ponedjeljak, 16. svibnja 2011.

ENVER HOXAJ: SUDBINA SRBIJE JE UNUTAR A NE VAN NJENIH GRANICA














Razgovarao: Erol Avdović


 (Video Halil Mula) 
Enver Hoxaj, Ministar VP Kosova
(photo WPP Archive 2011
)
Enver Hodža (Hoxaj) novi ministar vanjskih poslova Kosova, u ekskluzivnom razgovoru za Webpublicapress (Video Halil Mula) navodi kako je vlada Hašima Tačija – spremna u potpunosti suradjivati sa medjunarodnom zajednicom u vezi sa već pokrenutom istragom EULEX-a o navodnoj trgovini ljudskim organima za vrijeme oružanih sukoba 1999. "Želimo punu istragu odmah", kaže za WPP.





Čini se da je Vijeće sigurnosti ipak ostalo podjeljeno oko načina kako voditi istragu o navodnoj trgovini ljudskim organima, jer zapadna četvorka SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka insistiraju na EULEX-u, dok Rusi i dalje podržavaju Srbiju da se oformi posebno tijelo za to - pod krovom UN-a: Može li nakon svega istna biti žrtva i šta je istina oko “trgovine organima”?

 – Iako mislimo da je sve ovo nametnuto pitanje, po optužbama Dika Martija, jer vjerujemo da se takvi gnusni zločini nisu dogodili na Kosovu, najvažnije je što su sve institucije Kosova u potpunosti spremne suradjivati s medjunarodnom istragom. Ubjedjeni smo da su snage Evropske unije (EULEX) sasvim sposobne, kako brojčano, jer ima ih preko 1600, tako i stručno voditi i dovršiti ovu istragu. Dobro ste primjetili, istragu treba voditi tako da žrtva svega ne postane puna istina oko toga. Uvjeravam vas da je našoj vladi u Prištini stalo da se sprovede cjelosna istraga i da se istina oko toga što prije sazna. Kao mlada zemlja želimo punu jasnoću oko ovoga, želimo to sada i bez odlaganja. Dakle, važno je ovu istragu zadržati u domenu prava, a ne politike iz koje se može i pokušava iskonstruisati neki politički narativ.


SRBIJA JE NEISKRENA PREMA EVROPI

Ipak, kako odgovarate na stav Srbije, koja tvrdi da UNMIK (Administracija UN-a na Kosovu) treba voditi istragu, jer ljudski organi su se navodno prodavali van zemalja EU?

– Veoma sam iznenadjen da zemlja poput Srbije koja pokazuje želju da postane dio EU, ne vjeruje u institucije EU. Drugo, snage EULEX-a na Kosovu nisu sastavljene samo od personala iz 27 zemalja EU, već medju njima ima ii pripadnika iz drugih zemalja članica UN-a. I treće, zemlje iz sastava snaga EU na Kosovu imaju izvanredno razvijenu saradnju sa mnogim zemljama svijeta, pa nema sumnje da one mogu organizirati široku istragu preko svojih nadležnih institucija. Takav stav Srbije je u potpunoj kontradikciji sa njihovom agendom da se čim prije pridruže EU. Znači, ako tako hoćete – rekao bih da je jursdikcija, ili bolje rečeno - sposobnost EULEX-a oko skupljanja evidencije u ovoj istrazi je prilično globalna.

I ovaj put Vuk Jeremić je u Vijeću sigurnosti ponovio da Srbija neće priznati Kosovo, ali kao da je Beograd malo “omekšao” nakon započetog dijaloga? Ispustili su reći - ono “nikada” nećemo prznati Kosovo?

 – Nikad ne recite nikad! (smijeh – op.a.) Ali, želim biti kratak i jasan: Razlog zbog čega je Kosovo nezavisna država je zato, jer male države imaju pravo da postoje. Naš posao je da pomognemo čak i Srbiji da se suoči sa tom činjenicom i ne bude više žrtva vlastite nepopustljivosti i da shvati da je kosovska nezavisnost tu - da ostane. Sagledavajući ovo pitanje u okvirima te realnosti  - Srbija ima šansu da reformira i modernizira svoje društvo.

