nedjelja, 5. lipnja 2011.

ŠANSA ZA BRAMMERTZA


Erol Avdović
(Avaz - link)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) u Vijeću sigurnosti UN-a pohvalit će vlasti u Beogradu zbog slanja Ratka Mladića u Hag, ali bez one početne euforije u hvalospjevima Borisu Tadiću. A to je dvostruko podsjećanje. Dokaz - ovaj sud UN-a vodi računa o žrtvama Mladićevih pokolja. I poručeno je da politika ne bi smjela pomirisati tamo gdje je tako čista pravda u pitanju.

Tek tako bismo mogli govoriti o ispravnosti Bramercove poruke, da preko "adekvatnog" Mladićevog tretmana u zatvoru, uz poštivanje njegovih ljudskih prava (za razliku od njegovih žrtava), Haški tribunal nije antisrpski. I da nije antibosanski. U ovom trenu ovo drugo tek treba dokazati!

To je taj Bramercov profesionalni i etički imperativ. Uz zahtjev da traži puno raskrinkavanje mreže državnih i narodnih jataka koji su, krijući sve ove godine Mladića u Srbiji, produžavali tu moralnu agoniju regiona. A time su samo održavali "status" Srbije kao glavnog kočničara sigurnosne, ekonomske i političke obnove našeg komada jugoistočne Evrope.

Ako Bramerc povodom slučaja "Mladić" tu igru koja se godinama plasira iz Beograda, uz mješavinu notornih laži i otvorene hegemonije, ne bude do kraja vodio konzistentno - pitanje je kakva će uopće biti legacija Haškog tribunala.

Postoji opasnost da hašku sudnicu pamtimo i po dosadašnjoj cirkusijadi medijski preeksponiranih Šešelja i Karadžića, pa sve do bizarnog salutiranja Ratka Mladića.

I zato Srbija ne bi smjela u Evropu prekoreda! A još manje neplaćenih računa preko osobne tragedije majki u suzama.

Haški tribunal ne bi smio dozvoliti da u tome bude iskorišten kao sredstvo pritiska u korist bilo kakvih (neostvarenih) srbijanskih interesa, koji su proteklih decenija bili uzrok strašnih ratova na prostorima bivše Jugoslavije. S Mladićem u sudnici - tome treba stati ukraj.

Što se Ratka iz Kalinovika tiče, lako mu je u haškoj sudnici uzvikivati "ja sam general"!? Sigurno ne bi tako "branio srpski narod" da mu se sudi u Potočarima. Zna Mladić da Haški tribunal nije Nirnberški sud. Zna da neće nikad osjetiti na svojoj koži šta znači onaj čuveni stih turskog pjesnika Nazima Hikmeta: "O, ljudi, nemoguće je dostići muževnost majki u suzama!"

Upravo zato Bramerc treba osigurati da su interesi tih majki, kao dobri duh čovječanstva, stalno prisutni u sudnici.

Nema komentara:

Objavi komentar