i postkonfliktnoj BiH.
“Gospodja Ešton je bila potpuno u pravu kad je rekla da Bosna nije Belgija.  Vaša zemlja ne može produžiti da funkcionira bez vlade, ali i vladinih reformi. Zato svi najvažniji “vlasnici” (“stakeholders”) političkog procesa moraju intenzivirati svoje napore da bi izbavili BiH iz ove situacije”, poručio je Čaušolu.
BiH JOŠ UVJEK DIO“AGENDE”
I pored aktualne situacije u Libiji, s kojom su u Briselu sve opterećeniji, Čavušolu kaže da BiH ne silazi sa dnevnog reda EU, dodajući da “Bosna ima stalne prijatelje na važnim mjestima”:
“Ja osobno kontinuirano pratim situaciju u BiH ne samo kao šef evropske Parlamentarne skupštine, već i kao turski političar. Nažalost, moram reći da smo svjedoci zastoja u (vašoj – op.a.) zemlji od oktobarskih izbora, jer Bosna je zapravo bez vlade, a bez vlade nema napredka. Željeli bi smo vidjeti koalicionu vladu u zemlji”, kaže Čaušolu. Naglašava, kako kako su evropske institucije spremne da pruže svu potrebnu pomoć oko traženih reformi ustava BiH.
Svojim dolaskom u BiH i Čavušolu, kako kaže - želi osobno okuražiti političare u BiH da ubrzaju process formiranja vlasti u BiH na svim razinama:
“Želimo pomoći, kao što znate Lajčak je već bio u Sarajevo, a ii ministar vanjskih poslova Turske Davutolu (Ahmet Davutoglu), bio je u Bosni kao predsjedavajući Vijeća evropskih ministara. Dakle, nema sumnje da iz dana u dan pratimo situaciju u BiH pored svih aktualnih svjetskih dogadjanja”.

Nema komentara:

Objavi komentar