utorak, 2. kolovoza 2011.

CRNU GORU NA PUTU KA E.U. OMETA SRBIJA


Sveti Stefan
Ističući da najnovija eskalacija tenzija na Kosovu, te prilično rigidan stav srbijanskih vlasti oko "dileme" Kosovo ili Europa, vjerojatno usporava Srbiju ka EU, predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković u utorak je za beogradski list Blic rekao da bi Crna Gora usvojila izborni zakon i dobila datum početka pregovora s Europskom unijom da nije bilo miješanja Beograda.
Radili se samo "balkanskoj ljubomori" ili novom taktičkom djelovanju Beograda, kao dijelu šire strategije u regionu?
"Mi ne bismo imali problema da nije miješanja Beograda. Pa, zastupnik Socijalističke narodne partije je prije glasovanja o izbornom zakonu razgovarao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Nije slučajnost ni to što se patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej baš u to vrijeme našao u Crnoj Gori, a gori Kosovo", rekao je Vuković.
PUT SRBIJE KA EUROPI ZAUSTAVLJEN?
Miodrag Vukovic: Beograd se i dalje mješa ...
"Zbog sukoba na Kosovu, eurointegracije Srbije će vjerojatno biti zaustavljene, pa srpski državni vrh čini sve da se to dogodi i Crnoj Gori", izjavio je visoki crnogorski dužnosnik.
Vuković, koji je zastupnik crnogorske Demokratske partije socijalista, rekao je i da "ni pod cijenu eurointegracija" srpski jezik neće biti službeni, iako njime govori više od 42 posto građana Crne Gore.
To nije sukladno Ustavu u kome piše da je službeni jezik crnogorski, a da su srpski, hrvatski i albanski u službenoj uporabi, istaknuo je on za list Blic, prenosi HINA.
IMA LI SRBIJA ALTERNATIVU ZA E.U.
Iako su u povodu nanjnovijih tenzija oko Kosova, iz Beograda stizale kontradiktorne informacije, o tome - kako je više visokih srbijanskih dužnosnika izjavilo, da će se Beograd "izmedju EU i Kosova odlučiti za ovo drugo", ako se na njega bude vršio pritisak da prizna ovu najmladju europsku državu, predsjednik Boris Tadić, u svom obraćanju Parlamentu, u subotu je ponovio - kako "EU nema alternativu" za njegovu zemlju. Tadić je dodao kako vlasti u Beogradu razmatraju i druge opcije, ali trenutno EU nema alternative.
Do sredine tjedna, nije bilo odgovora iz Beograda na tvrdnje crngorskog političara Vukovića, na optužbe o smetnjama i službenoj uporabi crnogorskog jezika u Crnoj Gori. Ovo drugo ostaje kamen stalnog spoticanja izmedju Podgorice i Beograda za sve one koji i dalje insistiraju na ekskluzivnosti srpskog jezika.
(HINA/Webpublicapress)

Nema komentara:

Objavi komentar