BOSNA SE TREBA SAMA ODLUČITI

Ako bih vam sad ponudio da stanete pred našu kameru i vlasti u BiH pozovete – odmah, da kao posljednja zemlja iz vašeg neposrednog susjedstva prizna vašu državnu nezavisnost, da li bi ste i kako to učinili?


– Učinio bih to naravno vrlo rado. U isto vrijeme s punom odgovornošću izbjegao bih da to uradim baš sada, osječajući i razumjevajući sve vaše probleme, a ne želeći da u vaš politički prostor dodajemo ulje na vatru. Hoću reći, svi argumenti su na strani potrebe da BiH kao posljednja zemlja iz sastava bivše Jugoslavije prizna Kosovo, ali nama, kao ni gradjanima Bosne i Hercegovine nije u interesu da se to koristi kao politička municija za prepucavanje, kao neki zavodljivi i pogrešni politički narativ. To (u BiH – op.a.) treba biti racionalna odluka utemeljena na zajedničkim evropskim aspiracijama cjelog regiona.


Zvučite kao superpolitičar: Je li vam onda smetalo što se na sjednici Vijeća sigurnosti, iako članica ovog tijela, BiH jedina nije oglasila na protekloj debate o Kosovu? Jeremić je bio potpuno razočaran zbog toga …

– Možete to ponovo tumačiti kako želite, ali doista je to pravo svake države, a mi se ne želimo mješati u to, uz ponovnu opasku da razumijemo Bosance… Ali, evo poslije odluke ICJ-a (Medjunarodni sud pravde), BiH treba uzeti u obzir i stav tog suda, po kome je proglašenje naše nezavisnosti u medjunarodnopravnim okvirima bilo legalno. Opet, naravno stavljam apstrof na parvo.

VAN OKVIRA POLITIČKE SVAKODNEVNICE

Kako uopće opisujete odnose izmedju Kosova i BiH danas, i slažete li se da je BiH posljednji taoc srbijanske politike na Balkanu oko Kosova?

– Prije svega, kao i svih sedam država koje su nastale disolucijom bivše Jugoslavije, imamo zajedniču historiju, a imali smo, naravno i odlične odnose. Sama ta činjenica, uz ekonomske interese, kulturne, pa ako hoćete i religijske veze, sve te naše relacije prevazilaze okvire dnevne politike. Tako da mogu reći da mi i danas imamo izvanredne odnose sa BiH. Mi održavamo dobre i bliske kontakte s nekim političarima u BiH. Na Kosovu imamo malu, a jaku i vibrantnu bošnjačku zajednicu. I bit će nam cast da naš privi ambasador u Sarajevu bude neki ugledni Bošnjak sa Kosova. Srbija naravno smeta u tome da BiH prizna Kosovo, ali i Srbija će jednog dana morati shvatiti da njena sudbina nije van njenih granica, već unutar njih.

NE PLAĆAMO KLINTONA I AHTISARIJA

Jesu li tačni medijski navodi kako ste za novac angažirali predsjednike Bila Klintona (Bill Clinton) i Martija Ahtisarija (Ahtisari), da rade na novim priznanjima, Kosova?

– Odmah da kažem da to nije tačno. Predsjednik Klinton i predsjednik Ahtisari su veliki prijatelji Kosova, i njih dvoje su naši heroji. U neku ruku, Kosovo kao mala država, kao i Bosna – nije samo projekat svojih ljudi, već je i projekat medjunarodne zajednice i medjunarodnih prijatelja. Klinton i Ahtisari su medju onima koji oblikuju našu budućnost, ali nisu uključeni u nikakvo lobiranje.(Video Halil Mula)

Nema komentara:

Objavi komentar