subota, 6. kolovoza 2011.

AMERIKA VIŠE NIJE NA VRHU: DOLAZI KINA...


New York
(Photo Webpublicapress 2011)
Amerika je sada i službeno izgubila prestižno mjesto u svijetu, a predsjednik Barack Obama je najvjerojatnije izgubio sljedeće izbore. Bit će upamćen kao prvi američki predsjednik pod čijim je vodstvom Amerika, prvi put u svojoj povijesti, izgubila najvišu ocjenu kreditnog rejtinga, premda su za to, kako govore prve analize, više krivi tvrdoglavi republikanci koji nisu dopustili povećanje poreza i sigurnije i obilnije punjenje državne blagajne.

Gubitak rejtinga najbolniji je za američki ponos, jer sada su najednom na rejting listi u istoj grupi s jednom Belgijom, malom zemljom koja više od godinu i pol nije u stanju formirati vladu i čiji je dug 143 posto njezina BDP-a.

Jedna dobra stvar


Gubitak rejtinga će, naravno, biti štetan i za američku ekonomiju, no još se ne zna koliko će on pogoditi cijenu američkih obveznica. U ovoj katastrofalno lošoj vijesti samo je jedna dobra stvar: niža ocjena rejtinga objavljena je nakon zatvaranja svih burzi pa se tržišta preko vikenda imaju priliku oporaviti od prvog šoka.
Pad američkog kreditnog rejtinga je kao gong koji je označio početak preraspodjele svjetske financijske moći. Svijetom vlada ona zemlja čija je valuta u stvari rezervna svjetska valuta, a do sada je to neprikosnoveno bio američki dolar.
No, pozicija mu je poljuljana, a nije jasno tko bi ga mogao zamijeniti. Euro se nameće kao opcija, no i on je u velikoj nevolji zbog dužničke krize u eurozoni.
Opstanak Eura u pitanju
Uostalom, ionako se vode rasprave ima li euro uopće šanse za opstanak. Švicarski franak je apsolutni hit među ulagačima, vrijednost mu neprestano raste, no on je preslab da bi zauzeo mjesto vodeće svjetske valute.
Franak više služi kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima, poput zlata i drugih plemenitih metala ili umjetnina.
Ključni odgovor dat će Kinezi. Kina ima 1,16 bilijuna dolara u američkim vrijednosnicama, a nakon snižavanja američkog kreditnog rejtinga Peking je poručio kako svijet sada treba novu globalnu valutu u kojoj će držati rezerve. Kina je najveći vlasnik američkih trezorskih zapisa, a ovo snižavanje rejtinga će je nagnati da ‘ubrza diverzifikaciju svog portfelja’.

Dobri dani su završeni

Iza te šture formulacije krije se ozbiljna prijetnja Kine da će početi rasprodavati američke obveznice i umjesto njih svoje rezerve pospremati u nešto drugo. A riječ je oko 3,2 bilijuna dolara rezervi. Kina, kao najveći američki kreditor, poručila je Amerikancima da su dobri stari dani olakog posuđivanja novca zauvijek gotovi.
“Jedino što su Amerikanci smislili kako bi povećali gospodarski rast je novo zaduživanje za pokrivanje starog, a potezi Europske Unije u paketima mjera za pomoć Grčkoj i drugim prezaduženim članicama eurozone su prelijevanje iz šupljeg u prazno”, oštre su poruke koje stižu iz Kine. Savjet Kineza i Americi i Europi jest: možete se spasiti samo reformama i samo zdravom ekonomijom možete preuzeti odgovornost za svjetsku ekonomiju!

Nijemci su ključni

Sudbina svijeta je u rukama Kine, čija će odluka o tome u čemu držati svoje rezerve odrediti i tko je svjetska velesila: je li to još uvijek SAD ili možda ipak Europa. Za dr. Josipa Ticu budućnost svijeta ovisi o javnom mnijenju u Njemačkoj. - Budu li Nijemci spremni platiti sve račune euro će opstati i postati nova rezervna svjetska valuta, kaže Tica. Prema njegovu mišljenju, trenutno se igra finale borbe za prestiž u svijetu.
(Izvor: Jutarnji list - Zagreb)


Europljani solidarni, Njemačka još bez komentara

Europljani su za sada solidarni s Amerikom. Francuzi su odmah izrazili povjerenje u američko gospodarstvo i američki plan štednje, a Britancima je odluka S&P-ja bila očekivana posljedica ‘kaosa koji je izazvao Kongres’. No, i Francuzi i Britanci prema svojim su javnim financijama znatno bliži SAD-u nego uzornoj Njemačkoj. A ta zemlja, stvarni ekonomski i financijski vođa Europe, na sniženje američkog kreditnog rejtinga ‘nema komentara’.
Europljani su ovim snižavanjem američkog rejtinga dobili malu satisfakciju, jer su protekle dvije godine samo zemlje eurozone dobivale po prstima od rejting agencija, što je samo pojačavalo financijsku krizu u Europi i rušilo vrijednost eura.

Nema komentara:

Objavi komentar