četvrtak, 19. svibnja 2011.

PALESTINSKA ZASTAVA SPREMNA ZA UJEDINJENE NARODE

Erol Avdović
Palestinski izbjeglica iz 1963 
(UN photo)


NEW YORK, (Webpublicapress) – Riječi predsjednika palestinskih vlasti Mahmuda Abaza (Mahmoud Abbas), kako će preko 130 zemalja, već ovog septembra priznati nezavisnu palestinsku državu stalno dobijaju svoj eho u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku. Na East Riveru bi se tako, saznaje Webpublicapress (vidi Avaz), već na slijedećem 66 redovnom zasjedanju Generalne skupštine na jarbolima, na kojima su podignute 192 zastave zemalja članica UN-a, mogla zavijoriti i ona palestinska.
Abaz najavljuje kako će nezavisna Palestina biti priznata u granicama iz 1967, kada je vodjen posljedni veliki arapsko-izraelski rat.  Palestinski optimizam ide čak i dalje, pa njihovi prestavnici tvrde, da bi se uz “dodatni napor” moglo dogoditi da čak 140 do 150 zemalja, već u prvom valu priznaju novu palestinsku državu.


KUCNUO JE ČAS
Palestinski predstavnici, u zvaničnoj posmatračkoj misiji u UN-u u New Yorku, tvrde, da je “konacno kucnuo čas”, i da se od septembarskog roka neće odustajati. Uostalom, to – kao svoju viziju želi realizirati i predsjednik Barak Obama (Barack), od koga se – prema medijskim najavama očekivalo, da tu vijest obznani u svom govoru u State Department, najavljenom za četvrtak 19- maja.
Novu će palestinsku državu, naravno uz neke uvjete - izgleda prihvatiti SAD, Velika Britanija i Francuska, ali i mnoge druge evropske zemlje, čak i uz izvjesno protivljenje Izraela. Abaz je već imao susrete sa francuskim predsjednikom Nikolasom Sarkozijem (Nicolas Sarkozy). U medjuvremenu, američki mediji uveliko navode, kako bi Kvartet (Quuartet - neformalna skupina koju čine UN, EU, SAD i Rusija) – prvi mogao krenuti ka formalno priznanju palestinske države. Kvartet će u narednom period biti odgovoran za definiranje finalnih kontura političkog dogovora oko Palestine.
IZRAEL SE JOŠ DVOUMI
Time se nastavlja rastući pritisak na izraelskog premjera Benjamina Netijahua (Netanyahu) – da prihvati mirovnu inicijativu, ili da, kako to pišu američke novine – riskira da se Kvartet – unilateralno odredi prema novoj palestinskoj državi.
I pokraj toga što su se sastanci Kvarteta početkom godine nekoliko puta odgadjali, bivši britanski premjer, sada medijator u tom tijelu, Toni Bler, (Tony Blair), najavio je mogućnost – samostalnog djelovanja, bez čekanja na službeni Tel Aviv, što analitičari, uglavnom prihvataju sa skepsom.
U nedavnom intervju za londonski Times, Bler je rekao kako će izgradnja palestinske države pod vodstvom sadašnjeg premjera Salema Fajada (Salam Fayyad) biti “svjetlo u dugoj diplomatskoj tami”. A to se svakako, tvrde dobri poznavaoci prilika, uzima kao – jasna indikacija da palestinska država doista kuca na vrata UN-a.
LATINSKA AMERIKA PREDNJAČI
Serija globalnih priznanja palestinske države započela je krajem prošle godine od strane većeg broja latinoameričkih država. U decembru je Mahmud Abaz putovao u Brazil, gdje je u glavnom gradu Braziliji položio kamen temeljac za prvu ambasadu Palestine na tom kontinentu. Palestinski predstavnici u New Yorku tvrde, da ukoliko Izrael ovog ljeta ne prihvati mirovni plan, Palestincima neće preostati ništa drugo, već da u septembru - proglase državnu nezavisnost. Svijet je izgleda spreman da ih u tome podrži.

Nema komentara:

Objavi komentar