subota, 21. svibnja 2011.

PALESTINSKI PARADOKS


Erol Avdović

Zbog toga što je izraleksi premjer Benjamin Netinjahu (Netanyahu) glatko odbio prijedlog predsjednika Obame, da se nova palestinska država formira u granicama iz 1967, kada je u posljednjem velikom ratu izmedju Izraelaca i Arapa, ponovo zgrabljena palestinska teritorija – Palestinci su odlučili tražit priznjanja za svoju državu.

Tu glabolnu naklonost prema “palestinskom pitanju” žele provjerili, bez odlaganja, u septembru, na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Za Palestince, očito, nema više čekanja. Nova bi država trebala zaokružiti Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jerusalem, gdje biila i  palestinska prijestolnica. No, stvari su daleko od geografske jednostavnosti, jer toponimi su duboko -- politički, historijski, religijski, i naravno – strategijski. Ponajmanje su puko prebrojavanje kilometara ili stabala maslinovog drveća!

Prije 1967, rekao je Netinjahu predsjedniku Obami, Izralel je bio svega 15 kilometara širok! I zato su “linije” (iz 1967), dakle, te nove/stare granice za Izrael neodbranjive. Netinjahu je zatim podsjetio, da se “demografske promjene, koje su se dogodile u posljednje 44 godine” (u korist židovskog stanovništva, a na štetu Palestinaca, kojima se ne dozvoljava povratak na svoju zemlju), neće ignorirati! Jer Izrael je jevrejska država! Povratak Palestinaca na svoju zemlju i dalje je otvoreno pitanje.

Ako se stvari do septembra dramatično ne promjene, a gotovo sigurno – neće, pred nama je prvi veliki i istinski poraz Obamine diplomatije. I neće samo zbog toga pretrpjet Arapsko proljeće koje zagovara demokratske promjene! Cijenu će platiti i drugi u širem arapskom susjedstvu. Balkan nije sasvim daleko od tog Rašomona.

Uostalom, zbog preokupiranosti Bliskim istokom, u Washingtonu bi moglo doći do daljnjeg odmicanja od dejtonski nedovršene Bosne.

Što se Palestinaca tiće, čak iako budu, za svoju nezavisnost dobili ogromnu većinu glasova u Generalnoj skupštini UN-a, vjerovatno mogu očekivati još jedan američki veto u Vijeću sigurnosti, bez obzira na Obamine vizionarske riječi.

Paradoksalno, Amerikanci bi se tako našli u ulozi Rusa, koji blokiraju priznanje i ulazak Kosova u članstvo UN-a. Novi “hladni rat” u UN-u, izmedju Amerike i Rusije, ali i nekih drugih zemalja, moguć je zbog Palestine. A takav rat više nikom ne treba, jer bi bio mnogo skuplji i opasniji od onog prethodnog.  Ostaje pitanje, kako ga zaustaviti?

Nema komentara:

Objavi komentar