četvrtak, 18. kolovoza 2011.

REIZ CERIĆ POHVALIO DODIKA ZBOG FERHADIJE


Reis Mustafa ef. Cerić i Dodik
Jedna lokalna vijest iz Banja Luke mogla bi imati globalni odjek, jer riječ je o krajnje smirujućim tonovima u raznim medjuetničkim i političkim tenzijama još uvjek frustriranoj dajtonskoj Bosni. Vijest zaslužuje pažnju i zbog toga jer se odnosi na dvije javne ličnosti koje su najčešće polaraizirano politički suprostavljene -- Miloradu Dodiku i Mustafi Ef. Ceriću.
Ovaj drugi, sada je javno phvalio prvoga zbog njegove uloge u obnavljanju banjalučke Ferhadije. Izmedju medijskih sterotipa i aktuelnosti ovo valja autentično zabilježiti; Webpublicapress preuzima ovu vijesto sa Avaz portala.


Naime, Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa ef. Cerić u četvrtak je izjavio u Banjoj Luci kako Islamska zajednica nikada nije zaboravila raniji doprinos aktuelnog entitetskog predsjednika Milorada Dodika, koji je kao predsjednik Vlade RS pomogao da se započne gradnja Ferhat- pašine džamije u Banjoj Luci.
- Mi, danas moramo pomenuti Milorada Dodika, jer nismo zaboravili da je, tada kao predsjednik Vlade RS dobrim djelom uticao da se započne gradnja Ferhadije. Pozivamo ga da nastavi u tom smjeru. Pozivamo Vladu RS da pomogne finansijski izgradnju, kako bismo završili džamiju. Novaca za Ferhadiju više nema, ali sa gradnjom ne stajemo. Divim se ovim ljudima koji rade na obnovi i svim muslimanima i pripadnicima drugih vjera i nacija, koji kao i mi, čekaju da je vide u punom sjaju.- rekao je ef. Cerić.

Gradilište Ferhadije obišao je sa banjalučkim muftijom Edhemom ef. Čamdžićem, vojnim muftijom Oružanih snaga BiH Ismailom ef. Smajlovićem, muftijom Zeničko- Dobojskim Ejupom ef. Dautovićem, te sa pripadnicima Oružanih snaga BiH, sa kojima je nakon toga i iftario u kasarni Kozara u Banjoj Luci.  Osvrnuo se i na današnji  izvještaj Rijaseta o islamofobiji.

 - Islamofobija je globalni problem i nije zabišao ni BiH. Izvještaj koji smo usvojili je pokušaj da registrujemo i spriječimo takve pojave.Mi smo ipak narod koji je doživio genocid, imamo slučaj teroriste u Norveškoj koji je inspirisan akterima genocida nad Bošnjacima i sve to ukazuje na ozbilja problem, ocijenio je ef. Cerić.
Izvor -- Dnevni avaz

Nema komentara:

Objavi komentar