srijeda, 3. kolovoza 2011.

AZEM VLASI: NE SANJATE O PODJELI KOSOVA


Azem Vlasi
Nedugo poslije najave dviju strana, u Prištini i Beogradu, da će ostati na svojim pozicijama oko Kosova, uslijedile su mnoge medijske analize, o tome zagovara li Srbija praktično podjelu Kosova, nudeći to već neko vrijeme "izmedju redova" u svojim diplomatskim nastupima od UN-a do evropskih institucija. Ne treba medjutim ni sanjati o tome, poručio je iz Prištine Azem Vlasi.
On se oglasio upravo u ovim napetim trenutcima, u svojstvu savjetnika kosovske vlade za vanjske poslove, s jasnim upozorenjem da podjela Kosova ne dolazi u obzir, te da će se teritorijalni integritet i suverenitet najmladje države u Evropi -- braniti svim legitimnim sredstvima.

Vlasi je, kako to prenose novinske agencije, citirajući njegove odgovore u ekskluzivnom intervju "Dnevnom avazu", da se Srbija vara, ukoliko misli da silom otcijepi dio Kosova. Vlasi je dodao, rekao kako je sigurno da će se Srbija suočiti s otporom sa Kosova ukoliko to pokuša.

KOSOVO ĆE SE BRANITI SVIM SREDSTVIMA
Prema njegovm riječima, svaka država, po međunarodnom i domaćem pravu, ima legitimno pravo da brani svoju teritoriju. Zato on smatra da kosovska vlada i privremene institucije u Prištini moraju pokazati odlučnost da brane teritoriju.
Vlasi je mišljenja da je Beograd  kosovskim Srbima namijenio sudbinu "njihovih kninskih sunarodnika"."Ukoliko Srbija hoće da napadne, onda, bujrum, mi se moramo braniti", rekao je Vlasi u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu.
On je naveo da Kfor i Euleks, ali i institucije Kosova imaju ustavnu obavezu i odgovornost da štite teritoriju pokrajine."Potezi koje je preduzela Vlada Kosova usmjereni su u tom pravcu. Na tome će se istrajati i tu nema kompromisa", naveo  je Vlasi, koji je bio komunistički lider pokrajine.
Vlasi je stava da Srbija ide na podgrijavanje napetosti na sjeveru Kosova da bi se otvorila priča o njegovoj podjeli.      
OTVARANJE PANDORINE KUTIJE IZ BEOGRADA
Istovremeno savjetnik kosovske vlade, vidi krizu na sjeveru pokrajine, kao provokaciju iz Srbije:
"Oni vršljaju na teritoriju Kosova, ubacuju razne grupe, da dođu njihovi funkcioneri i podržavaju takav način ponašanja, a kosovske vlasti to neće dozvoliti".
U prilog tome on je iznio i stav da pošto Srbija ne može ovladati cijelim Kosovom i vratiti ga u okrilje Srbije, ona bi da otcijepi dio Kosova.
To, prema Vlasijevoj tvrdnji, ne dolazi u obzir, jer će to biti uzrok rasplamsavanja novih sukoba.
Zato on smatra da Srbija ne može da pretenduje da uzme dio Kosova, a da onemogući Albance u Preševskoj dolini, kojih, prema njegovim riječima, tamo ima više od 90 posto, da traže pripajenje Kosovu. Ovim je još jednom aktueliziranno pitanje novih razgraničenja oko Kosova, čime je kako neki tvrde skoro pa otvorena Pandorina kutija, jer "albansko pitanje" aktuelno je još i u Makedoniji.
(wpp/agencije)

    Nema komentara:

    Objavi komentar