nedjelja, 31. srpnja 2011.

BORIS TADIĆ U ULOZI VATROGASCA U SKUPŠTINI SRBIJE


Tadić i dalje preferira EU
(Webpublicapress/Avaz) -- Zastupnici u Skupštini Srbije u subotu već više od osam sati zasjedaju na vanrednoj sjednici. Oni koji su imali prilike pratiti TV prenos iz skupštine Srbije mogli su se uvjeriti, kako Boris Tadić i sve ono što je predsjednik Srbije izgovorio u odgovoru srbijanskim narodnim poslanicima - doista izgleda kao govor mirotvorca. Tadić je zapravo bio u ulozi vatrogasca koji je s vremena na vrijeme gasio nacionalistički požar koji se rasplamsavao u srbijanskoj Skupštini, maltene uz ksenofobične povike.
Bilo je i "pljuvanja" po Albancima ""šiptarima" kako su ih često nazivali diskutanti, do otvorene prozivke Amerike kao neprijatelja Srbije).

Tadić je naravno izgledao i govorio dijametralno drugačije od Tomislava Nikolića, za koga su mediji već prenjeli, da je pozivao na novi rat oko Kosova. Pored svega, Tadić je rekao, odgovarajući svima onima koji su apostrofirali približavanje Srbije -- Putinovoj Rusiji, kako Europska unija nema alternative.


Kredit Borisu Tadiću
U tom kontekstu, Tadić, koji je upozorio da se svaki političar u Srbiji svako jutro treba upitati, da li je protiv rata u susjedstvu, na Kosovu ili bilo gdje, zbog negativnog ratnog iskustva, zbog stotine tisuća žrtava "osakaćenih porodica" i sl., u više navrata, iako možda i deklarativno, ipak je odaslao miroljubive, a ne ratno-hušake poruke. Svjestan da njegove riječi, kao i riječi ostalih mjeri medjunarodna zajednica, što je i napomenuo, Tadić je doista u subotu, smirivao, a ne raspiurivao strasti u sali Skupštine Srbije, koja je inaće odisala poznatom i već vidjenom netrpeljivošću prema drugima i ostalima.

Stanje pod kontrolom ali i dalje napeto

Stanje na administrativnom prijelazu Jarinje je u toku noći i jutra bilo mirno. Prijelaz je zatvoren, a punkt osiguravaju američke jediniceKFOR-a. U medjuvremenu agencije javljaju da su propadnici KFOR-a uklonili blokadu sa graničnog prelaza.
Oni apsolutno kontrolišu prijelaz i ne dozvoljavaju prolaz vozila. Kako je javio srbijanski list Blic, na sjever Kosova u subotu nije stigla niti jedna životna namirnica jer KFOR nije propustio kamione. Na barikadu u Rudarima, gdje je oko 400 Srba, oko 10 sati stigli su pripadnici slovenskog KFOR-a. Tu su se zadržali 10-ak minuta da bi se nakon poziva iz komande  okrenuli i vratili nazad u smjeru južne Mitrovice gdje je većinsko albansko stanovništvo.
Vanredna sjednica Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu započela je nešto nakon 14 sati. Uoči sjednice oglasio se i predsjednik Boris Tadić koji je istaknuo daatmosfera u Srbiji mora biti stabilna i mirna. Plamirano je da sjednica doprinese smirivanju situacije, a ne razbuktavanju, rekao je predsjednik Srbije.
Gotovo sve stranke u Skupštini Srbije su na vanrednoj sjednici parlamenta najavile podršku Prijedlogu deklaracije o Kosmetu, zalažući se za nastavak srpsko-albanskog dijaloga, a mogli su se čuti i prijedlozi da Srbija promijeni politiku.
 Lider opozicione  Srpske napredne stranke  Tomislav Nikolić je rekao da je vrijeme da Srbija razmisli gdje, šta i kako dalje i da se ne može govoriti da Srbija neće ratovati, nego da treba reći da Srbija ne želi da ratuje.

"Albanci idu dalje nego što vi mislite da smiju i pobediće nas u toj diplomatskoj borbi. Šta će biti kada Albanci dođu na administrativne prelaze, šta će biti sa srpskim narodom? Jesmo li spremni da gledamo kako se sve urušava i samo vikati da smo patriote. Hajdemo mi na Brnjak da tamo zasjedamo, neka nas pobije KFOR. Samo nam recite šta ćete da uradite", pitao  je Nikolić.
On je optužio vlast da Srbiju podređuju mišljenju Evropske komisije i zatražo da vlast jasno kaže koje su to mjere za Kosmet.
Oko 13.30 sati specijalne jedinice EULEX-a počele su se grupirati u južnom dijelu Mitrovice i oko Košutova prema selu Zupče. Za sada samo posmatraju stanje.
Američki vojnici su oko ponoći zadržali na Jarinju šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića, koji su krenuli u Beograd zbog vanredne sjednice Skupštine Srbije o krizi na sjeveru Kosova. Stefanović se najprije pješice uputio prema prijelazu, nakon čega su vojnici KFOR-a repetirali puške i povikali mu neka se odmah vrati.
Tek nakon detaljne pretrage automobila, pola sata poslije, pustili su ih preko graničnog prijelaza Jarinje, koji je od četvrtka zatvoren i proglašen zabranjenom vojnom zonom.
Premijer Kosova Hashim Thaqi sastao se kasno sinoć u Prištini s ambasadorima zemalja "velike petorke" (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija).
Sjednica još traje
Zastupnici u Skupštini Srbije u subotu već više od osam sati zasjedaju na vanrednoj sjednici započetoj tokom poslijepodneva i posvećenoj aktualnoj krizi na sjeveru Kosova, a na kojoj se očekuje usvajanje zajedničke deklaracije.

Sjednica još uvijek traje (23.00 sati), a cjelodnevnu žučnu raspravu obilježile su kritike većeg dijela opozicije na račun odnosa vlasti prema Kosovu te optuživanje vlasti da predloženom deklaracijom želi odgovornost za pogrešne odluke svaliti na parlament.

U izlaganjima zastupnika vladajuće koalicije moglo se pretežito čuti kako se srbijanska vlada zalaže za dijalog i mirno rješenje problema na sjeveru Kosova, nastalih proteklih dana nakon što su snage Kfora zauzele granične prijelaze Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije.

Među odgovorima na prozivke pojedinih zastupnika opozicije da vlast vodi politiku koja "ugrožava suverenitet Srbije na Kosovu", iz redova zastupnika vladajućih istaknuto je kako Srbija teži mirnom rješenju te da ona nema namjeru ratovati i da bi takav rat zasigurno izgubila.

Srbijanski premijer Mirko Cvetković u uvodnom izlaganju kazao je kako će Srbija ostati čvrsto pri tome da se problemi na Kosovu mogu rješavati isključivo mirnim i demokratskim putem te pozvao međunarodnu zajednicu, Ujedinjene narode i Evropsku uniju da se pridržavaju Rezolucije 1244 UN i ranijih dogovora.

U obraćanju zastupnicima voditelj srbijanskog tima za dijalog s timom Kosova Borko Stefanović upozorio je kako je situacija na sjeveru Kosova dramatična te da "poprima razmjere vanrednog stanja i gotovo ratnog sukoba", te istaknuo kako je jedino rješenje u dijalogu i pregovorima, a da je sve ostalo katastrofa.

Kritizirajući tekst deklaracije, predsjednik vodeće opozicione Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić zatražio je od vlasti da predloži konkretne korake za rješenje krize na sjeveru Kosova, a deklaraciju su kritizirale i druge opozicione stranke, optužujući vlast kako svojom politikom postupno priznaje neovisnost Kosova.

Zastupnici također opozicione Liberalno demokratske partije kritizirali su predstavnike vlasti kako se svojim ponašanjem natječu u patriotizmu, dok je ta stranka odbila poduprijeti deklaraciju jer se, kako su objasnili, njome ne mijenja pogrešna politika prema Kosovu.

Nema komentara:

Objavi komentar